PrzepisDietaZamiast do sałatki dodaj do herbaty. Jeszcze przed sylwestrem wciśniesz się w mniejsze spodnie

Zamiast do sałatki dodaj do herbaty. Jeszcze przed sylwestrem wciśniesz się w mniejsze spodnie

Dlaczego warto pić herbatę z pieprzem?
Dlaczego warto pić herbatę z pieprzem?
Źródło zdjęć: © Canva | PDPics

05.10.2024 08:23

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

To zwyczaj stosowany od dawna, zwłaszcza w kulturach Wschodu. Dla nas nadal nietypowe jest łączenie herbaty z dodatkami, które nie są cukrem, miodem czy plastrem cytryny. Wyrazista herbata z pieprzem rozgrzeje w zimne dni oraz stanie się doskonałym wsparciem w utracie wagi.

Herbata z pieprzem w kulturach wschodnich spożywana jest od dawien dla zachowania zdrowia. To również powszechnie stosowany tam zwyczaj. Taki napar doskonale rozgrzewa i pobudza, będzie więc świetnym uzupełnieniem jesienno-zimowego menu. Ponadto wykazuje działanie wspomagające proces utraty wagi. Pij regularnie, a na zabawę sylwestrową pójdziesz w ulubionych, ale jeszcze za ciasnych dżinsach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Herbata z pieprzem na odchudzanie. Jak działa?

Herbata z pieprzem może wspomóc proces odchudzania za sprawą obecnej w przyprawie piperyny. Związek ten odpowiada za piekący smak pieprzu oraz szereg jego właściwości, w tym tych odpowiedzialnych za przyspieszenie metabolizmu oraz za ogólną poprawę procesów trawienia i przyswajalności niektórych witamin jak np. witaminy B.

Pieprz ma również właściwości termogeniczne, a więc pobudza spalanie tkanki tłuszczowej, przyspieszając tym samym proces utraty zbędnych kilogramów. Warto jednak wiedzieć, że herbata z pieprzem nie zastąpi aktywności fizycznej oraz racjonalnego odżywiania, a może wspomóc proces utraty wagi. Stosowanie napoju powinno być regularne.

Herbata z pieprzem wspiera odchudzanie
Herbata z pieprzem wspiera odchudzanie© Canva | jen_i

Jak przygotować herbatę z pieprzem?

Herbatę z pieprzem możesz przygotować zarówno na bazie czarnej, jak i zielonej herbaty. Torebki lub suche liście herbaty zalej wrzątkiem, jak zwykle to robisz, a następnie dodaj świeżo zmiażdżony pieprz (wystarczy ćwierć łyżeczki) i parz całość ok. 5 minut. Po tym czasie odcedź napar przez gęste sitko i popijaj małymi łykami.

Dla wzbogacenia smaku do tak przygotowanej herbaty warto dodać miód, cytrynę, cynamon, goździki czy anyż lub inne korzenne przyprawy i owoce cytrusowe. Doskonałym pomysłem jest łączenie piperyny z innym drogoocennym związkiem - kurkuminą, która obecna jest w kurkumie. Piperyna może zwiększyć biodostęponość kurkuminy aż o 2000 proc.