Zupę pieczarkową zawsze robię w ten sposób. Jest pełna smaku i nawet dzieci proszą o dokładkę

Domowa zupa pieczarkowa to jedno z tych dań, które zawsze smakują jak u mamy, czyli aromatyczna, kremowa i pożywna. Jak zrobić ją tak, by nawet dzieci prosiły o dokładkę? Jest na to sposób!

Ta zupa pieczarkowa smakuje obłędnieTa zupa pieczarkowa smakuje obłędnie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Pieczarki, cebula, delikatny makaron, bulion warzywny, odrobina śmietany i świeży koperek. Niby nic skomplikowanego, a efekt potrafi niesamowicie zachwycić. Zupa pieczarkowa to danie szybkie i uniwersalne, które sprawdzi się na obiad, kolację czy sycącą przekąskę. Sekret tkwi jednak w detalach, bo jeden drobny krok potrafi podkręcić smak i sprawić, że całość nabierze głębi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie masz pomysłu na bezmięsny obiad? Zrób pieczarki w pysznym sosie, a na pewno nie pożałujesz

Dlaczego ta zupa pieczarkowa jest wyjątkowa?

Choć składników nie ma wiele, ich przygotowanie ma znaczenie. Makaron gotujemy osobno, by nie zmętniał zupy. Pieczarki i cebulę obieramy i kroimy, a następnie podsmażamy w garnku, by wydobyć aromat. Właśnie na tym etapie warto sięgnąć po masło, a nie zwykły olej. Masło delikatnie karmelizuje pieczarki, nadając im orzechowego aromatu i podkreśla ich smak. To mały krok, który sprawia, że zupa pieczarkowa smakuje pełniej.

Przepis na zupę pieczarkową

Składniki:

  • 200 g makaronu,
  • 200 g pieczarek,
  • cebula,
  • łyżka masła,
  • litr bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 2 łyżki koperku,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją. Najlepiej będzie, jak zrobisz go al dente.
  2. Pieczarki i cebulę obierz, pokrój i podsmaż na maśle w garnku, aż lekko się zrumienią.
  3. Dodaj przeciśnięty czosnek i zalej całość bulionem. Gotuj około 20 minut.
  4. Śmietanę zahartuj, czyli dodaj do niej kilka łyżek gorącej zupy, wymieszaj i wlej do garnka.
  5. Dopraw koperkiem, solą i pieprzem, wymieszaj z makaronem i podawaj.

Jeśli chcesz zrobić zupę pieczarkową bez makaronu, postaw na kremową konsystencję. Po podsmażeniu pieczarek na maśle z cebulą zalej je bulionem, gotuj około 15–20 minut, a następnie całość zmiksuj blenderem na gładki krem. Dla jeszcze gładszej tekstury dodaj łyżkę śmietany lub serka śmietankowego i zmiksuj ponownie.

Dlaczego warto smażyć na maśle?

Masło ma niższą temperaturę topnienia niż olej, dzięki czemu pieczarki delikatnie się karmelizują, nie wysychają i zyskują wyraźniejszy aromat. Świetnie łączy się też ze śmietaną, nadając całej potrawie aksamitności. To prosty trik, który wynosi zwykłą zupę pieczarkową na wyższy poziom.

Wybrane dla Ciebie
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować