Wyciągasz lody, ale nie możesz wbić w nie łyżki? Wypróbuj prosty trik, a nie będą twarde jak kamień

Podczas upałów lody są prawdziwym wybawieniem — przyjemnie chłodzą i przynoszą ulgę w wysokich temperaturach. Niestety, czasem ich podanie bywa problematyczne. Po kilku godzinach spędzonych w zamrażarce stają się twarde jak kamień, a nałożenie ich do miski to nie lada wyzwanie. Na szczęście istnieje prosty sposób, by temu zaradzić.

Prosty sposób na mocno zmrożone lodyProsty sposób na mocno zmrożone lody
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Kristina Blokhin

Lody, ze względu na swoją delikatną konsystencję, muszą być przechowywane w bardzo niskiej temperaturze, którą zapewnia zamrażarka — optymalnie poniżej minus 18 stopni Celsjusza. Pozwala to zachować ich świeżość i zapobiega rozwojowi bakterii.

Niestety tak niska temperatura sprawia, że lody stają się wyjątkowo twarde, a ich nakładanie i jedzenie zaraz po wyjęciu z zamrażarki bywa kłopotliwe. A przecież nie każdy chce czekać, aż nabiorą miękkości w temperaturze pokojowej. Na szczęście istnieje prosty sposób, by temu zaradzić i cieszyć się deserem o idealnej strukturze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Deserki z brzoskwiniami w pucharkach – bez piekarnika, bez stresu, przepyszne!

Jak przechowywać lody, by zachowały idealną konsystencję?

Sposób przechowywania lodów ma istotny wpływ nie tylko na ich konsystencję i smak, ale również na bezpieczeństwo spożycia. Kluczowe jest ograniczenie dostępu powietrza i zapewnienie lodom stabilnych warunków mrożenia. Po przyniesieniu ich ze sklepu warto przełożyć je z oryginalnego opakowania do woreczka z zamknięciem strunowym, a następnie jak najlepiej usunąć z niego powietrze. Takie przechowywanie spowalnia proces zamarzania i ogranicza tworzenie się kryształków lodu, które psują strukturę.

Co ważne, źle przechowywane lody mogą nie tylko stać się twardą bryłą, ale także ulec zepsuciu — szczególnie jeśli kilkukrotnie się rozmrażają i ponownie zamrażają. W takich warunkach mogą rozwijać się bakterie, które stanowią zagrożenie dla zdrowia, więc należy zachować ostrożność, aby smaczny deser nie przerodził się w chorobę.

Trik na mocno zmrożone lody

Podczas serwowania lodów warto zastosować prosty trik. Łyżkę do lodów trzeba wcześniej zanurzyć w ciepłej wodzie — ułatwi to ich nakładanie i pozwoli zachować ładny kształt porcji.

Lody po wyjęciu z zamrażarki możesz oczywiście odstawić na kilka minut w temperaturze pokojowej. Dzięki temu lekko zmiękną, zachowując jednocześnie swoją konsystencję i smak. Musisz jednak unikać długiego przetrzymywania ich poza zamrażarką, szczególnie w upały — częste rozmrażanie i ponowne mrożenie wpływa nie tylko na strukturę, ale może też zwiększać ryzyko rozwoju bakterii.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀