Znawczyni grzybów znalazła w lesie rzadki okaz. Jest jadalny, ale lepiej go nie zbierać

Nawet zapaleni miłośnicy grzybobrania rzadko widują gatunek, który podczas wędrówki po lesie znalazła autorka blogu "Pieprznik.pl". Specjalistka przyznała, że taka gratka spotyka ją dopiero drugi raz w życiu. Zaznaczyła jednak, że chociaż zerwanie maślaka dętego może mocno kusić, to pod żadnym pozorem nie wolno tego robić.

Znalazła absolutnie rzadkiego grzyba. Natychmiast chwyciła za telefonZnalazła absolutnie rzadkiego grzyba. Natychmiast chwyciła za telefon
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Podgrzybki, kanie, koźlarze, kurki, borowiki. Tych popularnych grzybów jest w Polsce znacznie więcej. Około 40 jadalnych gatunków porasta nadwiślańskie lasy, czekając na swoich odkrywców. Niektóre z nich są jednak znacznie rzadsze, niż inne. Ta różnica jest wręcz olbrzymia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serwuję te przekąski na każdej imprezie. Goście są pod wielkim wrażeniem

Jakiś czas temu Marianna Kasperczyk, autorka bloga pieprznik.pl i członkini Polskiego Towarzystwa Mykologicznego, pokazała swoje wyjątkowe znalezisko: maślaka dętego. Pod opublikowanym przez nią filmem na TikToku zaroiło się od zdziwionych komentarzy. Niewiele osób w ogóle słyszało o tym grzybie. Specjalistka wyznała, że sama widzi go dopiero po raz drugi.

Maślak dęty — wyjątkowy okaz

Jak w rozmowie z portalem money.pl przyznała Marianna Kasperczyk, w jej leśnych wędrówkach chodzi już bardziej o odnajdywanie i pokazywanie widzom rzadkich gatunków, niż o samo zbieranie. Czyżby Indiana Jones polskiej sceny grzybobrania? To wcale nie takie nietrafione porównanie, bo Kasperczyk właśnie odnalazła prawdziwego Świętego Graala wśród grzybów: maślaka dętego.

Ten wyjątkowy gatunek to inaczej borowiczak albo borowiec dęty. Jego barwa kapelusza zwykle jest jasnożółta lub ciemnobrązowa, a grzyb jest pokryty tak zwanymi kosmkami, czyli charakterystycznymi włókienkami.

"Wygląda bardzo ciekawie. Rośnie zawsze pod modrzewiami. Po przekrojeniu widzimy, że trzon ma pusty i ma bardzo ciekawe pory pod kapeluszem" - opowiedziała w swoim nagraniu Kasperczyk.

Maślak dęty — jadalny, ale nie wolno go zrywać

Jak powiedziała pani Marianna, maślak dęty, chociaż jest jadalny, to znajduje się na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski. To oznacza, że grzyb ten jest zagrożony wyginięciem i znajduje się pod warunkową ochroną. To nam od razu przypomniało casus masłoborowika królewskiego — innego rzadkiego i ciekawego grzyba, którego zerwanie może oznaczać nawet 5 tysięcy złotych kary.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni