Zajadamy się na potęgę, a powinniśmy unikać. Najbardziej zanieczyszczone owoce i warzywa

Warzywa i owoce powinny stanowić podstawę codziennej diety, ale nawet w tym przypadku warto zachować trzeźwość umysłu. Te produkty, poza witaminami i składnikami odżywczymi, mogą pochwalić się także obecnością na niechlubnej liście najbardziej zanieczyszczonych pestycydami.

Na te owoce i warzywa mówi się "Parszywa Dwunastka"Na te owoce i warzywa mówi się "Parszywa Dwunastka"
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Amerykańska organizacja non-profit Environmental Working Group zajmuje się analizą toksycznych dodatków do żywności. Każdego roku publikują listę najbardziej zanieczyszczonych owoców oraz warzyw. Ta niechlubna dwunastka powinna zwrócić na siebie uwagę konsumentów podczas zakupów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takich serów nie znajdziesz w supermarkecie. Mistrzyni serowarstwa poleca

"Parszywka dwunastka" owoców i warzyw

Owoce i warzywa, które często pojawiają się w jadłospisie, nie zawsze są tak zdrowe, jak mogłoby się wydawać. Wszystko przez wysokie stężenie pestycydów, kumulujących się w jadalnych częściach. Na samym szczycie listy pojawiły się owoce, którymi w sezonie zajadają Polacy.

Truskawki będą droższe.
Truskawki będą droższe. © Pexels

Parszywa Dwunastka, wskazana w 2024 roku to:

  • truskawki,
  • szpinak,
  • jarmuż,
  • winogrona,
  • brzoskwinie,
  • gruszki,
  • nektarynki,
  • jabłka,
  • papryka oraz ostra papryka,
  • wiśnie,
  • borówki,
  • zielona fasolka.


Naukowcy z EWG zalecają, by w przypadku warzyw i owoców z powyższej listy, wybierać produkty z upraw ekologicznych. Ma to zmniejszyć ilość pestycydów, jakie trafią na nasze talerze.

Pestycydy w produktach

Naukowcy ostrzegają, że chemikalia używane na polach uprawnych mogą poważnie szkodzić naszemu zdrowiu, niszcząc takie organy jak trzustka czy układ nerwowy, a nawet powodując nowotwory. Choć raport skupia się na rynku amerykańskim, problem pestycydów może dotyczyć także polskich upraw i importowanej żywności.

- Dawka czyni truciznę, a nie jej obecność lub brak, a dawka ta określa potencjalne szkody. W wielu przypadkach musielibyśmy być narażeni na milion razy więcej niż to, na co jesteśmy narażeni, aby zobaczyć jakiekolwiek skutki - powiedział profesor Carl Winter w rozmowie z CNN.

Z pestycydów nie da się w pełni zrezygnować. Zagrożenie chorobami i szkodnikami roślinnymi, a także rosnące zapotrzebowanie na żywność sprawiają, że produkcja żywności na taką skalę, jaka obecnie jest potrzebna, bez wspomagania jest praktycznie niemożliwa. Dlatego ważne jest, by zwrócić uwagę na ich jakość.

Jarmuż i warzywa liściaste są nośnikiem pestycydów.
Jarmuż i warzywa liściaste są nośnikiem pestycydów. © Pixabay | pompi

Produkty bez pestycydów

W przeciwieństwie do "Parszywej Dwunastki" istnieje grupa produktów, które są najmniej skażone pestycydami. To "Czysta Piętnastka".

W jej skład wchodzi:

  • awokado,
  • kukurydza,
  • ananas,
  • cebula,
  • papaja,
  • słodki zielony groszek,
  • szparagi,
  • melon miodowy,
  • kiwi,
  • kapusta,
  • grzyby,
  • mango,
  • arbuz,
  • marchewka.

Państwowa Inspekcja Sanitarna regularnie bada produkty spożywcze, w tym owoce i warzywa, pod kątem obecności pozostałości pestycydów. Inspektorzy pobierają próbki i sprawdzają, czy nie ma w nich zbyt dużo szkodliwych substancji, które używa się do ochrony roślin przed chorobami i szkodnikami. Dzięki temu możemy cieszyć się zdrową żywnością.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej