Tę domową kapustę kiszoną zrobisz w mig. Już nigdy nie kupisz takiej ze sklepu

Nie da się nie posiadać choć kilku słoiczków kiszonej kapusty w spiżarnianych zapasach. Jedni wykorzystują ją do przygotowania mniej i bardziej wymyślnych dań, kolejni wyjadają widelcem wprost ze słoiczka. Na jej smak trzeba jednak trochę poczekać, ale można ten proces nieco przyspieszyć.

Kiszona kapusta na szybkoKiszona kapusta na szybko
Źródło zdjęć: © Canva | solidcolours

Nie musisz czekać tygodniami, aby cieszyć się domową kapustą kiszoną. Dzięki prostemu trikowi możesz ją przygotować już w trzy dni. Wystarczy zastosować pewien patent. Dzięki niemu przygotowanie kiszonej kapusty nigdy nie było łatwiejsze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zwykłe kruche ciasteczka odejdą w zapomnienie. Krem limonkowy skrada show

Domowa kiszona kapusta w trzy dni. Przepis prosty żaden inny

Kapusta kiszona tradycyjną metodą wymaga od tygodnia do nawet dwóch tygodni do pełnego ukiszenia. Najpierw trzeba ją poszatkować, zasolić i dobrze wymieszać, a następnie pozostawić do fermentacji. Jeśli jednak sama procedura nie jest dla ciebie przyjemnością, ale smak kiszonki uwielbiasz, to musisz wypróbować przepis na kiszoną kapustę na szybko.

Zamiast tradycyjnego solenia i ugniatania, możemy zastosować... solankę. Poszatkowaną kapustę zalewamy solanką i po trzech dniach możemy się cieszyć smakiem ukiszonej kapusty. Kluczowe są proporcje - na litr wody przypada czubata łyżka stołowa soli. Zalewa powinna być wyraźnie słona, ale bez przesady. Po trzech dniach w niej spędzonych kiszona kapusta powinna być gotowa do spożycia.

Solanką możesz zalać też młodą kapustę kiszoną w większych kawałkach, np. w ćwiartkach. Warto wiedzieć, że solanka przydać się może także w przypadku kapusty kiszonej tradycyjnie. Jak? Jeśli podczas ugniatania wytworzyło się za mało soku i powierzchnia kapusty nie jest pokryta płynem, możemy zastosować solankę, by uniknąć zepsucia.

Kapusta kiszona ekspresowa na solance
Kapusta kiszona ekspresowa na solance © Canva | cheche22

Szybka kiszona kapusta na solance. Przepis

Składniki:

  • 1 l wody,
  • 5 kg świeżej kapusty,
  • 2 marchewki,
  • 80 g soli,
  • 5 liści laurowych.

Przygotowanie:

  1. Najpierw poszatkuj kapustę, a marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Następnie zagotuj wodę z solą, a potem zdejmij garnek z kuchenki i odstaw do ostygnięcia.
  3. Przygotuj słoiki lub jedno duże naczynie kamionkowe. Na dnie umieść liście laurowe, po czym ułóż warstwami kapustę i marchewkę. W połowie napełniania naczynia dodaj kolejne liście laurowe.
  4. Gdy całość będzie gotowa, mocno dociśnij wszystkie składniki przy pomocy trzonka drewnianej łyżki, a na wierzchu ponownie umieść liście laurowe.
  5. Zalej zawartość przygotowaną solanką i jeszcze raz ubij kapustę trzonkiem (kapusta powinna być całkowicie przykryta solanką). Na koniec lekko zakręć słoik.
  6. Odłóż naczynie na dwa dni w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej. Na ostatni dzień kiszenia umieść kapustę w lodówce. Po trzech dniach kapusta powinna być gotowa do spożycia.
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥