Żurek wielkanocny palce lizać. Z tym przepisem nie spędzisz godzin w kuchni

Wielkanoc to czas, który najczęściej spędzamy w gronie najbliższej rodziny. Wówczas nie można zapomnieć o tradycyjnych potrawach, które pojawiają się na każdym stole. Przedstawiamy przepis na żurek wielkanocny, który jest nieodłącznym elementem Wielkanocy. 

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Weronika

Żurek wielkanocny z ziemniakami - tradycja, o której trzeba pamiętać

Tradycyjny żur wielkanocny to sycąca zupa, którą przygotowuje się na bazie zakwasu chlebowego zazwyczaj z mąki żytniej, która ma nieco kwaśny posmak. Warto na tym etapie przytoczyć różnicę między żurem a barszczem białym, bowiem wiele osób używa tych określeń zamiennie. W rzeczywistości jednak barszcz biały przyrządzany jest w tradycyjnej wersji na bazie mąki pszennej, co sprawia, że nie ma on tak kwaśnego posmaku jak staropolski żur na bazie mąki żytniej.

Nazwa żurek pochodzi z języka niemieckiego od słowa "Sauer" oznaczającego "zakwaszany" lub "kwaśny". Ten rodzaj zupy najczęściej spożywa się w Wielką Niedzielą, już na świąteczne śniadanie. Najczęściej podaje się go z jajkiem, kiełbasą oraz chlebem, wszystko oczywiście pochodzi z poświęconego wielkanocnego koszyczka. Dużą popularnością cieszy się także żurek wielkanocny z ziemniakami, który jest jeszcze bardziej sycący niż jego tradycyjna wersja.

Zakwas na żurek jest podstawą do wykonania dobrej zupy. Przepisów na zakwas jest wiele, więc warto próbować różne i wybrać ten, który najlepiej nam smakuje. Jeśli nie masz zbyt dużo czasu, możesz także kupić gotowy zakwas na żurek.

Jak ugotować żurek wielkanocny?

Przepis na żurek wielkanocny z pozoru może wydawać się trudny, jednak w rzeczywistości przygotowanie wielkanocnej zupy wcale nie jest takie skomplikowane.

Składniki

  • 1,5 litra wody
  • 1 włoszczyzna
  • 500 ml zakwasu żytniego
  • 50 gram wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 500 gram surowej białej kiełbasy
  • 500 gram ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • opcjonalnie 4 łyżki śmietany do zabielenia

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej wodę, włóż do niego warzywa z włoszczyzny, 1 cebulę, wędzony boczek oraz dodaj liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz.
  2. Całość gotuj przez około 30 minut, a następnie przecedź bulion przez sitko.
  3. W międzyczasie pokrój ziemniaki w małą kostkę. Do bulionu dodaj kiełbasę i ziemniaki, a następnie gotuj przez około 20 minut, aż ziemniaki zmiękną. Na koniec całość przypraw majerankiem i pieprzem.
  4. Następnie dodaj zakwas i obrany czosnek. Kiełbasę i boczek pokrój w mniejsze kawałki i wrzuć z powrotem do zupy. Całość zagotuj i gotowe!

Przepis na piękne i pyszne galarety na Wielkanoc znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem