Zamiast do sałatki dodaj do herbaty. Jeszcze przed sylwestrem wciśniesz się w mniejsze spodnie

To zwyczaj stosowany od dawna, zwłaszcza w kulturach Wschodu. Dla nas nadal nietypowe jest łączenie herbaty z dodatkami, które nie są cukrem, miodem czy plastrem cytryny. Wyrazista herbata z pieprzem rozgrzeje w zimne dni oraz stanie się doskonałym wsparciem w utracie wagi.

Dlaczego warto pić herbatę z pieprzem? Dlaczego warto pić herbatę z pieprzem?
Źródło zdjęć: © Canva | PDPics

Herbata z pieprzem w kulturach wschodnich spożywana jest od dawien dla zachowania zdrowia. To również powszechnie stosowany tam zwyczaj. Taki napar doskonale rozgrzewa i pobudza, będzie więc świetnym uzupełnieniem jesienno-zimowego menu. Ponadto wykazuje działanie wspomagające proces utraty wagi. Pij regularnie, a na zabawę sylwestrową pójdziesz w ulubionych, ale jeszcze za ciasnych dżinsach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kazimierska fitka to zapomniana zupa z babcinego przepisu. Idealnie sprawdzi się na chłodne dni

Herbata z pieprzem na odchudzanie. Jak działa?

Herbata z pieprzem może wspomóc proces odchudzania za sprawą obecnej w przyprawie piperyny. Związek ten odpowiada za piekący smak pieprzu oraz szereg jego właściwości, w tym tych odpowiedzialnych za przyspieszenie metabolizmu oraz za ogólną poprawę procesów trawienia i przyswajalności niektórych witamin jak np. witaminy B.

Pieprz ma również właściwości termogeniczne, a więc pobudza spalanie tkanki tłuszczowej, przyspieszając tym samym proces utraty zbędnych kilogramów. Warto jednak wiedzieć, że herbata z pieprzem nie zastąpi aktywności fizycznej oraz racjonalnego odżywiania, a może wspomóc proces utraty wagi. Stosowanie napoju powinno być regularne.

Herbata z pieprzem wspiera odchudzanie
Herbata z pieprzem wspiera odchudzanie © Canva | jen_i

Jak przygotować herbatę z pieprzem?

Herbatę z pieprzem możesz przygotować zarówno na bazie czarnej, jak i zielonej herbaty. Torebki lub suche liście herbaty zalej wrzątkiem, jak zwykle to robisz, a następnie dodaj świeżo zmiażdżony pieprz (wystarczy ćwierć łyżeczki) i parz całość ok. 5 minut. Po tym czasie odcedź napar przez gęste sitko i popijaj małymi łykami.

Dla wzbogacenia smaku do tak przygotowanej herbaty warto dodać miód, cytrynę, cynamon, goździki czy anyż lub inne korzenne przyprawy i owoce cytrusowe. Doskonałym pomysłem jest łączenie piperyny z innym drogoocennym związkiem - kurkuminą, która obecna jest w kurkumie. Piperyna może zwiększyć biodostęponość kurkuminy aż o 2000 proc.

Wybrane dla Ciebie
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie