Znienawidzone warzywo dzieciństwa. Mój patent sprawił, że pokochała je cała rodzina

Czy banalny trik może sprawić, że znienawidzone przez dziatwę warzywo stanie się nagle głównym składnikiem pysznej przekąski, po którą każdy chętnie sięgnie? Oczywiście! Przetestowałem ten patent na własnym podniebieniu i dzisiaj mam już pewność. Brukselka pieczona to po prostu strzał w dziesiątkę!

Pieczona brukselka jako remedium na traumę z dzieciństwaPieczona brukselka jako remedium na traumę z dzieciństwa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | GrayFrog
SKOMENTUJ

Brukselka to warzywo, do którego wiele osób do dziś nie może się przekonać. Winnym tego potwornego i niesprawiedliwego w swojej istocie uczucia jest oczywiście kulinarna trauma z dzieciństwa. Sama myśl o podejrzanych, rozpływających się na paćkę i bardzo źle pachnących zielonych kulkach skutecznie trzymała niejednego młodego człowieka z dala od szkolnej stołówki. I trudno się temu dziwić. Warto to jednak zmienić i to z kilku różnych względów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obowiązkowo robię go na obiad. Bigos z młodej kapusty teraz smakuje najlepiej

Nie wystarczy przecież wspomnieć o tym, że brukselka to w rzeczywistości naprawdę smaczne warzywo, pod warunkiem że wie się, jak je przygotować. Należy jeszcze odnotować to, że te zielone kulki spokrewnione z jarmużem i kapustą to potężne źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Co więcej, badania jasno pokazują, że regularne spożywanie brukselki zmniejsza poziom cukru we krwi i znacząco obniża ryzyko nowotworów.

Jak sam widzisz, naprawdę warto się do brukselki przekonać. Wiem jednak, że łatwo powiedzieć, a trudniej zrobić. Sam również któregoś razu stanąłem przed tym wyzwaniem, ale udało mi się wyjść z niego obronną ręką. Posłużył mi do tego prosty patent. Zamiast gotować brukselkę, postanowiłem ją… upiec. Dodatkowo zdecydowałem się na użycie pewnej prostej przyprawy, którą osobiście uwielbiam, a która dodała zielonym kulkom charakteru i wyrazistości. Być może już się domyślasz: tak, chodzi o sos sojowy. I tak oto brukselka pieczona sprawiła, że trauma ze szkolnej stołówki raz na zawsze poszła w zapomnienie!

Brukselka pieczona

Składniki:

  • 500 g brukselki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kilka gałązek tymianku,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2-3 łyżki sosu sojowego,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Brukselkę najpierw delikatnie płuczę i pozbywam się wierzchnich listków. Następnie każdą kulkę kroję na pół.
  2. Całość przekładam do miski, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek, sos sojowy i trochę pieprzu.
  3. Delikatnie mieszam i wykładam do naczynia żaroodpornego. Na wierzch kładę gałązki tymianku.
  4. Piekę 20-25 minut w rozgrzanym do 190°C piekarniku. Po tym czasie sprawdzam, czy brukselka na pewno stała się już przyjemnie mięciutka. Jeśli tak, to przekąska jest gotowa.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza