Została ci skórka z parmezanu? Zamiast wyrzucać, zrób z niej przyprawę

Z parmezanu została już tylko skórka i nie wiesz, co z nią zrobić? Możesz dodać ją do zupy serowej albo przygotować genialną przyprawę, która całkowicie odmieni smak wielu potraw. Zobacz, jak ją przygotować.

Co zrobić ze skórką od parmezanu?Co zrobić ze skórką od parmezanu?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | dkalashnikov

Historia parmezanu sięga już czasów średniowiecznych. Przygotowywano go w cysterskiej i benedyktyńskiej serowarni w Parmie i Reggio, skąd wzięła się pełna nazwa, Parmegiano Regiano. Od niemalże 900 lat wytwarza się go dokładnie w ten sam sposób, co zapewnia serowi wyjątkowy i niepowtarzalny smak.

Włosi mają powody do dumy, bowiem parmezan zyskał uznanie na całym świecie. Obecnie można kupić go w niemalże każdym sklepie. To dość duży wydatek, ponieważ niewielka kostka kosztuje ok. 16 - 20 złotych. Nic więc dziwnego, że chcemy wykorzystać go do ostatniego okruszka. Jeśli z parmezanu została już tylko skórka, nie wyrzucaj jej. Przyda się do przygotowania genialnej przyprawy, która całkowicie odmieni smak wielu potraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini pankejki truskawkowo-szpinakowe. Lepszych nie jadłeś

Jak rozpoznać dobry parmezan?

Oryginalny parmezan wytwarzany jest we Włoszech, jednak można kupić go w sklepach na całym świecie. Jak rozpoznać oryginalny parmezan? Na opakowaniu powinien znajdować się stempel z napisem Parmegiano Reggiano, a także numer serowarni i data produkcji. Włoski parmezan musi mieć znak zgodności DOP, który nadawany jest przez organy UE.

Jak zużyć skórkę od parmezanu?

Parmezan to ser długodojrzewający. Oznacza to, że jest twardy, ale bez problemu można go pokroić czy zetrzeć na tarce. Skórka od parmezanu jest jadalna, jednak ze względu na swoją twardą, chropowatą strukturę rzadko kiedy sięga się po nią podczas gotowania.

Jak wykorzystać skórę od parmezanu? Możesz pokroić ją w niewielkie kawałki i zmielić w malakserze lub młynku do kawy. Otrzymasz genialną przyprawę, którą możesz dodać do makaronu, sałatki czy na kanapki. Nie masz takich urządzeń w domu? To nie problem. Dodaj całą skórkę do zupy, sosu czy gulaszu. Pochłonie nadmiar płynu i nada jej fantastycznego, serowego aromatu.

Jesteś fanem smażonego sera? Skóra parmezanu nadaje się do panierowania. Zanurz ją w jajku i obtocz w panierce, np. panko i usmaż ją na głębokim oleju. Możesz też ją upiec, np. z warzywami. Intensywny, serowy smak parmezanu przejdzie na resztę składników, a żadna przyprawa nie będzie już potrzebna.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy