Ten napój wypijany podczas upałów jest niebezpieczny. Wstrząsający film znanej zielarki

Woda wydaje się być najzdrowszym napojem. Dostarcza nam mikroelementów i zapobiega odwodnieniu organizmu. Szczególnie zauważamy to podczas upałów. Okazuje się jednak, że w pewnych warunkach jest ona bardzo niebezpieczna. Zielarka przestrzega nas przed tym napojem. To samo od zawsze robiły nasze babcie.

ObrazekZimna woda podczas upałów jest niebezpieczna, fot. Facebook, Adobe Stock
Paulina Hermann

Ewa Kozioł od lat dzieli się swoją akademicką wiedzą na temat zielarstwa i fitoterapii. Prowadzi kanał Zielony Zagajnik, na którym opowiada o ciekawych zastosowaniach ziół i pokazuje najróżniejsze przepisy. Jest autorką poczytnych książek i ekspertką "Dzień Dobry TVN".

Woda podczas upałów to "napój, który może cię zabić"

Brzmi to niewiarygodnie, przecież zimna woda jest najlepsza podczas upałów. Otóż okazuje się, że całe życie się myliliśmy.

- Nasze ciało to skomplikowana machina. Zimna woda wbrew pozorom nie jest dla niej przyjazna. Już nasze babcie wiedziały i ostrzegały nas, że picie jej podczas upałów może być niebezpieczne - mówi zielarka.

Wytłumaczyła też, dlaczego powinniśmy unikać tego zimnego napoju. Zimna woda nie ochładza organizmu, tylko powoduje skurcz naczyń krwionośnych. Przez to nasze ciało musi bardzo ciężko pracować. Mamy też problemy z trawieniem i utrzymaniem stałej temperatury. To, że czujemy na początku ulgę nie ma znaczenia. Nasz organizm od samego początku się męczy.

Obrazek
Zimna woda podczas upałów jest niebezpieczna (PXHERE)

Dlaczego warto dodawać trochę octu do wody?

Jak twierdzi zielarka, woda z dodatkiem kwasu (na przykład octu) jest o wiele lepsza dla naszego organizmu. Składnik ten pomaga zatrzymać wodę w organizmie, co jest szczególnie ważne podczas gorących dni. Ponadto ochładza narządy wewnętrzne i reguluje działanie organizmu. Co więc zrobić, gdy upał zacznie nam mocno przeszkadzać?

- Odpowiedź leży w prostej i naturalnej alternatywie: ciepła woda z kilkoma kroplami octu jabłkowego lub ziołowego - przekonuje Ewa Kozioł.

Nasze słowiańskie babki zakazywały nam picia zimnej wody, gdy byliśmy dziećmi. Często nas to denerwowało. Miały ku temu bardzo ważny powód. Czasem warto posłuchać ich rad i wziąć je sobie do serca, bo dzięki temu unikniemy wielu niebezpiecznych skutków.

Wybrane dla Ciebie

Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend