Została ci skórka z parmezanu? Zamiast wyrzucać, zrób z niej przyprawę

Z parmezanu została już tylko skórka i nie wiesz, co z nią zrobić? Możesz dodać ją do zupy serowej albo przygotować genialną przyprawę, która całkowicie odmieni smak wielu potraw. Zobacz, jak ją przygotować.

Co zrobić ze skórką od parmezanu?Co zrobić ze skórką od parmezanu?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | dkalashnikov

Historia parmezanu sięga już czasów średniowiecznych. Przygotowywano go w cysterskiej i benedyktyńskiej serowarni w Parmie i Reggio, skąd wzięła się pełna nazwa, Parmegiano Regiano. Od niemalże 900 lat wytwarza się go dokładnie w ten sam sposób, co zapewnia serowi wyjątkowy i niepowtarzalny smak.

Włosi mają powody do dumy, bowiem parmezan zyskał uznanie na całym świecie. Obecnie można kupić go w niemalże każdym sklepie. To dość duży wydatek, ponieważ niewielka kostka kosztuje ok. 16 - 20 złotych. Nic więc dziwnego, że chcemy wykorzystać go do ostatniego okruszka. Jeśli z parmezanu została już tylko skórka, nie wyrzucaj jej. Przyda się do przygotowania genialnej przyprawy, która całkowicie odmieni smak wielu potraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini pankejki truskawkowo-szpinakowe. Lepszych nie jadłeś

Jak rozpoznać dobry parmezan?

Oryginalny parmezan wytwarzany jest we Włoszech, jednak można kupić go w sklepach na całym świecie. Jak rozpoznać oryginalny parmezan? Na opakowaniu powinien znajdować się stempel z napisem Parmegiano Reggiano, a także numer serowarni i data produkcji. Włoski parmezan musi mieć znak zgodności DOP, który nadawany jest przez organy UE.

Jak zużyć skórkę od parmezanu?

Parmezan to ser długodojrzewający. Oznacza to, że jest twardy, ale bez problemu można go pokroić czy zetrzeć na tarce. Skórka od parmezanu jest jadalna, jednak ze względu na swoją twardą, chropowatą strukturę rzadko kiedy sięga się po nią podczas gotowania.

Jak wykorzystać skórę od parmezanu? Możesz pokroić ją w niewielkie kawałki i zmielić w malakserze lub młynku do kawy. Otrzymasz genialną przyprawę, którą możesz dodać do makaronu, sałatki czy na kanapki. Nie masz takich urządzeń w domu? To nie problem. Dodaj całą skórkę do zupy, sosu czy gulaszu. Pochłonie nadmiar płynu i nada jej fantastycznego, serowego aromatu.

Jesteś fanem smażonego sera? Skóra parmezanu nadaje się do panierowania. Zanurz ją w jajku i obtocz w panierce, np. panko i usmaż ją na głębokim oleju. Możesz też ją upiec, np. z warzywami. Intensywny, serowy smak parmezanu przejdzie na resztę składników, a żadna przyprawa nie będzie już potrzebna.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione