⁠Zostały ci ugotowane jajka? Lepiej sprawdź, jak długo można je przechowywać

Po świętach, przyjęciach lub po prostu bardziej obfitym gotowaniu, w wielu domach zostaje kilka — a czasem nawet kilkanaście — ugotowanych jajek. Zjadanie ich przez kolejne dni to jedno, ale niewiele osób wie, jak długo naprawdę można przechowywać jajka ugotowane na twardo i co zrobić, gdy minie już ich termin przydatności.

Ugotowanych jajek nie można przechowywać w nieskończnośćUgotowanych jajek nie można przechowywać w nieskończność
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Po świętach, imprezach lub większych zakupach w lodówce często zostaje kilka ugotowanych na twardo jajek. Wydają się trwałe i bezpieczne, więc niektórzy trzymają je przez wiele dni, zapominając, że również mają swój termin przydatności. Tymczasem nieświeże jajko może nie tylko zepsuć smak potrawy, ale też zaszkodzić zdrowiu. Warto więc wiedzieć, jak długo można przechowywać ugotowane jajka, jak je rozpoznać i — co równie ważne — gdzie je wyrzucić, jeśli nie nadają się już do spożycia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Jak długo można przechowywać ugotowane jajka?

  • W lodówce, w skorupkach – do 7 dni: najlepiej przechowywać je w oryginalnych skorupkach – to naturalna bariera ochronna przed bakteriami i wysychaniem. Przechowuj je w zamkniętym pojemniku, by nie przesiąkały zapachami z lodówki.
  • Obrane jajka – do 2-3 dni: jeśli jajka zostały już obrane, ich trwałość znacznie spada. Warto trzymać je w szczelnie zamkniętym pojemniku i zjeść jak najszybciej.
  • Jajka w potrawach, np. w sałatkach bądź jajka faszerowane – najlepiej spożyć w ciągu 24 godzin od przygotowania. Dłuższe przechowywanie zwiększa ryzyko namnażania się bakterii.

Co zrobić z ugotowanym jajkiem, które się zepsuło? Gdzie je wyrzucić?

Zepsute ugotowane jajko (czyli takie, które ma podejrzany zapach, zielonkawy odcień białka lub zbyt miękkie żółtko) nie nadaje się do spożycia i trzeba je wyrzucić. Jak zrobić to prawidłowo?

  1. Zawartość (białko i żółtko) – wyrzuć do pojemnika na bioodpady (lub odpady zmieszane, jeśli nie segregujesz).
  2. Skorupki – również możesz wrzucić do bio, bo są w pełni biodegradowalne i nadają się do kompostu.
  3. Nie wylewaj zepsutego jajka do zlewu – może to powodować nieprzyjemne zapachy i zapchanie odpływu.

Jeśli nie jesteś pewien, czy jajko jeszcze nadaje się do spożycia – wykonaj prosty test. Włóż jajko (w skorupce) do szklanki z zimną wodą.

  • Jeśli opadnie na dno, jest świeże.
  • Jeśli unosi się pionowo lub wypływa, to nie nadaje się do jedzenia.

Ugotowane jajka to wdzięczny składnik wielu potraw, ale ich trwałość jest ograniczona. Warto pilnować daty, szczególnie po świętach, kiedy łatwo stracić rachubę. A gdy jajko już nie nadaje się do zjedzenia – wyrzuć je z głową, zgodnie z zasadami segregacji. Mały gest, ale duży krok ku lepszemu gospodarowaniu jedzeniem i odpadem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

To najlepsze ziemniaki na kopytka. Wychodzą delikatne i mięciutkie, ale sprężyste
To najlepsze ziemniaki na kopytka. Wychodzą delikatne i mięciutkie, ale sprężyste
Wygląda dziwacznie, ale to superowoc. Pomoże uciszyć burzę w jelitach
Wygląda dziwacznie, ale to superowoc. Pomoże uciszyć burzę w jelitach
Zajadają się nią Szerpowie. Przyjemnie rozgrzeje, a kluseczki to poezja
Zajadają się nią Szerpowie. Przyjemnie rozgrzeje, a kluseczki to poezja
Czy można zjeść niedopieczone ciasto? Rozwiewamy wątpliwości raz na zawsze
Czy można zjeść niedopieczone ciasto? Rozwiewamy wątpliwości raz na zawsze
Do gulaszu dorzucam dwa dodatki. W takiej wersji jest jeszcze smaczniejszy
Do gulaszu dorzucam dwa dodatki. W takiej wersji jest jeszcze smaczniejszy
Dorzucam klopsy i trochę warzyw. Nudny rosół staje się dziełem sztuki
Dorzucam klopsy i trochę warzyw. Nudny rosół staje się dziełem sztuki
Na wakacjach próbowałam nowych placuszków. Grecy robią je z nietypowego warzywa
Na wakacjach próbowałam nowych placuszków. Grecy robią je z nietypowego warzywa
Zdrowsza niż chipsy, lepsza niż żelki. Wspiera odporność i jelita
Zdrowsza niż chipsy, lepsza niż żelki. Wspiera odporność i jelita
Sezonowe warzywo zapiekam w chrupiącym cieście. Wychodzi elegancka, francuska tarta
Sezonowe warzywo zapiekam w chrupiącym cieście. Wychodzi elegancka, francuska tarta
Zamiast robić pierogi, zawijam naleśniki. Z tym farszem smakują zwłaszcza dzieciom
Zamiast robić pierogi, zawijam naleśniki. Z tym farszem smakują zwłaszcza dzieciom
Niepozorne grzyby. Wielu je omija, a w sosie są lepsze nawet od prawdziwków
Niepozorne grzyby. Wielu je omija, a w sosie są lepsze nawet od prawdziwków
W PRL-u moja babcia piekła je często. Doskonale zastępuje serniczek
W PRL-u moja babcia piekła je często. Doskonale zastępuje serniczek