Zjadł kebaba i zmarł. Winne skażone mięso?

Nie udało się uratować 63-letniego mieszkańca austriackiej Karyntii, który zatruł się salmonellą z kebaba. Mięso z kurczaka, które zjadł, miało pochodzić z Polski.

Zatruty kebab miał być przygotowany z polskiego mięsa z kurczakaZatruty kebab miał być przygotowany z polskiego mięsa z kurczaka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jako pierwszy o sprawie masowego zatrucia salmonellą z polskich kurczaków doniósł "Kronen Zeitung", austriacki dziennik z siedzibą w Wiedniu. Dzisiaj mówi się już o "spektakularnym skandalu" i "zabójczym mięsie z Polski". Co dokładnie wydarzyło się w ojczyźnie Freuda?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z ogórków małosolnych i ziemniaków. Idealny przepis na letnie dni

Skażone mięso z kurczaka w Austrii

Według "Kronen Zeitung" już 27 osób zatruło się salmonellą po zjedzeniu mięsa drobiowego w różnych lokalach serwujących kebab. Wywiad epidemiologiczny wskazał, że każda z tych restauracji używała mięsa pochodzącego z Polski. Co więcej, podobne przypadki zatrucia miały w tym czasie miejsce między innymi w Niemczech.

Sprawa nabrała wyjątkowo poważnego charakteru w momencie, w którym jeden z zatrutych pacjentów zmarł. Agencja ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności w Austrii wystosowała komunikat, według którego przyczyną śmierci mężczyzny było zjedzenie kebaba. Feralnym elementem potrawy miał być właśnie polski kurczak.

Wyjaśnienie tych ognisk chorób przenoszonych przez żywność odbywa się w ścisłej współpracy między AGES, Ministerstwem Zdrowia i właściwymi władzami państwowymi. Wstępne badania wskazują z dużym prawdopodobieństwem, że źródłem zakażenia jest mięso drobiowe polskiej produkcji - czytamy w cytowanym przez Wprost komunikacie austriackiej Agencji Bezpieczeństwa Żywności.

W ramach reakcji na wydarzenia austriacki Sanepid zbadał próbki podejrzanego mięsa z naszego kraju. Analiza wykazała obecność salmonelli, ale tylko w jednej z podejrzanych firm.

Salmonella została wykryta w jednej próbce polskiego mięsa
Salmonella została wykryta w jednej próbce polskiego mięsa © canva.com

Ostre słowa w prasie

Śledztwo w sprawie pochodzenia skażonego mięsa jest w toku, ale podawane przez "Kroneng Zeitung" informacje nie napawają optymizmem. Według dziennika zakażenia tym samym szczepem bakterii miały miejsce nie tylko we wszystkich krajach związkowych Austrii (z wyjątkiem Tyrolu), ale również w Niemczech, Danii, Francji, Holandii, Norwegii i Wielkiej Brytanii. Austriacka gazeta opisuje to w ostrych słowach:

Tanie mięso z Polski to nie tylko ogromny problem dla lokalnych rolników. Odkrycia Salmonelli i wysokie użycie antybiotyków sprawiają, że polska żywność jest najgorsza w UE

Z oświadczenia austriackich władz dowiadujemy się również, że Polska (według bazy danych Europejskiego Systemu Szybkiego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności) już 9 razy zgłaszała skażenie mięsa kurczaka Salmonellą.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej