Złota zasada gotowania rosołu naszych prababć. Musisz policzyć osoby, które będą jadły zupę

Rosół to kultowa zupa, bez której niezwykle trudno jest sobie wyobrazić niedzielny obiad. Jeśli ma być najlepszy, to świetnie sprawdzi się tu staropolski rosół, przygotowany według tradycyjnych receptur. Czym się kierować przy jego gotowaniu?

ObrazekStaropolski rosół - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Wyrazisty i aromatyczny - taki właśnie jest staropolski rosół!

Na sukces w postaci tego najlepszego rosołu składa się wiele ważnych elementów. Niezwykle ważne jest przede wszystkim mięso - zaleca się, by było ono świeże, a najlepiej sprawdzi się drób łączony z wołowiną. Istotną rolę odgrywa tu również włoszczyzna, która twojej zupie nadaje odpowiedniego smaku i aromatu. Należy również pamiętać o przyprawach - zarówno tych oczywistych, jak i mniej oczywistych, które dopełniają całość.

Obrazek
Rosół - Pyszności; Foto GettyImages

A jaki, w związku z tym, jest sekret, gdy weźmiemy pod lupę przepis na staropolski rosół? Co prawda, receptury na przestrzeni lat uległy zmianie, ale czasem dobrze jest powrócić do tego, co tradycyjne. Jedną ze złotych rad, które warto zastosować do gotowania tej zupy, są proporcje 1:1. Co to dokładnie oznacza? Jest to stosunek 500 g mięsa i 500 ml wody na każdą osobę. Dzięki tej zasadzie, otrzymasz mocny smak i wyjątkowy kolor rosołu. Dlatego, przed jego ugotowaniem, dobrze jest policzyć, ile osób go zje. Wtedy wyjdzie najlepszy, dzięki odpowiednim proporcjom.

Jakie mięso i składniki użyć do rosołu?

Skoro już poznałeś sekretny przepis na staropolski rosół, to dobrze jest wiedzieć, jakie składniki wykorzystać do przygotowania tej zupy. W tradycyjnych recepturach na rosół, bardzo często pojawia się kilka rodzajów mięs, takich jak kura, wołowina, wieprzowina, dzikie ptactwo, czy nawet cielęcina. Połączenie mięs, według przepisów babci, powodowało, że otrzymywało się wyrazisty, pełny i skoncentrowany bulion.

Obrazek
Mięso do rosołu - Pyszności; foto: Canva

W staropolskich recepturach często królowały również podroby, takie jak serca, żołądki, czy wątróbka. Co prawda, obecnie są one niedoceniane, ale czasem warto po nie sięgnąć. Szczególnie, że świetnie podkreślają smak takiego rosołu. Będzie smacznie i tradycyjnie!

A na obiad przygotuj spaghetti z zielonym pesto i krewetkami. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem