Wystarczy garść dziennie. Zmniejsza ryzyko groźnych chorób
Wiele osób stroni od białej fasoli, widząc w jej spożywaniu ryzyko nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Znany w sieci dr Bartek Kulczyński uspokaja – odpowiednio przygotowana fasola nie powinna powodować wzdęć i bólu brzucha. Lekarz powołuje się na badania, które potwierdzają jej cenne właściwości zdrowotne.
Zacznijmy od tego, że biała fasola jest przede wszystkim produktem ogólnodostępnym, więc jej wartości odżywcze nie są zastrzeżone tylko dla wąskiego grona ludzi. Z dobrodziejstw białych strączków może korzystać prawie każdy, o ile nie istnieją przeciwskazania zdrowotne. Jej cena za opakowanie ważące 500 g to jedynie kilka złotych – jeśli chcesz się stosować do zaleceń dr. Kulczyńskiego, taki zapas fasoli starczy ci na cały miesiąc.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie
Fasola jest lepszym źródłem potasu niż pomidory
Według badań, na które powołuje się Bartek Kulczyński w materiale na Youtubie, tylko 14% ludzi dostarcza potas w zalecanych przez dietetyków ilościach. Zazwyczaj spożywamy go nawet dwa razy mniej niż potrzebuje nasz organizm. Producenci soków warzywnych i owocowych zachwalają duże ilości potasu w pomidorach lub bananach, a tak naprawdę w białej fasoli jest go o wiele więcej.
Zalecane przez dietetyków spożycie wynosi jedynie 50 g fasoli dwa razy w tygodniu, ale nawet w tej niewielkiej porcji strączków jest już ok. 900 mg potasu. Dla porównania – pomidory zawierają ok. 250 mg w 100 g, a banany ok. 350 mg w 100 g owoców. Co więcej, wspomniana powyżej porcja białej fasoli dostarcza do organizmu ok. 85 mg magnezu, co stanowi 20% dziennego zapotrzebowania oraz sporą dawkę żelaza, które jest lepiej wchłaniane niż żelazo z czerwonej fasoli.
Białe strączki jako remedium na zmęczenie
Bartek Kulczyński powołuje się na inne badania, które wykazują, że aż 90% Polaków nie spożywa zalecanej dawki folianów. Również w tym przypadku rozwiązaniem może być regularne włączenie do diety białej fasoli, która porywa aż ¼ dziennego zapotrzebowania na foliany, czyli witaminę B9. Objawami niedoboru folianów może być ciągłe zmęczenie i obniżony nastrój, co może prowadzić do depresji.
Fasola na diecie odchudzającej
Osoby, które mierzą się z redukcją wagi ciała, potrzebują produktów, które zmniejszają chęć sięgania po przekąski między głównymi posiłkami. Dzięki zawartości błonnika fasola skutecznie zaspokaja apetyt, co pomaga osobom na diecie odchudzającej. Dla porównania – w 50 g białej fasoli znajduje się ok. 8 g błonnika, podczas gdy w 100 g kaszy jęczmiennej jest tylko 6 g substancji.
Mniejsze ryzyko wielu poważnych chorób
Błonnik nie tylko zapewnia uczucie sytości, ale także pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi. Dlatego biała fasola jest polecana dla osób chorujących na cukrzycę typu 2. Lekarz powołuje się na badania, które potwierdzają pozytywny wpływ na poziom cukru we krwi u osób, które zamieniły ryż lub ziemniaki na białe strączki.
Spożywanie fasoli zmniejsza również ryzyko chorób serca, pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL oraz reguluje ciśnienie krwi. Ponadto działa osłonowo na wątrobę, zapobiegając stłuszczeniu tego organu.
Jak należy przygotować fasolę?
Suche strączki zalej wodą i pozostaw na 10-12 godzin. W tym czasie dwukrotnie wymień wodę, w której rozpuszczają się substancje antyodżywcze. Składniki utrudniające trawienie fasoli ulegają także rozkładowi w wyniku gotowania przez czas dłuższy niż 30 minut. Zatem po namoczeniu, wymień wodę i ugotuj fasolę.
Niestety, nie każdemu służą warzywa bogate w błonnik. Jeśli cierpisz na zespół jelita drażliwego lub inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego, zachowaj ostrożność. Zmiany w diecie wprowadzaj stopniowo i obserwuj reakcję organizmu.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.