Tę domową kapustę kiszoną zrobisz w mig. Już nigdy nie kupisz takiej ze sklepu

Nie da się nie posiadać choć kilku słoiczków kiszonej kapusty w spiżarnianych zapasach. Jedni wykorzystują ją do przygotowania mniej i bardziej wymyślnych dań, kolejni wyjadają widelcem wprost ze słoiczka. Na jej smak trzeba jednak trochę poczekać, ale można ten proces nieco przyspieszyć.

Kiszona kapusta na szybkoKiszona kapusta na szybko
Źródło zdjęć: © Canva | solidcolours

Nie musisz czekać tygodniami, aby cieszyć się domową kapustą kiszoną. Dzięki prostemu trikowi możesz ją przygotować już w trzy dni. Wystarczy zastosować pewien patent. Dzięki niemu przygotowanie kiszonej kapusty nigdy nie było łatwiejsze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zwykłe kruche ciasteczka odejdą w zapomnienie. Krem limonkowy skrada show

Domowa kiszona kapusta w trzy dni. Przepis prosty żaden inny

Kapusta kiszona tradycyjną metodą wymaga od tygodnia do nawet dwóch tygodni do pełnego ukiszenia. Najpierw trzeba ją poszatkować, zasolić i dobrze wymieszać, a następnie pozostawić do fermentacji. Jeśli jednak sama procedura nie jest dla ciebie przyjemnością, ale smak kiszonki uwielbiasz, to musisz wypróbować przepis na kiszoną kapustę na szybko.

Zamiast tradycyjnego solenia i ugniatania, możemy zastosować... solankę. Poszatkowaną kapustę zalewamy solanką i po trzech dniach możemy się cieszyć smakiem ukiszonej kapusty. Kluczowe są proporcje - na litr wody przypada czubata łyżka stołowa soli. Zalewa powinna być wyraźnie słona, ale bez przesady. Po trzech dniach w niej spędzonych kiszona kapusta powinna być gotowa do spożycia.

Solanką możesz zalać też młodą kapustę kiszoną w większych kawałkach, np. w ćwiartkach. Warto wiedzieć, że solanka przydać się może także w przypadku kapusty kiszonej tradycyjnie. Jak? Jeśli podczas ugniatania wytworzyło się za mało soku i powierzchnia kapusty nie jest pokryta płynem, możemy zastosować solankę, by uniknąć zepsucia.

Kapusta kiszona ekspresowa na solance
Kapusta kiszona ekspresowa na solance © Canva | cheche22

Szybka kiszona kapusta na solance. Przepis

Składniki:

  • 1 l wody,
  • 5 kg świeżej kapusty,
  • 2 marchewki,
  • 80 g soli,
  • 5 liści laurowych.

Przygotowanie:

  1. Najpierw poszatkuj kapustę, a marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Następnie zagotuj wodę z solą, a potem zdejmij garnek z kuchenki i odstaw do ostygnięcia.
  3. Przygotuj słoiki lub jedno duże naczynie kamionkowe. Na dnie umieść liście laurowe, po czym ułóż warstwami kapustę i marchewkę. W połowie napełniania naczynia dodaj kolejne liście laurowe.
  4. Gdy całość będzie gotowa, mocno dociśnij wszystkie składniki przy pomocy trzonka drewnianej łyżki, a na wierzchu ponownie umieść liście laurowe.
  5. Zalej zawartość przygotowaną solanką i jeszcze raz ubij kapustę trzonkiem (kapusta powinna być całkowicie przykryta solanką). Na koniec lekko zakręć słoik.
  6. Odłóż naczynie na dwa dni w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej. Na ostatni dzień kiszenia umieść kapustę w lodówce. Po trzech dniach kapusta powinna być gotowa do spożycia.
Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier