Zajadamy się na potęgę, a to najbardziej radioaktywne produkty. Mają najwięcej promieniotwórczych pierwiastków

Czy wiesz, że każdy produkt spożywczy, który jesz, jest w pewnym stopniu radioaktywny? Poziom promieniotwórczości zależy od ilości zawartych w nim pierwiastków promieniotwórczych. Choć może to brzmieć niepokojąco, w rzeczywistości nie ma powodu do obaw. Promieniotwórczość naturalnie występuje w przyrodzie i jest częścią naszego życia.

Zajadamy się na potęgę, a to najbardziej radioaktywne produkty. Mają najwięcej promieniotwórczych pierwiastkówZajadamy się na potęgę, a to najbardziej radioaktywne produkty. Mają najwięcej promieniotwórczych pierwiastków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | brent Hofacker
Marcin Michałowski
SKOMENTUJ

Wśród produktów spożywczych znajdują się te, które emitują promieniowanie. Jednak czy powinniśmy się nimi martwić? Zdaniem ekspertów, większość z nich nie stanowi zagrożenia dla zdrowia, chociaż warto wiedzieć, które produkty są najbardziej "radioaktywne".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Pierwiastki promieniotwórcze, takie jak rad 226Ra, potas 40K, uran, cez czy stront, są powszechnie obecne w naszych codziennych produktach spożywczych. Jednak niektóre z nich wyróżniają się wyjątkową aktywnością.

Król radioaktywności - orzechy brazylijskie

Orzechy brazylijskie są niekwestionowanym liderem w konkursie na najbardziej radioaktywne produkty spożywcze. Zawierają wysoki poziom radu i potasu, które sprawiają, że są nieco promieniotwórcze. Jednakże, ilość orzechów potrzebna do znaczącego wpływu na zdrowie jest praktycznie niemożliwa do spożycia w ciągu jednego dnia.

Banany i ich wielka tajemnica

Banany, które są bogatym źródłem potasu, również są na liście produktów o pewnej radioaktywności. Nawet woda i piwo nie są wolne od pewnej ilości promieniowania, co może być zaskoczeniem dla wielu osób. Niemniej jednak, nie ma potrzeby obawiać się konsumpcji tych produktów w normalnych ilościach.

Inne produkty o lekko podwyższonej radioaktywności:

  • Fasola Lima: Bogata w potas i rad, jest również dobrym źródłem żelaza.
  • Ziemniaki i marchew: Zawierają potas, który powoduje ich słabą radioaktywność.
  • Czerwone mięso: Stek lub burger emituje około 3000 pCi/kg ze względu na zawartość potasu.
  • Napoje: Nawet woda emituje promieniowanie z powodu rozpuszczonych w niej pierwiastków. Promieniotwórcze jest również piwo.

Czy radioaktywne produkty spożywcze mogą nam zaszkodzić?

W normalnych ilościach spożywania, produkty te nie stanowią zagrożenia dla zdrowia. Zbyt wysokie stężenie radu i potasu, obecnych w orzechach brazylijskich, może upośledzić pracę narządów. Jednak rekomendowana dawka 30 gramów (około 7 sztuk) orzechów brazylijskich dziennie nie stanowi zagrożenia.

Wybrane dla Ciebie

Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze