Zajadamy się na potęgę, a to najbardziej radioaktywne produkty. Mają najwięcej promieniotwórczych pierwiastków

Czy wiesz, że każdy produkt spożywczy, który jesz, jest w pewnym stopniu radioaktywny? Poziom promieniotwórczości zależy od ilości zawartych w nim pierwiastków promieniotwórczych. Choć może to brzmieć niepokojąco, w rzeczywistości nie ma powodu do obaw. Promieniotwórczość naturalnie występuje w przyrodzie i jest częścią naszego życia.

Zajadamy się na potęgę, a to najbardziej radioaktywne produkty. Mają najwięcej promieniotwórczych pierwiastkówZajadamy się na potęgę, a to najbardziej radioaktywne produkty. Mają najwięcej promieniotwórczych pierwiastków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | brent Hofacker
Marcin Michałowski

Wśród produktów spożywczych znajdują się te, które emitują promieniowanie. Jednak czy powinniśmy się nimi martwić? Zdaniem ekspertów, większość z nich nie stanowi zagrożenia dla zdrowia, chociaż warto wiedzieć, które produkty są najbardziej "radioaktywne".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem nie będziesz musiał wybierać pomiędzy pizzą, a makaronem. Kultowe dania połączysz w jedno

Pierwiastki promieniotwórcze, takie jak rad 226Ra, potas 40K, uran, cez czy stront, są powszechnie obecne w naszych codziennych produktach spożywczych. Jednak niektóre z nich wyróżniają się wyjątkową aktywnością.

Król radioaktywności - orzechy brazylijskie

Orzechy brazylijskie są niekwestionowanym liderem w konkursie na najbardziej radioaktywne produkty spożywcze. Zawierają wysoki poziom radu i potasu, które sprawiają, że są nieco promieniotwórcze. Jednakże, ilość orzechów potrzebna do znaczącego wpływu na zdrowie jest praktycznie niemożliwa do spożycia w ciągu jednego dnia.

Banany i ich wielka tajemnica

Banany, które są bogatym źródłem potasu, również są na liście produktów o pewnej radioaktywności. Nawet woda i piwo nie są wolne od pewnej ilości promieniowania, co może być zaskoczeniem dla wielu osób. Niemniej jednak, nie ma potrzeby obawiać się konsumpcji tych produktów w normalnych ilościach.

Inne produkty o lekko podwyższonej radioaktywności:

  • Fasola Lima: Bogata w potas i rad, jest również dobrym źródłem żelaza.
  • Ziemniaki i marchew: Zawierają potas, który powoduje ich słabą radioaktywność.
  • Czerwone mięso: Stek lub burger emituje około 3000 pCi/kg ze względu na zawartość potasu.
  • Napoje: Nawet woda emituje promieniowanie z powodu rozpuszczonych w niej pierwiastków. Promieniotwórcze jest również piwo.

Czy radioaktywne produkty spożywcze mogą nam zaszkodzić?

W normalnych ilościach spożywania, produkty te nie stanowią zagrożenia dla zdrowia. Zbyt wysokie stężenie radu i potasu, obecnych w orzechach brazylijskich, może upośledzić pracę narządów. Jednak rekomendowana dawka 30 gramów (około 7 sztuk) orzechów brazylijskich dziennie nie stanowi zagrożenia.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej