Znienawidzone warzywo dzieciństwa. Mój patent sprawił, że pokochała je cała rodzina

Czy banalny trik może sprawić, że znienawidzone przez dziatwę warzywo stanie się nagle głównym składnikiem pysznej przekąski, po którą każdy chętnie sięgnie? Oczywiście! Przetestowałem ten patent na własnym podniebieniu i dzisiaj mam już pewność. Brukselka pieczona to po prostu strzał w dziesiątkę!

Pieczona brukselka jako remedium na traumę z dzieciństwaPieczona brukselka jako remedium na traumę z dzieciństwa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | GrayFrog

Brukselka to warzywo, do którego wiele osób do dziś nie może się przekonać. Winnym tego potwornego i niesprawiedliwego w swojej istocie uczucia jest oczywiście kulinarna trauma z dzieciństwa. Sama myśl o podejrzanych, rozpływających się na paćkę i bardzo źle pachnących zielonych kulkach skutecznie trzymała niejednego młodego człowieka z dala od szkolnej stołówki. I trudno się temu dziwić. Warto to jednak zmienić i to z kilku różnych względów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obowiązkowo robię go na obiad. Bigos z młodej kapusty teraz smakuje najlepiej

Nie wystarczy przecież wspomnieć o tym, że brukselka to w rzeczywistości naprawdę smaczne warzywo, pod warunkiem że wie się, jak je przygotować. Należy jeszcze odnotować to, że te zielone kulki spokrewnione z jarmużem i kapustą to potężne źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Co więcej, badania jasno pokazują, że regularne spożywanie brukselki zmniejsza poziom cukru we krwi i znacząco obniża ryzyko nowotworów.

Jak sam widzisz, naprawdę warto się do brukselki przekonać. Wiem jednak, że łatwo powiedzieć, a trudniej zrobić. Sam również któregoś razu stanąłem przed tym wyzwaniem, ale udało mi się wyjść z niego obronną ręką. Posłużył mi do tego prosty patent. Zamiast gotować brukselkę, postanowiłem ją… upiec. Dodatkowo zdecydowałem się na użycie pewnej prostej przyprawy, którą osobiście uwielbiam, a która dodała zielonym kulkom charakteru i wyrazistości. Być może już się domyślasz: tak, chodzi o sos sojowy. I tak oto brukselka pieczona sprawiła, że trauma ze szkolnej stołówki raz na zawsze poszła w zapomnienie!

Brukselka pieczona

Składniki:

  • 500 g brukselki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kilka gałązek tymianku,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2-3 łyżki sosu sojowego,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Brukselkę najpierw delikatnie płuczę i pozbywam się wierzchnich listków. Następnie każdą kulkę kroję na pół.
  2. Całość przekładam do miski, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek, sos sojowy i trochę pieprzu.
  3. Delikatnie mieszam i wykładam do naczynia żaroodpornego. Na wierzch kładę gałązki tymianku.
  4. Piekę 20-25 minut w rozgrzanym do 190°C piekarniku. Po tym czasie sprawdzam, czy brukselka na pewno stała się już przyjemnie mięciutka. Jeśli tak, to przekąska jest gotowa.
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje