PoradyZanim włożysz do koszyka, przyjrzyj się etykiecie. Mogą zawierać groźną toksynę

Zanim włożysz do koszyka, przyjrzyj się etykiecie. Mogą zawierać groźną toksynę

Kiedy pomidory ze sklepów smakują jak woda, sięgamy po przetwory. Pomidory krojone z puszki nie zawsze okazują się być jednak tak zdrowe, jak mogłoby się wydawać. Podczas zakupów lepiej mieć oczy szeroko otwarte i przeczytać skład na etykiecie. Pozory mylą, bo nie zawsze znajdziesz tam tylko pomidory i sok pomidorowy.

Pomidory w puszce - Pyszności
Pomidory w puszce - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | etiennevoss

05.04.2024 08:57

Mówi się, że obróbka termiczna, zwłaszcza ta wymagająca dużej ilości czasu, nie służy warzywom. Pomidor jest jednak wyjątkiem, który potwierdza regułę i dzięki gotowaniu zyskuje na wartości. Dzieje się tak za sprawą likopenu – kluczowego dla zdrowia składnika, którego ilość wzrasta pod wpływem temperatury. W organizmie pełni on niezwykle ważną rolę, neutralizując wolne rodniki odpowiedzialne za procesy starzenia. Dodatkowo wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Mogłoby się więc wydawać, że pomidory w puszce to dobry wybór, jednak nawet tutaj czyhają pewne pułapki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co kryją w sobie pomidory z puszki?

Pozornie skład jest prosty - sok pomidorowy, pomidory, czasem przyprawy i regulator kwasowości. Sprawa rozchodzi się jednak głównie nie o zawartość puszki, a o samą puszkę. Wnętrze puszek z pomidorami pokryte jest żywicą zawierającą bisfenol A (BPA). Chociaż BPA nie przenika do produktu podczas procesu produkcyjnego, problem pojawia się po otwarciu puszki. Pozostawione w niej pomidory, wystawione na działanie światła i tlenu, mogą ulec kontaminacji BPA.

Pomidory w puszce - Pyszności
Pomidory w puszce - Pyszności© Canva | Hana-Photo

Öko-Test, niezależna organizacja konsumencka, przeprowadziła badanie popularnych marek pomidorów w puszce. Wyniki są niepokojące – w większości produktów wykryto wysoki poziom bisfenolu A (BPA). Nie ominęło to również produktów oznaczonych jako ekologiczne.

Szokujący wynik badań

Badanie Öko-Testu objęło 20 puszek pomidorów bez skóry, z czego 8 pochodziło z upraw ekologicznych. W 18 produktach stwierdzono wysoki poziom BPA, co według autorów badania jest niedopuszczalne. Tylko jeden produkt otrzymał rekomendację. Specjaliści z Öko-Test ostrzegają przed spożywaniem zbyt dużej ilości pomidorów z puszki. Według ich badań, dorosła osoba ważąca około 60 kg, która spożywa niecałą puszkę raz w tygodniu, dostarcza organizmowi 28 razy więcej BPA, niż wynosi limit zalecany przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności.

Sos pomidorowy
Sos pomidorowy© Pixabay

Należy pamiętać, że bisfenol A znajduje się nie tylko w puszkach z pomidorami. Występuje również w wielu innych produktach, takich jak plastikowe pojemniki na żywność, butelki na wodę i puszki z napojami.

Jak ograniczyć bisfenol A?

Aby zminimalizować narażenie na BPA, warto ograniczyć używanie plastiku w kuchni - plastikowe deski do krojenia zasługują tylko na to, aby wyrzucić je do kosza. Wybieraj produkty w szklanych opakowaniach. Zamiast plastikowych pojemników do przechowywania wybierz szklane.

Warto mieć z tyłu głowy słowa Paracelsusa i ograniczyć szkodliwe substancje w codziennym życiu.

Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Tylko dawka czyni, że dana substancja jest trucizną
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
poradypomidory w puszcezdrowie