Jedz jak najczęściej. Jelita będą działać jak w zegarku i poczujesz się lekko

Zastanawiasz się, jak wspierać zdrowie wątroby i jelit? Wystarczy sięgnąć po kilka dobrze znanych warzyw. Sprawdź, które z nich warto jeść regularnie, by poczuć różnicę.

Warzywa, które wspierają zdrowie jelitWarzywa, które wspierają zdrowie jelit
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Aleksandra Szymczycha
SKOMENTUJ

Zdrowie układu pokarmowego ma kluczowe znaczenie dla funkcjonowania całego organizmu. To właśnie wątroba i jelita odpowiadają za trawienie, usuwanie toksyn i wchłanianie składników odżywczych, dlatego warto wspierać je odpowiednią dietą. Niektóre warzywa mają wyjątkowo korzystny wpływ na te narządy – nie tylko wspomagają trawienie, ale też działają oczyszczająco i regenerująco.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Cztery warzywa, które wspierają zdrowie wątroby i jelit

Wątroba i jelita pełnią kluczowe funkcje w organizmie, odpowiadając za detoksykację, trawienie i wchłanianie składników odżywczych. Aby wspomóc ich prawidłowe funkcjonowanie, warto wzbogacić dietę o odpowiednie warzywa.

  • Buraki są bogate w pektyny, betainę i betalainy, które wspomagają detoksykację organizmu, poprawiają perystaltykę jelit oraz chronią wątrobę przed toksynami. Regularne spożywanie buraków może także wspierać regenerację wątroby.
  • Brokuły zawierają sulforafan, który pomaga w oczyszczaniu wątroby z toksyn. Dodatkowo, są źródłem witamin C i K oraz błonnika, co korzystnie wpływa na zdrowie jelit.
  • Brukselka dostarcza witamin i minerałów oraz błonnika, który wspomaga trawienie i przepływ żółci. Spożywanie jej może zwiększyć obecność substancji detoksykujących w wątrobie i płucach.
  • Zielone warzywa liściaste, takie jak jarmuż, szpinak i kapusta, są bogate w przeciwutleniacze, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami i zmniejszają ryzyko nowotworów. Dodatkowo, wspierają pracę wątroby i jej detoksykację.

Jak wprowadzić te warzywa do codziennej diety?

Aby skorzystać z dobroczynnych właściwości tych warzyw, warto włączyć je do codziennych posiłków. Można je spożywać na surowo w sałatkach, gotować na parze, piec lub dodawać do zup i gulaszy. Regularne ich spożywanie pomoże wspierać zdrowie wątroby i jelit.

Inne nawyki wspierające zdrowie układu pokarmowego

Oprócz odpowiedniej diety, warto zadbać o inne aspekty stylu życia, które wpływają na zdrowie układu pokarmowego. Regularna aktywność fizyczna pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, poprawia perystaltykę jelit i wspomaga trawienie. Odpowiednia ilość snu oraz unikanie stresu również mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego. Z kolei odpowiednia ilość wypitej w ciągu dnia wody zapobiega zaparciom i zastojom w jelitach.

Włączenie do diety warzyw takich jak buraki, brokuły, brukselka, zielone warzywa liściaste, kapusta, seler i marchew może znacząco wspomóc zdrowie wątroby i jelit. Regularne ich spożywanie w połączeniu z aktywnością fizyczną, odpowiednią ilością snu i nawodnieniem pomoże utrzymać układ pokarmowy w dobrej kondycji.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza