Wstaw do piekarnika, a będzie pachniało na całym osiedlu. Obłędna babka na święta

Poczuj magię świąt w swoim domu! Już samo wstawienie tej obłędnej babki rumowej do piekarnika sprawi, że zapach rozniesie się po całej okolicy, budząc apetyt i świąteczną atmosferę. To więcej niż tylko ciasto – to kwintesencja Wielkanocy, która zachwyci twoich bliskich swoją puszystością, aromatem i subtelną nutą rumu. Odkryj sekret idealnej babki rumowej, która zniknie ze stołu w mgnieniu oka!

Przepis na pyszną babkę rumowąPrzepis na pyszną babkę rumową
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | VLAD ANTONOV
Marcin Michałowski

Nie ma Wielkanocy bez domowego ciasta, które nie tylko smakuje wyśmienicie, ale i roztacza w całym domu obłędny aromat. W tym roku postaw na coś wyjątkowego – babka rumowa to świąteczny klasyk w zupełnie nowym wydaniu. Dzięki dodatkowi aromatycznego ponczu z rumem staje się wilgotna, puszysta i pachnąca tak, że sąsiedzi zapukają z ciekawości. Jeśli szukasz wypieku, który zachwyci smakiem, wyglądem i prostotą przygotowania – właśnie go znalazłeś.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Postaw na stole ciasto Pijany Kokos. Smak rajskich wakacji masz w kieszeni

Babka rumowa – tradycyjna, a jednak z nutą ekstrawagancji

Choć babka drożdżowa to obowiązkowy element wielkanocnego stołu, warto nieco urozmaicić znany wszystkim przepis. Babka rumowa zaskakuje głębokim smakiem i wilgotnym wnętrzem, które zawdzięcza specjalnie przygotowanemu ponczowi z rumem. Idealnie wyważona słodycz, delikatny cytrusowy akcent i subtelna wanilia tworzą harmonijną kompozycję, której trudno się oprzeć.

Przygotowanie ciasta nie jest skomplikowane – wystarczy odrobina cierpliwości i dobrej jakości składniki. Oto, czego potrzebujesz:

Składniki na ciasto:

  • 390 g mąki pszennej (typ 450 lub 500),
  • 50 g roztopionego masła,
  • 50 g cukru,
  • 5 jajek (najlepiej w temperaturze pokojowej),
  • 100 ml ciepłego mleka 3,2 proc.,
  • 8 g drożdży suszonych lub 16 g świeżych,
  • szczypta soli,
  • skórka starta z cytryny lub pomarańczy,
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego.

Składniki na poncz:

  • 100 ml wody,
  • 50 g cukru,
  • 60 ml rumu.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie drożdży: Jeśli używasz świeżych drożdży, rozpuść je w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i łyżką mąki. Odstaw na 10-15 minut, aż zaczną pracować. Jeśli używasz suszonych drożdży, wymieszaj je bezpośrednio z przesianą mąką pszenną.
  2. Wyrabianie ciasta: W dużej misce lub misie robota kuchennego wymieszaj przesianą mąkę pszenną z cukrem i solą. Dodaj roztopione i ostudzone masło, jajka, zaczyn drożdżowy (jeśli używasz świeżych) lub mleko. Dodaj skórkę z cytryny lub pomarańczy oraz ekstrakt waniliowy dla aromatu. Miksuj ciasto mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego przez około 5-10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
  3. Wyrastanie ciasta: Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  4. Przygotowanie formy i pieczenie: Wysmaruj masłem formę do babki i wysyp bułką tartą lub kaszą manną. Wyłóż wyrośnięte ciasto do formy, wypełniając ją do połowy lub 2/3 wysokości. Odstaw na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Piecz babkę przez około 40-50 minut, aż będzie złocista, a patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy.
  5. Przygotowanie ponczu: W małym garnku zagotuj wodę z cukrem, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zdejmij z palnika i dodaj rum. Poncz odstaw do przestudzenia.
  6. Nasączanie babki: Jeszcze ciepłą babkę ostrożnie wyjmij z formy i polej przestudzonym ponczem rumowym.
  7. Dekoracja: Gotową babkę rumową możesz polać lukrem cytrynowym i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową lub po prostu posypać cukrem pudrem.

Choć przepis na babkę rumową idealnie sprawdza się w okresie Wielkanocy, to nic nie stoi na przeszkodzie, by piec ją także na inne okazje – imieniny, niedzielne popołudnie z rodziną czy świąteczne spotkania. Jej uniwersalność i niebanalny smak sprawiają, że z powodzeniem może konkurować z bardziej wyszukanymi deserami.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża