Brukselka znów wyszła gorzka? Prawdopodobnie zapomniałeś zrobić jedną rzecz przed gotowaniem
Jeden prosty trik sprawi, że ugotowana brukselka nie będzie gorzka. Dowiedz się, co musisz zrobić przed wrzuceniem jej do garnka, a gwarantujemy, że sposób ten zapamiętasz do końca życia. Wystarczy, że później spróbujesz brukselki, a zyskasz pewność, że było warto!
17.10.2023 18:51
Prawdziwy kucharz wie, że to najdrobniejsze szczegóły i znajomość prostych trików sprawiają, że potrawy nie wychodzą przeciętne, lecz wybitne. Często to właśnie jeden niepozorny krok dzieli nas od osiągnięcia takiego efektu. Nie pozostaje więc nic innego, jak doszukiwać się tego rodzaju sztuczek i oczywiście czerpać je pełnymi garściami od doświadczonych gospodyń i szefów kuchni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciekawym przykładem takich umiejętności może być gotowanie zupy pomidorowej. Jak się okazuje, dodanie do niej odrobiny cukru sprawi, że nabiera ona cudownego smaku, znacznie lepszego, niż bez tej przyprawy. Tymczasem jeśli pomidorowa wyszła nam zbyt kwaśna, ten zły efekt można odczynić za pomocą... sody oczyszczonej. Robi wrażenie? Jeszcze większy wpływ mają tego rodzaju szczególiki na gotowaną brukselkę.
Gorzka brukselka? Nigdy więcej
Gotowana brukselka to popularny i zdrowy dodatek do obiadu. Nie brakuje w niej witamin (przede wszystkim A, B, C, E i K), minerałów takich jak fosfor, sód czy potas, a także antyoksydantów hamujących starzenie się skóry. To warzywo z rodziny kapustowatych staje się później rewelacyjnym składnikiem różnego rodzaju potraw — od zapiekanek makaronowych aż po surówki.
Częstym problemem jest jednak specyficzny smak ugotowanej brukselki: gorzki i zniechęcający. Przyczyna tego zjawiska leży w obecnych w brukselce związkach siarki — tych samych, które sprawiają, że to warzywo podczas gotowania wyzwala nieprzyjemny zapach. Czy można coś na to poradzić? Jak najbardziej!
Ugotuj brukselkę, ale najpierw zrób jedną rzecz
Żeby brukselka nie wyszła gorzka, należy ją przed gotowaniem nieco... schłodzić. Pisząc to, nie mamy na myśli żadnych półśrodków — tu trzeba stanowczości. Zamroź brukselkę na dwie godziny, dzięki czemu zyskasz pewność, że warzywo po ugotowaniu (lub upieczeniu) wyjdzie idealnie smaczne.
Zdarza się jednak tak, że nie mamy czasu na mrożenie brukselki. Co w takim razie zrobić? To bardzo proste, trzeba sobie dopomóc przyprawami. Warzywo ugotuj w mieszance wody, soli i cukru w proporcjach 1 litr płynu na płaską łyżeczkę jednej i drugiej przyprawy. Spróbuj i daj znać, jakie wrażenia wywołała u ciebie tak ugotowana brukselka!