Brukselka znów wyszła gorzka? Prawdopodobnie zapomniałeś zrobić jedną rzecz przed gotowaniem

Jeden prosty trik sprawi, że ugotowana brukselka nie będzie gorzka. Dowiedz się, co musisz zrobić przed wrzuceniem jej do garnka, a gwarantujemy, że sposób ten zapamiętasz do końca życia. Wystarczy, że później spróbujesz brukselki, a zyskasz pewność, że było warto!

Brukselka nie wyjdzie gorzka, jeśli zastosujesz pewien prosty trikBrukselka nie wyjdzie gorzka, jeśli zastosujesz pewien prosty trik
Źródło zdjęć: © canva.com

Prawdziwy kucharz wie, że to najdrobniejsze szczegóły i znajomość prostych trików sprawiają, że potrawy nie wychodzą przeciętne, lecz wybitne. Często to właśnie jeden niepozorny krok dzieli nas od osiągnięcia takiego efektu. Nie pozostaje więc nic innego, jak doszukiwać się tego rodzaju sztuczek i oczywiście czerpać je pełnymi garściami od doświadczonych gospodyń i szefów kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mrożona kawa z Nutellą. Lepsza niż z kawiarni

Ciekawym przykładem takich umiejętności może być gotowanie zupy pomidorowej. Jak się okazuje, dodanie do niej odrobiny cukru sprawi, że nabiera ona cudownego smaku, znacznie lepszego, niż bez tej przyprawy. Tymczasem jeśli pomidorowa wyszła nam zbyt kwaśna, ten zły efekt można odczynić za pomocą... sody oczyszczonej. Robi wrażenie? Jeszcze większy wpływ mają tego rodzaju szczególiki na gotowaną brukselkę.

Gorzka brukselka? Nigdy więcej

Gotowana brukselka to popularny i zdrowy dodatek do obiadu. Nie brakuje w niej witamin (przede wszystkim A, B, C, E i K), minerałów takich jak fosfor, sód czy potas, a także antyoksydantów hamujących starzenie się skóry. To warzywo z rodziny kapustowatych staje się później rewelacyjnym składnikiem różnego rodzaju potraw — od zapiekanek makaronowych aż po surówki.

Częstym problemem jest jednak specyficzny smak ugotowanej brukselki: gorzki i zniechęcający. Przyczyna tego zjawiska leży w obecnych w brukselce związkach siarki — tych samych, które sprawiają, że to warzywo podczas gotowania wyzwala nieprzyjemny zapach. Czy można coś na to poradzić? Jak najbardziej!

Brukselka może być gotowana lub pieczona. Tak czy inaczej, warto znać ten trik
Brukselka może być gotowana lub pieczona. Tak czy inaczej, warto znać ten trik © canva.com

Ugotuj brukselkę, ale najpierw zrób jedną rzecz

Żeby brukselka nie wyszła gorzka, należy ją przed gotowaniem nieco... schłodzić. Pisząc to, nie mamy na myśli żadnych półśrodków — tu trzeba stanowczości. Zamroź brukselkę na dwie godziny, dzięki czemu zyskasz pewność, że warzywo po ugotowaniu (lub upieczeniu) wyjdzie idealnie smaczne.

Zdarza się jednak tak, że nie mamy czasu na mrożenie brukselki. Co w takim razie zrobić? To bardzo proste, trzeba sobie dopomóc przyprawami. Warzywo ugotuj w mieszance wody, soli i cukru w proporcjach 1 litr płynu na płaską łyżeczkę jednej i drugiej przyprawy. Spróbuj i daj znać, jakie wrażenia wywołała u ciebie tak ugotowana brukselka!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków