17-latka zjadła kilka potraw na jarmarku świątecznym. Chwile później jej stan bardzo się pogorszył

Nikt nie spodziewał się, że wycieczka na jarmark świąteczny może zakończyć się tragedią. 17-latka postanowiła, że spróbuje tamtejszych specjałów i kilka chwil później wylądowała w szpitalu z okropnymi dolegliwościami. Sugerowały one zakażenie bakterią E. coli. Niestety, jej stan uległ pogorszeniu i Antonia Hay walczy teraz o życie na oddziale intensywnej terapii.

Jarmark świąteczny mógł zakończyć się dla niej tragicznieJarmark świąteczny mógł zakończyć się dla niej tragicznie
Źródło zdjęć: © X (dawniej Twitter)
Paulina Hermann

Antonia Hay (17 l.) poszła na jarmark świąteczny we wsi Great Missenden położonej w Wielkiej Brytanii. Wyprawa, która na początku wydawała się być bardzo miła i pełna radosnych wrażeń, na samym końcu okazała się być tragiczną i niebezpieczną. Nastolatka zjadła coś na bazarku, po czym zaczęła odczuwać objawy silnego zatrucia. Po pewnym czasie narządy zaczęły odmawiać posłuszeństwa i konieczna była operacja.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym. Świetny na obiad dla całej rodziny

17-latka poszła na jarmark świąteczny. Walczy o życie w szpitalu

Bakterie E. coli sieją ogromne spustoszenie w jej organizmie. Rozwinął się u niej tak zwany zespół hemolityczno-mocznicowy, który doprowadził do tego, że jej nerki przestały pełnić swoje funkcje. Bakteria zaatakowała także układ pokarmowy i lekarze musieli szybko usunąć część jelita. Wyprawa na jarmark świąteczny kosztowała nastolatkę zdrowie.

Antonia wylądowała na oddziale intensywnej terapii jako najmłodsza osoba w historii Wielkiej Brytanii. Dziewczyna pochodzi z mało zamożnej rodziny, która zmaga się z problemami finansowymi. Ojciec nastolatki cały czas opiekuje się córką i przy niej czuwa. W związku z tym zmuszony był pójść na urlop, za który nie otrzymuje żadnego wynagrodzenia. Najbliżsi 17-latki założyli na GoFundMe zbiórkę, na której zbierają potrzebne fundusze.

W zwykłych przypadkach zakażenie bakterią E. coli przebiega łagodnie i nie niesie za sobą powikłań. Czasem jednak zdarza się, że rozwija się niebezpieczny dla życia zespół hemolityczno-lipidowy. Tym szczepem można zarazić się poprzez bezpośredni kontakt z zakażoną żywnością lub wodą.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska