Wyciągasz lody, ale nie możesz wbić w nie łyżki? Wypróbuj prosty trik, a nie będą twarde jak kamień

Podczas upałów lody są prawdziwym wybawieniem — przyjemnie chłodzą i przynoszą ulgę w wysokich temperaturach. Niestety, czasem ich podanie bywa problematyczne. Po kilku godzinach spędzonych w zamrażarce stają się twarde jak kamień, a nałożenie ich do miski to nie lada wyzwanie. Na szczęście istnieje prosty sposób, by temu zaradzić.

Prosty sposób na mocno zmrożone lodyProsty sposób na mocno zmrożone lody
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Kristina Blokhin

Lody, ze względu na swoją delikatną konsystencję, muszą być przechowywane w bardzo niskiej temperaturze, którą zapewnia zamrażarka — optymalnie poniżej minus 18 stopni Celsjusza. Pozwala to zachować ich świeżość i zapobiega rozwojowi bakterii.

Niestety tak niska temperatura sprawia, że lody stają się wyjątkowo twarde, a ich nakładanie i jedzenie zaraz po wyjęciu z zamrażarki bywa kłopotliwe. A przecież nie każdy chce czekać, aż nabiorą miękkości w temperaturze pokojowej. Na szczęście istnieje prosty sposób, by temu zaradzić i cieszyć się deserem o idealnej strukturze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Deserki z brzoskwiniami w pucharkach – bez piekarnika, bez stresu, przepyszne!

Jak przechowywać lody, by zachowały idealną konsystencję?

Sposób przechowywania lodów ma istotny wpływ nie tylko na ich konsystencję i smak, ale również na bezpieczeństwo spożycia. Kluczowe jest ograniczenie dostępu powietrza i zapewnienie lodom stabilnych warunków mrożenia. Po przyniesieniu ich ze sklepu warto przełożyć je z oryginalnego opakowania do woreczka z zamknięciem strunowym, a następnie jak najlepiej usunąć z niego powietrze. Takie przechowywanie spowalnia proces zamarzania i ogranicza tworzenie się kryształków lodu, które psują strukturę.

Co ważne, źle przechowywane lody mogą nie tylko stać się twardą bryłą, ale także ulec zepsuciu — szczególnie jeśli kilkukrotnie się rozmrażają i ponownie zamrażają. W takich warunkach mogą rozwijać się bakterie, które stanowią zagrożenie dla zdrowia, więc należy zachować ostrożność, aby smaczny deser nie przerodził się w chorobę.

Trik na mocno zmrożone lody

Podczas serwowania lodów warto zastosować prosty trik. Łyżkę do lodów trzeba wcześniej zanurzyć w ciepłej wodzie — ułatwi to ich nakładanie i pozwoli zachować ładny kształt porcji.

Lody po wyjęciu z zamrażarki możesz oczywiście odstawić na kilka minut w temperaturze pokojowej. Dzięki temu lekko zmiękną, zachowując jednocześnie swoją konsystencję i smak. Musisz jednak unikać długiego przetrzymywania ich poza zamrażarką, szczególnie w upały — częste rozmrażanie i ponowne mrożenie wpływa nie tylko na strukturę, ale może też zwiększać ryzyko rozwoju bakterii.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji