Zanim włożysz do koszyka, przyjrzyj się etykiecie. Mogą zawierać groźną toksynę

Kiedy pomidory ze sklepów smakują jak woda, sięgamy po przetwory. Pomidory krojone z puszki nie zawsze okazują się być jednak tak zdrowe, jak mogłoby się wydawać. Podczas zakupów lepiej mieć oczy szeroko otwarte i przeczytać skład na etykiecie. Pozory mylą, bo nie zawsze znajdziesz tam tylko pomidory i sok pomidorowy.

Pomidory w puszce - PysznościPomidory w puszce - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | etiennevoss
Ewa Malinowska

Mówi się, że obróbka termiczna, zwłaszcza ta wymagająca dużej ilości czasu, nie służy warzywom. Pomidor jest jednak wyjątkiem, który potwierdza regułę i dzięki gotowaniu zyskuje na wartości. Dzieje się tak za sprawą likopenu – kluczowego dla zdrowia składnika, którego ilość wzrasta pod wpływem temperatury. W organizmie pełni on niezwykle ważną rolę, neutralizując wolne rodniki odpowiedzialne za procesy starzenia. Dodatkowo wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Mogłoby się więc wydawać, że pomidory w puszce to dobry wybór, jednak nawet tutaj czyhają pewne pułapki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd je odkryłam, robię przynajmniej raz w tygodniu

Co kryją w sobie pomidory z puszki?

Pozornie skład jest prosty - sok pomidorowy, pomidory, czasem przyprawy i regulator kwasowości. Sprawa rozchodzi się jednak głównie nie o zawartość puszki, a o samą puszkę. Wnętrze puszek z pomidorami pokryte jest żywicą zawierającą bisfenol A (BPA). Chociaż BPA nie przenika do produktu podczas procesu produkcyjnego, problem pojawia się po otwarciu puszki. Pozostawione w niej pomidory, wystawione na działanie światła i tlenu, mogą ulec kontaminacji BPA.

Pomidory w puszce - Pyszności
Pomidory w puszce - Pyszności © Canva | Hana-Photo

Öko-Test, niezależna organizacja konsumencka, przeprowadziła badanie popularnych marek pomidorów w puszce. Wyniki są niepokojące – w większości produktów wykryto wysoki poziom bisfenolu A (BPA). Nie ominęło to również produktów oznaczonych jako ekologiczne.

Szokujący wynik badań

Badanie Öko-Testu objęło 20 puszek pomidorów bez skóry, z czego 8 pochodziło z upraw ekologicznych. W 18 produktach stwierdzono wysoki poziom BPA, co według autorów badania jest niedopuszczalne. Tylko jeden produkt otrzymał rekomendację. Specjaliści z Öko-Test ostrzegają przed spożywaniem zbyt dużej ilości pomidorów z puszki. Według ich badań, dorosła osoba ważąca około 60 kg, która spożywa niecałą puszkę raz w tygodniu, dostarcza organizmowi 28 razy więcej BPA, niż wynosi limit zalecany przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności.

Sos pomidorowy
Sos pomidorowy © Pixabay

Należy pamiętać, że bisfenol A znajduje się nie tylko w puszkach z pomidorami. Występuje również w wielu innych produktach, takich jak plastikowe pojemniki na żywność, butelki na wodę i puszki z napojami.

Jak ograniczyć bisfenol A?

Aby zminimalizować narażenie na BPA, warto ograniczyć używanie plastiku w kuchni - plastikowe deski do krojenia zasługują tylko na to, aby wyrzucić je do kosza. Wybieraj produkty w szklanych opakowaniach. Zamiast plastikowych pojemników do przechowywania wybierz szklane.

Warto mieć z tyłu głowy słowa Paracelsusa i ograniczyć szkodliwe substancje w codziennym życiu.

Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Tylko dawka czyni, że dana substancja jest trucizną
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀