Zalej wrzątkiem i pij jak herbatę. Tak wzmocnisz odporność przed zimą

Odczuwasz pierwsze oznaki jesienno-zimowych infekcji? Zamiast sięgać po farmaceutyki, warto rozważyć naturalne i łatwo dostępne produkty. Fitoterapeutka doradza, które zioła i przyprawy są najbardziej efektywne w okresie wzmożonych chorób.

Zioła, którymi doprawiamy dania, pomogą w walce z infekcjami
Zioła, którymi doprawiamy dania, pomogą w walce z infekcjami
Źródło zdjęć: © Canva | Melanitta

Sezon infekcji zbliża się wielkimi krokami. Czujemy się osłabieni, męczy nas katar i kaszel, bóle głowy i stany podgorączkowe. Agnieszka Skowerska (zielarka, naturopatka, aromaterapeutka oraz fitoterapeutka), znana w mediach społecznościowych jako Ziołowa Królowa, zaleca zioła jako alternatywę dla tradycyjnych leków. Poleca pięć ziół, które warto stosować jesienią i zimą, by walczyć z infekcjami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pampuchy z gulaszem cielęcym. Przepis na wspaniały obiad

Jak wzmocnić odporność domowymi sposobami?

Jesienno-zimowy okres to czas, kiedy wirusy zaczynają intensywniej atakować. Dotyka to zarówno młodszych, jak i starszych. Agnieszka Skowerska tłumaczy, że wirusy dróg oddechowych są najbardziej aktywne w niskich temperaturach. Zmęczeni chłodem stajemy się łatwym celem, a nasz układ odpornościowy działa gorzej, m.in. z powodu niedoboru witaminy D3, przez co jesteśmy bardziej narażeni na choroby.

"Leki najczęściej w niewielkim stopniu niwelują objawy sezonowych infekcji, powodując przy tym szereg skutków ubocznych: senność, problemy trawienne, bóle głowy. O wiele bardziej skuteczne w zmniejszaniu objawów przeziębienia są zioła, również te przyprawowe, które znajdziesz w swojej szafce kuchennej" - zaleca Agnieszka Skowerska w mediach społecznościowych.
Zalej wrzątkiem i pij w okresie infekcji
Zalej wrzątkiem i pij w okresie infekcji © Canva | ma-no

Sposoby na odporność: 5 drogocennych ziół z kuchennej szafki

Agnieszka Skowerska wymienia pięć ziół, które warto mieć pod ręką w sezonie jesienno-zimowym. Są to rozmaryn, majeranek, tymianek, oregano oraz goździki. Zaleca, żeby jedną łyżeczkę suszonych ziół lub kilka goździków zalać wrzątkiem, pozostawić pod przykryciem na 15 minut, a następnie przecedzić. Dla smaku można dodać cytrynę, imbir lub miód. Tak przygotowany napar pić 1-2 razy dziennie.

  • ROZMARYN

Rozmaryn ma właściwości przeciwzapalne, co jest przydatne w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych. Zawiera substancje czynne, które pomagają zmniejszyć kaszel, katar oraz wzmacniają odporność. Działa także antybakteryjnie i pomaga w odkrztuszaniu zalegającej wydzieliny.

  • MAJERANEK

Majeranek zmniejsza przekrwienie i obrzęki błony śluzowej nosa, co ułatwia oddychanie przy katarze. Skowerska dodaje, że majeranek jest bogaty w witaminy A i C oraz zawiera wapń i żelazo, wspomagając tym samym organizm w powrocie do zdrowia.

  • TYMIANEK

Zdaniem Skowerskiej tymianek to najskuteczniejsze zioło na infekcje górnych dróg oddechowych. Posiada działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i rozkurczające, co pomaga w usuwaniu zalegającej wydzieliny oraz redukcji kaszlu i kataru.

  • OREGANO

Oregano ma właściwości przeciwzapalne i łagodzące ból gardła. Posiada również działanie rozkurczowe i wykrztuśne.

Goździki od wieków są stosowane w medycynie ludowej na objawy przeziębienia. Zawierają eugenol, który działa odkażająco, znieczulająco, przeciwbólowo oraz przeciwbakteryjnie.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat