Za komuny uważane za produkt drugiej kategorii, dziś hit w najdroższych restauracjach. Soczyste i delikatne mięso

Policzki wieprzowe to jeden z najbardziej cenionych gatunków wieprzowiny. Są one niezwykle delikatne i soczyste, a do tego posiadają wyrazisty smak. Ich przygotowanie nie jest trudne, ale wymaga czasu i cierpliwości. Przed laty były niedoceniane, a teraz stają się ważną pozycją w wielu eleganckich restauracjach.

Poliki wieprzowe - PysznościPoliki wieprzowe - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Policzki wieprzowe przed laty traktowane były jako produkty drugiej kategorii, jednak po latach wróciły z przytupem na salony. Duszone poliki wieprzowe można znaleźć również w dobrych restauracjach, bo nie ustępują smakiem tym z wołowiny. Są na tyle uniwersalne, że można je przygotować na wiele różnych sposobów, jednak najpopularniejsze jest duszenie ich w sosie własnym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsne sakiewki z tym farszem robią prawdziwą furorę. Nawet teściowa poprosiła mnie o przepis

Czy poliki wieprzowe są zdrowe?

Poliki mogą one być częścią zdrowej i dobrze zbilansowanej diety pod warunkiem, że są spożywane z umiarem. Są dobrym źródłem białka - 100 g tego produktu zawiera nawet ponad 20 g tego makroskładnika. Dodatkowo, policzki wieprzowe są bogate w witaminy i minerały, takie jak witaminy z grupy B, potas, wapń, magnez, cynk, żelazo czy selen. Nie można również zapomnieć o aminokwasach i wielonienasyconych kwasach tłuszczowych. To jednak wciąż wieprzowina, którą zaleca się jeść z umiarem.

Poliki wieprzowe z ziemniakami
Poliki wieprzowe z ziemniakami © Getty Images | Studioimagen73

Poliki wieprzowe w sosie własnym

Policzki wieprzowe, które zostały odpowiednio przyrządzone, są bardzo delikatne i soczyste. Skuszą się na nie nawet najwybredniejsi smakosze.

Składniki:

  • 500 g policzków wieprzowych,
  • 250 ml gorącej wody,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • sól i świeżo zmielony pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz marchewkę i pokrój ją w kostkę. Cebulę pokroić w piórka.
  2. Poliki pokrój na mniejsze kawałki. Oprószy je mąką i wymieszaj, aby równomiernie pokryła mięso.
  3. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć policzki. Smaż je na średnim ogniu przez 5 minut z każdej strony.
  4. Następnie przesuń je na bok patelni, a w wolne miejsce wrzuć marchewkę, cebulę, ziele angielskie i liście laurowe. Dopraw solą i pieprzem. i podsmażaj całość przez kilka minut.
  5. Dolej gorącą wodę, zagotuj, a następnie zmniejsz ogień. Przykry patelnię pokrywką i duś policzki na małym ogniu przez około 2 godziny lub do miękkości mięsa.
  6. Podawaj duszone policzki wieprzowe z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Przed podaniem posyp je natką pietruszki.

Pod koniec duszenia można dodać do sosu odrobinę śmietany lub jogurtu. Jeśli sos jest zbyt gęsty, zagęść go odrobiną mąki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Pasuje do salcesonu i do sera. Ten sos z owocami jest 1000 razy lepszy niż tysiąca wysp
Pasuje do salcesonu i do sera. Ten sos z owocami jest 1000 razy lepszy niż tysiąca wysp
Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Wygląda podejrzanie i cuchnie jak skarpety po treningu. Po pierwszym kęsie znika w sekundę
Wygląda podejrzanie i cuchnie jak skarpety po treningu. Po pierwszym kęsie znika w sekundę
Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach
Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach
Były jagodzianki, czas na rozkoszanki. Nie mogło zabraknąć kruszonki na palonym maśle
Były jagodzianki, czas na rozkoszanki. Nie mogło zabraknąć kruszonki na palonym maśle
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
Babcia zawsze zbierała jesienią. Ten zapomniany owoc stał się hitem w mojej kuchni
Babcia zawsze zbierała jesienią. Ten zapomniany owoc stał się hitem w mojej kuchni