WAŻNE
TERAZ

"Delikatnie przypominam". Duda zabiera głos ws. "wieszania za zdradę"

Zrobiłem szynkę w rękawie. Wyszła pyszna, ale jedna rzecz prawie ją zepsuła

Nie ma to jak smak prawdziwej, domowej pieczeni, która aromatem wypełnia cały dom. Właśnie taką szynkę w rękawie udało mi się ostatnio przygotować. Soczysta, idealnie doprawiona i smakująca o niebo lepiej niż jakakolwiek sklepowa wędlina.

Pieczona szynka w rękawiePieczona szynka w rękawie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | sebos
Marcin Michałowski

Domowa szynka z piekarnika to jedno z tych dań, które pachną jak niedziela u babci, smakują jak najlepsza wędlina z rzeźnika i – co najważniejsze – nie zawierają żadnych zbędnych dodatków. Przygotowałem ją w rękawie i zdradzę ci krok po kroku, jak to zrobić, żeby była soczysta, aromatyczna i naprawdę wyjątkowa. Ale uwaga: jeden szczegół może wszystko popsuć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozwiń rulon ciasta francuskiego, dorzuć dodatki. Rodzina będzie się zajadać na kolację

Szynka domowa w rękawie – naturalna, aromatyczna i idealna na kanapki

Od dawna nie kupuję gotowej wędliny ze sklepu. Wystarczy spojrzeć na skład: konserwanty, barwniki, wzmacniacze smaku i inne "cuda". Dlatego postanowiłem sam przygotować szynkę w rękawie – taką, którą mogę podać na śniadanie, pokroić na kolację, a w razie potrzeby podać jako główny element obiadu.

Pierwszy krok to oczywiście wybór odpowiedniego kawałka mięsa. Najlepiej sprawdza się świeża, niezbyt tłusta szynka wieprzowa – z dobrego źródła, np. od lokalnego rzeźnika. Im lepsze mięso, tym lepszy efekt końcowy.

Marynatę przygotowałem samodzielnie – bez gotowych mieszanek przypraw. Do mięsa (ok. 1,6 kg) dodałem sól, słodką paprykę, majeranek, tymianek, kmin rzymski, odrobinę miodu, czosnek i rozgniecioną gorczycę. Wszystko porządnie wmasowałem w mięso, po czym wstawiłem je do lodówki na pełne 24 godziny. To bardzo ważne – marynata musi mieć czas, by wniknąć w strukturę mięsa i zadziałać nie tylko smakowo, ale też technologicznie – zmiękczając włókna.

Przepis na szynkę w rękawie – krok po kroku

Składniki na 1,6 kg szynki:

  • 1,6 kg świeżej szynki wieprzowej,
  • 25 g soli,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 1 łyżeczka gorczycy białej (rozgnieciona),
  • 2 liście laurowe (pokruszone),
  • 3 ząbki czosnku (rozgniecione),
  • 70 ml płynnego miodu,
  • 1 świeża czerwona papryka (pokrojona w paski),
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczypta soli morskiej (na wierzch przed pieczeniem).

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyść z błon i chrząstek. Osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Przygotuj marynatę: w miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy z miodem i czosnkiem.
  3. Wmasuj marynatę dokładnie w całą powierzchnię szynki.
  4. Przełóż mięso do miski, przykryj folią i wstaw do lodówki na minimum 24 godziny.
  5. Po marynowaniu wyjmij mięso z lodówki i włóż do rękawa do pieczenia.
  6. Zrób kilka dziurek w rękawie (igłą lub wykałaczką), aby uniknąć pęknięcia podczas pieczenia.
  7. Na szynce ułóż paski papryki, skrop wszystko oliwą i lekko posól z wierzchu.
  8. Zamknij rękaw, zostawiając trochę luzu, i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  9. Piekarnik nagrzej do 200°C. Wstaw mięso i piecz: 30 minut w 200°C, następnie 60 minut w 160°C.
  10. Po upieczeniu możesz podawać szynkę na ciepło lub odstawić do wystygnięcia i pokroić na plasterki na zimno.

Największy błąd przy pieczeniu szynki? Wiem, bo sam go prawie popełniłem

Po dobie marynowania przyszedł czas na pieczenie. Szynkę włożyłem do rękawa i… prawie o czymś zapomniałem. Gdyby nie to, że przypomniałem sobie w ostatniej chwili, wszystko mogło pójść na marne. Mówię o prostym, ale kluczowym detalu: trzeba zrobić kilka malutkich dziurek w rękawie – najlepiej wykałaczką lub igłą. Inaczej worek może pęknąć podczas pieczenia, a soki i aromaty pójdą na straty. Mnie się to raz przydarzyło i drugi raz nie popełnię tego błędu.

Na wierzch ułożyłem paski świeżej czerwonej papryki i skropiłem wszystko oliwą. Papryka oddaje w trakcie pieczenia lekko słodkawy smak i piękny aromat – to mój mały trik, który naprawdę robi różnicę.

Całość zamknąłem w rękawie i włożyłem do naczynia żaroodpornego. Piekłem w dwóch temperaturach: najpierw 30 minut w 200°C, a potem godzinę w 160°C. Dzięki temu mięso najpierw się "zamknęło", a później powoli dochodziło, zachowując soczystość.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne