Zjedz wieczorem. Pomaga szybko zasnąć i oczyszcza organizm, kiedy śpisz

Uważamy go za letni owoc i zimą o nim zapominamy. Zupełnie niesłusznie. Ma wiele zalet, które właśnie teraz są niezwykle korzystne. Pomaga spalać tłuszcz, zawiera mnóstwo witamin i jest niskokaloryczny.

Te owoce są dostępne przez cały rok w dyskontachTe owoce są dostępne przez cały rok w dyskontach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Melon to owoc, po który zdecydowanie częściej sięgamy latem. Wtedy wykorzystujemy go w deserach czy sałatkach, ale jesienią czy zimą pojawia się w naszym menu dość rzadko. To wielka strata, ponieważ melon ma wiele zalet, a słynie z właściwości oczyszczających.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Genialne deserki z granatem zrobisz dosłownie z dwóch składników

Czy to owoc?

Melon mylnie uważany jest za owoc, bo w rzeczywistości to warzywo blisko spokrewnione z ogórkiem. Pod względem smaku przypomina słodkiego, soczystego ogórka. Pasuje do wielu sałatek, deserów, ciast czy koktajli. Sprawdzi się także do jogurtu, naleśników czy owsianki. Warto więc pamiętać o nim także podczas chłodniejszych miesięcy, bo obfituje w składniki odżywcze przyspieszające spalanie tłuszczu oraz pomagające w lepszym zasypianiu.

Między ogórkiem a arbuzem

Melon należy do jednorocznych roślin dyniowatych, znanych już od tysięcy lat w Afryce. Pełnił tam funkcję orzeźwiającego owocu podczas upalnych dni. Jego podróż na inne kontynenty rozpoczęła się w Azji i na Bliskim Wschodzie. Melon swoim smakiem balansuje pomiędzy ogórkiem a arbuzem, a jego słodkość zależy od odmiany. Należy do produktów o niskim indeksie glikemicznym, dlatego osoby z cukrzycą mogą go jeść, ale w ograniczonych ilościach.

Wspomaga spalanie tłuszczu

Melon jest bogatym źródłem witamin A i B oraz beta-karotenu. Zawiera również kukurbitacyny o działaniu przeciwnowotworowe. Dzięki dużej ilości wody, bo aż 90 proc., melon działa moczopędnie, co jest korzystne dla osób, które mają problemy z nerkami. Zawarta w tych owocach cytrulina wspomaga spalanie tłuszczu, a niska kaloryczność - jedynie 33 kalorie w 100 gramach - sprawia, że jest polecany podczas diety redukcyjnej. Melon pomaga też przy problemach z zasypianiem, wtedy warto zjadać go wieczorem. Ten owoc ma także działanie relaksujące.

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło