Złota zasada gotowania rosołu naszych prababć. Musisz policzyć osoby, które będą jadły zupę

Rosół to kultowa zupa, bez której niezwykle trudno jest sobie wyobrazić niedzielny obiad. Jeśli ma być najlepszy, to świetnie sprawdzi się tu staropolski rosół, przygotowany według tradycyjnych receptur. Czym się kierować przy jego gotowaniu?

ObrazekStaropolski rosół - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Wyrazisty i aromatyczny - taki właśnie jest staropolski rosół!

Na sukces w postaci tego najlepszego rosołu składa się wiele ważnych elementów. Niezwykle ważne jest przede wszystkim mięso - zaleca się, by było ono świeże, a najlepiej sprawdzi się drób łączony z wołowiną. Istotną rolę odgrywa tu również włoszczyzna, która twojej zupie nadaje odpowiedniego smaku i aromatu. Należy również pamiętać o przyprawach - zarówno tych oczywistych, jak i mniej oczywistych, które dopełniają całość.

Obrazek
Rosół - Pyszności; Foto GettyImages

A jaki, w związku z tym, jest sekret, gdy weźmiemy pod lupę przepis na staropolski rosół? Co prawda, receptury na przestrzeni lat uległy zmianie, ale czasem dobrze jest powrócić do tego, co tradycyjne. Jedną ze złotych rad, które warto zastosować do gotowania tej zupy, są proporcje 1:1. Co to dokładnie oznacza? Jest to stosunek 500 g mięsa i 500 ml wody na każdą osobę. Dzięki tej zasadzie, otrzymasz mocny smak i wyjątkowy kolor rosołu. Dlatego, przed jego ugotowaniem, dobrze jest policzyć, ile osób go zje. Wtedy wyjdzie najlepszy, dzięki odpowiednim proporcjom.

Jakie mięso i składniki użyć do rosołu?

Skoro już poznałeś sekretny przepis na staropolski rosół, to dobrze jest wiedzieć, jakie składniki wykorzystać do przygotowania tej zupy. W tradycyjnych recepturach na rosół, bardzo często pojawia się kilka rodzajów mięs, takich jak kura, wołowina, wieprzowina, dzikie ptactwo, czy nawet cielęcina. Połączenie mięs, według przepisów babci, powodowało, że otrzymywało się wyrazisty, pełny i skoncentrowany bulion.

Obrazek
Mięso do rosołu - Pyszności; foto: Canva

W staropolskich recepturach często królowały również podroby, takie jak serca, żołądki, czy wątróbka. Co prawda, obecnie są one niedoceniane, ale czasem warto po nie sięgnąć. Szczególnie, że świetnie podkreślają smak takiego rosołu. Będzie smacznie i tradycyjnie!

A na obiad przygotuj spaghetti z zielonym pesto i krewetkami. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty