Zajadamy się na potęgę, a powinniśmy unikać. Najbardziej zanieczyszczone owoce i warzywa
Warzywa i owoce powinny stanowić podstawę codziennej diety, ale nawet w tym przypadku warto zachować trzeźwość umysłu. Te produkty, poza witaminami i składnikami odżywczymi, mogą pochwalić się także obecnością na niechlubnej liście najbardziej zanieczyszczonych pestycydami.
Amerykańska organizacja non-profit Environmental Working Group zajmuje się analizą toksycznych dodatków do żywności. Każdego roku publikują listę najbardziej zanieczyszczonych owoców oraz warzyw. Ta niechlubna dwunastka powinna zwrócić na siebie uwagę konsumentów podczas zakupów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Takich serów nie znajdziesz w supermarkecie. Mistrzyni serowarstwa poleca
"Parszywka dwunastka" owoców i warzyw
Owoce i warzywa, które często pojawiają się w jadłospisie, nie zawsze są tak zdrowe, jak mogłoby się wydawać. Wszystko przez wysokie stężenie pestycydów, kumulujących się w jadalnych częściach. Na samym szczycie listy pojawiły się owoce, którymi w sezonie zajadają Polacy.
Parszywa Dwunastka, wskazana w 2024 roku to:
- truskawki,
- szpinak,
- jarmuż,
- winogrona,
- brzoskwinie,
- gruszki,
- nektarynki,
- jabłka,
- papryka oraz ostra papryka,
- wiśnie,
- borówki,
- zielona fasolka.
Naukowcy z EWG zalecają, by w przypadku warzyw i owoców z powyższej listy, wybierać produkty z upraw ekologicznych. Ma to zmniejszyć ilość pestycydów, jakie trafią na nasze talerze.
Pestycydy w produktach
Naukowcy ostrzegają, że chemikalia używane na polach uprawnych mogą poważnie szkodzić naszemu zdrowiu, niszcząc takie organy jak trzustka czy układ nerwowy, a nawet powodując nowotwory. Choć raport skupia się na rynku amerykańskim, problem pestycydów może dotyczyć także polskich upraw i importowanej żywności.
- Dawka czyni truciznę, a nie jej obecność lub brak, a dawka ta określa potencjalne szkody. W wielu przypadkach musielibyśmy być narażeni na milion razy więcej niż to, na co jesteśmy narażeni, aby zobaczyć jakiekolwiek skutki - powiedział profesor Carl Winter w rozmowie z CNN.
Z pestycydów nie da się w pełni zrezygnować. Zagrożenie chorobami i szkodnikami roślinnymi, a także rosnące zapotrzebowanie na żywność sprawiają, że produkcja żywności na taką skalę, jaka obecnie jest potrzebna, bez wspomagania jest praktycznie niemożliwa. Dlatego ważne jest, by zwrócić uwagę na ich jakość.
Produkty bez pestycydów
W przeciwieństwie do "Parszywej Dwunastki" istnieje grupa produktów, które są najmniej skażone pestycydami. To "Czysta Piętnastka".
W jej skład wchodzi:
- awokado,
- kukurydza,
- ananas,
- cebula,
- papaja,
- słodki zielony groszek,
- szparagi,
- melon miodowy,
- kiwi,
- kapusta,
- grzyby,
- mango,
- arbuz,
- marchewka.
Państwowa Inspekcja Sanitarna regularnie bada produkty spożywcze, w tym owoce i warzywa, pod kątem obecności pozostałości pestycydów. Inspektorzy pobierają próbki i sprawdzają, czy nie ma w nich zbyt dużo szkodliwych substancji, które używa się do ochrony roślin przed chorobami i szkodnikami. Dzięki temu możemy cieszyć się zdrową żywnością.