Zrobiłem i dałem dzieciom zamiast Nutelli. Mówiły, że to najlepszy krem czekoladowy, jaki jadły

Szukasz pysznej i zdrowej alternatywy dla sklepowych kremów czekoladowych? Mam dla ciebie przepis na domową gianduję – włoski przysmak, który podbije podniebienia całej rodziny. Ten krem czekoladowo-orzechowy, o aksamitnej konsystencji i intensywnym smaku, to prawdziwa uczta dla zmysłów. Przygotujesz go w domu w zaledwie kilka chwil, a satysfakcja z samodzielnie wykonanego przysmaku będzie nieoceniona.

Zrobiłem i dałem dzieciom zamiast Nutelli. Zrobiłem i dałem dzieciom zamiast Nutelli.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Baiba Opule
Marcin Michałowski

Każdy, kto ma dzieci, wie, jak dużą popularnością cieszą się u nich czekoladowe smarowidła. W sklepach półki uginają się od różnorodnych kremów czekoladowych, ale mało kto wie, że istnieje alternatywa, która pochodzi prosto z Włoch. To gianduja, krem czekoladowo-orzechowy, który zachwyca smakiem i prostotą składników. Pewnego dnia postanowiłem zrobić gianduję w domu i zastąpić nią popularną Nutellę. Efekt? Moje dzieci jednogłośnie stwierdziły, że to najlepszy krem czekoladowy, jaki kiedykolwiek jadły.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepyszna tarta z sezonowymi owocami. Sekretem jest jej krem

Co to jest gianduja?

Gianduja to tradycyjny włoski krem pochodzący z regionu Piemontu. Jego nazwa wywodzi się od postaci z ludowej komedii i oznacza dobrze sytuowanego mieszkańca wsi. Ten przepyszny krem powstaje poprzez połączenie wysokiej jakości czekolady z prażonymi orzechami laskowymi. Proporcje składników mogą się nieznacznie różnić, ale najczęściej spotykamy gianduję zawierającą około 70% czekolady i 30% orzechów.

Przepis na domową gianduję

Chociaż w sklepach łatwo znajdziesz różne kremy czekoladowe, nic nie przebije smaku domowej gianduji, którą możesz samodzielnie przygotować. To proste i szybkie do wykonania smarowidło, które zachwyci smakiem całą rodzinę, a co najważniejsze, będziesz miał pełną kontrolę nad jego składnikami.

Składniki:

  • 400 g gorzkiej czekolady (możesz użyć także mlecznej),
  • 150 g łuskanych i uprażonych orzechów laskowych,
  • 180 ml oliwy z oliwek extra virgin,
  • 80 g cukru pudru,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Orzechy: Orzechy laskowe upraż na suchej patelni, aż wydzielą przyjemny aromat. Następnie zmiksuj je na gładką pastę.
  2. Czekolada: Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej.
  3. Połączenie składników: Do rozpuszczonej czekolady dodaj przesiany cukier puder, sól i dokładnie wymieszaj. Następnie powoli wlewaj oliwę, cały czas mieszając.
  4. Finalny akcent: Na koniec dodaj zmiksowane orzechy i ponownie dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita, gładka masa.

Gotową gianduję przełóż do wysterylizowanych słoików i przechowuj w lodówce. W takiej formie zachowa świeżość przez około tydzień.

Możliwości wykorzystania domowej gianduji są niemal nieograniczone. Możesz nią posmarować chleb, tosty, naleśniki lub gofry. Będzie doskonałym dodatkiem do owsianki, jogurtu czy lodów. Możesz też użyć jej jako nadzienia do ciast, ciasteczek lub babeczek.

Wybrane dla Ciebie

Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Już nie używam zwykłego mleka do placków. Te smakują lepiej nawet od racuchów
Już nie używam zwykłego mleka do placków. Te smakują lepiej nawet od racuchów
Układam na naleśnikach i zwijam. Ekspresowy farsz
Układam na naleśnikach i zwijam. Ekspresowy farsz
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Jesienią robię aromatyczną zupę. Jest gęsta jak gulasz i idealnie rozgrzewa
Jesienią robię aromatyczną zupę. Jest gęsta jak gulasz i idealnie rozgrzewa