WAŻNE
TERAZ

Tusk: Na kolei doszło do aktu dywersji

Brukselka znów wyszła gorzka? Prawdopodobnie zapomniałeś zrobić jedną rzecz przed gotowaniem

Jeden prosty trik sprawi, że ugotowana brukselka nie będzie gorzka. Dowiedz się, co musisz zrobić przed wrzuceniem jej do garnka, a gwarantujemy, że sposób ten zapamiętasz do końca życia. Wystarczy, że później spróbujesz brukselki, a zyskasz pewność, że było warto!

Brukselka nie wyjdzie gorzka, jeśli zastosujesz pewien prosty trikBrukselka nie wyjdzie gorzka, jeśli zastosujesz pewien prosty trik
Źródło zdjęć: © canva.com

Prawdziwy kucharz wie, że to najdrobniejsze szczegóły i znajomość prostych trików sprawiają, że potrawy nie wychodzą przeciętne, lecz wybitne. Często to właśnie jeden niepozorny krok dzieli nas od osiągnięcia takiego efektu. Nie pozostaje więc nic innego, jak doszukiwać się tego rodzaju sztuczek i oczywiście czerpać je pełnymi garściami od doświadczonych gospodyń i szefów kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mrożona kawa z Nutellą. Lepsza niż z kawiarni

Ciekawym przykładem takich umiejętności może być gotowanie zupy pomidorowej. Jak się okazuje, dodanie do niej odrobiny cukru sprawi, że nabiera ona cudownego smaku, znacznie lepszego, niż bez tej przyprawy. Tymczasem jeśli pomidorowa wyszła nam zbyt kwaśna, ten zły efekt można odczynić za pomocą... sody oczyszczonej. Robi wrażenie? Jeszcze większy wpływ mają tego rodzaju szczególiki na gotowaną brukselkę.

Gorzka brukselka? Nigdy więcej

Gotowana brukselka to popularny i zdrowy dodatek do obiadu. Nie brakuje w niej witamin (przede wszystkim A, B, C, E i K), minerałów takich jak fosfor, sód czy potas, a także antyoksydantów hamujących starzenie się skóry. To warzywo z rodziny kapustowatych staje się później rewelacyjnym składnikiem różnego rodzaju potraw — od zapiekanek makaronowych aż po surówki.

Częstym problemem jest jednak specyficzny smak ugotowanej brukselki: gorzki i zniechęcający. Przyczyna tego zjawiska leży w obecnych w brukselce związkach siarki — tych samych, które sprawiają, że to warzywo podczas gotowania wyzwala nieprzyjemny zapach. Czy można coś na to poradzić? Jak najbardziej!

Brukselka może być gotowana lub pieczona. Tak czy inaczej, warto znać ten trik
Brukselka może być gotowana lub pieczona. Tak czy inaczej, warto znać ten trik © canva.com

Ugotuj brukselkę, ale najpierw zrób jedną rzecz

Żeby brukselka nie wyszła gorzka, należy ją przed gotowaniem nieco... schłodzić. Pisząc to, nie mamy na myśli żadnych półśrodków — tu trzeba stanowczości. Zamroź brukselkę na dwie godziny, dzięki czemu zyskasz pewność, że warzywo po ugotowaniu (lub upieczeniu) wyjdzie idealnie smaczne.

Zdarza się jednak tak, że nie mamy czasu na mrożenie brukselki. Co w takim razie zrobić? To bardzo proste, trzeba sobie dopomóc przyprawami. Warzywo ugotuj w mieszance wody, soli i cukru w proporcjach 1 litr płynu na płaską łyżeczkę jednej i drugiej przyprawy. Spróbuj i daj znać, jakie wrażenia wywołała u ciebie tak ugotowana brukselka!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia