Zrobiłam kruche bitki z przepisu babci. Nawet teściowa chwaliła

Bitki bardzo często podawały nasze babcie. Nic dziwnego, to soczyste i miękkie mięso skąpane w sosie było hitem PRL. Seniorki rodu do tej pory pamiętają przepis i dzielą się nim z kolejnymi pokoleniami. Moja babcia ma na nie bardzo ciekawy patent, o którym mi opowiedziała. Bitki smakowały nawet mojej teściowej.

BitkiBitki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Bitki robi się z karkówki lub łopatki wieprzowej. Przygotowanie wymaga sporo czasu i cierpliwości, ale efekty są nieziemskie. Najlepiej smakują w towarzystwie surówki z kapusty kiszonej oraz ziemniaków z wody.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka duszki i pająki. Zrobią furorę na każdej imprezie halloweenowej

Co robiła babcia, by bitki były smaczne?

Odpowiedź na to pytanie jest banalnie prosta. Tak robiły wszystkie szanujące się gospodynie w czasach PRL. Moja babcia zawsze nakłuwa mięso przed włożeniem go do marynaty, dzięki czemu zawsze jest soczyste i mięciutkie. Do tego smakuje nieziemsko. Muszę się szczerze przyznać, że dopiero niedawno usłyszałam o tym triku. Jest bardzo logiczny. Malutkie nakłucia sprawiają, że marynata dostaje się do środka. To sprawia, że mięso podczas smażenia nie wysuszy się. Odkąd babcia wyjaśniła mi, jak robić bitki, przygotowuję je w taki sam sposób.

Bitki
Bitki © Flickr

Kolejną kwestią jest odpowiednia marynata. Tutaj sprawa również jest bardzo prosta. Nie muszę kupować żadnych wymyślnych składników. Wystarczą tylko krążki cebuli, mleko, czosnek oraz sól i pieprz. Nasze babcie nie miały takiego dostępu do przypraw jak teraz, więc korzystały z tego, co udało się zdobyć. Jednak przepis na bitki pokazuje, że magia tkwi w prostocie. Seniorka rodu zdradziła mi jeszcze jedną tajemnicę. Za każdym razem obtacza kotlety w mące ziemniaczanej i dopiero potem je smaży. Dzięki temu sos ma idealną konsystencję i nie trzeba go zagęszczać. Niby takie proste rzeczy, a znacznie wpływają na smak dania oraz sposób jego podania.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej