PoradyZalej wrzątkiem i pij jak herbatę. Tak wzmocnisz odporność przed zimą

Zalej wrzątkiem i pij jak herbatę. Tak wzmocnisz odporność przed zimą

Zioła, którymi doprawiamy dania, pomogą w walce z infekcjami
Zioła, którymi doprawiamy dania, pomogą w walce z infekcjami
Źródło zdjęć: © Canva | Melanitta

30.09.2024 17:29

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Odczuwasz pierwsze oznaki jesienno-zimowych infekcji? Zamiast sięgać po farmaceutyki, warto rozważyć naturalne i łatwo dostępne produkty. Fitoterapeutka doradza, które zioła i przyprawy są najbardziej efektywne w okresie wzmożonych chorób.

Sezon infekcji zbliża się wielkimi krokami. Czujemy się osłabieni, męczy nas katar i kaszel, bóle głowy i stany podgorączkowe. Agnieszka Skowerska (zielarka, naturopatka, aromaterapeutka oraz fitoterapeutka), znana w mediach społecznościowych jako Ziołowa Królowa, zaleca zioła jako alternatywę dla tradycyjnych leków. Poleca pięć ziół, które warto stosować jesienią i zimą, by walczyć z infekcjami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak wzmocnić odporność domowymi sposobami?

Jesienno-zimowy okres to czas, kiedy wirusy zaczynają intensywniej atakować. Dotyka to zarówno młodszych, jak i starszych. Agnieszka Skowerska tłumaczy, że wirusy dróg oddechowych są najbardziej aktywne w niskich temperaturach. Zmęczeni chłodem stajemy się łatwym celem, a nasz układ odpornościowy działa gorzej, m.in. z powodu niedoboru witaminy D3, przez co jesteśmy bardziej narażeni na choroby.

"Leki najczęściej w niewielkim stopniu niwelują objawy sezonowych infekcji, powodując przy tym szereg skutków ubocznych: senność, problemy trawienne, bóle głowy. O wiele bardziej skuteczne w zmniejszaniu objawów przeziębienia są zioła, również te przyprawowe, które znajdziesz w swojej szafce kuchennej" - zaleca Agnieszka Skowerska w mediach społecznościowych.
Zalej wrzątkiem i pij w okresie infekcji
Zalej wrzątkiem i pij w okresie infekcji © Canva | ma-no

Sposoby na odporność: 5 drogocennych ziół z kuchennej szafki

Agnieszka Skowerska wymienia pięć ziół, które warto mieć pod ręką w sezonie jesienno-zimowym. Są to rozmaryn, majeranek, tymianek, oregano oraz goździki. Zaleca, żeby jedną łyżeczkę suszonych ziół lub kilka goździków zalać wrzątkiem, pozostawić pod przykryciem na 15 minut, a następnie przecedzić. Dla smaku można dodać cytrynę, imbir lub miód. Tak przygotowany napar pić 1-2 razy dziennie.

  • ROZMARYN

Rozmaryn ma właściwości przeciwzapalne, co jest przydatne w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych. Zawiera substancje czynne, które pomagają zmniejszyć kaszel, katar oraz wzmacniają odporność. Działa także antybakteryjnie i pomaga w odkrztuszaniu zalegającej wydzieliny.

  • MAJERANEK

Majeranek zmniejsza przekrwienie i obrzęki błony śluzowej nosa, co ułatwia oddychanie przy katarze. Skowerska dodaje, że majeranek jest bogaty w witaminy A i C oraz zawiera wapń i żelazo, wspomagając tym samym organizm w powrocie do zdrowia.

  • TYMIANEK

Zdaniem Skowerskiej tymianek to najskuteczniejsze zioło na infekcje górnych dróg oddechowych. Posiada działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i rozkurczające, co pomaga w usuwaniu zalegającej wydzieliny oraz redukcji kaszlu i kataru.

  • OREGANO

Oregano ma właściwości przeciwzapalne i łagodzące ból gardła. Posiada również działanie rozkurczowe i wykrztuśne.

Goździki od wieków są stosowane w medycynie ludowej na objawy przeziębienia. Zawierają eugenol, który działa odkażająco, znieczulająco, przeciwbólowo oraz przeciwbakteryjnie.