PoradyZimą często po nie sięgamy. Jak przechowywać cytrusy, żeby szybko się nie psuły?

Zimą często po nie sięgamy. Jak przechowywać cytrusy, żeby szybko się nie psuły?

Jak przechowywać cytrusy?
Jak przechowywać cytrusy?
Źródło zdjęć: © Canva | DragonImages

03.10.2024 15:20

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zimą chętnie kupujemy różne rodzaje cytrusów: cytryny, mandarynki, pomarańcze i grejpfruty, będące jednymi z najpopularniejszych owoców na świecie. Czasami jednak szybko się psują. Kilka prostych zasad może temu zapobiec.

Owoce cytrusowe powinny mieć jednolity, intensywny kolor bez plamek i oznak pleśni, co świadczy o ich dojrzałości. Warto wybierać odmiany o grubej skórce, która lepiej chroni miąższ przed drobnoustrojami. Skórka nie powinna być uszkodzona ani otarta. Cytrusy nie powinny być zbyt miękkie, a ich zapach intensywny, co wskazuje na odpowiednie warunki transportu. Najsmaczniejsze są owoce średniej wielkości. Jeśli już uda ci się dokonać zakupu, sprawdź, jak przechowywać cytrusy, by zachowały świeżość na dłużej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak odpowiednio przechowywać cytrusy?

Cytrusy mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej do dwóch tygodni, jednak najlepiej trzymać je w lodówce, gdzie temperatura wynosi od 3 do 8 st. C. Ciekawą metodą jest zmienne przechowywanie – najpierw dobę w lodówce, potem kilka godzin w temperaturze pokojowej i znowu w lodówce.

Światło słoneczne skraca świeżość cytrusów, dlatego najlepiej przechowywać je w ciemnym miejscu jak spiżarnia czy piwnica. Optymalna wilgotność powietrza wynosi ok. 60 proc. Jeśli na owocach pojawią się kropelki wody, należy je szybko usunąć, aby owoce pozostały suche.

Co zrobić, żeby cytryny się nie psuły?
Co zrobić, żeby cytryny się nie psuły?© Canva | Majopez

Co zrobić, żeby cytrusy szybko się nie psuły?

Chcąc dłużej cieszyć się świeżością cytrusów, warto przechowywać je w papierowych torebkach, po maksymalnie trzy lub cztery sztuki. To zapobiega szybkiemu rozprzestrzenianiu się pleśni, gdyby ta pojawiła się na jednym z owoców. Najlepszym rozwiązaniem jest owinięcie każdego owocu w papier, co dodatkowo chroni je przed pleśnią i uszkodzeniami.

Nie zaleca się również umieszczania cytrusów w pobliżu innych owoców. Mogą one wytwarzać substancje powodujące procesy gnilne, co przyspiesza psucie się cytrusów. Dlatego też trzymanie pomarańczy, mandarynek czy cytryn razem z jabłkami lub bananami może spowodować, że szybciej zaczną się psuć.

Kluczowe jest regularne sprawdzanie stanu owoców. Gdy jeden zacznie się psuć, puszczać sok, stanie się zbyt miękki lub zauważymy na nim jakiekolwiek zmiany, powinniśmy natychmiast go wyrzucić. Zapobiegnie to "zarażeniu" pozostałych owoców i zapewni dłuższą świeżość całej partii.