4 sposoby na zmiękczenie kapusty. Na ciepło, zimno, w wodzie i bez niej!

Nie ma tradycyjnych gołąbków bez kapusty- co do tego nie mamy żadnych wątpliwości. Co zrobić jednak, gdy nie mamy wystarczająco dużego garnka do sparzenia jej? Albo po prostu zależy nam na czasie i na wygodzie? Sprawdziliśmy dla Ciebie sposoby na zmiękczenie kapusty i wybraliśmy cztery najlepsze.

Obrazek
Ewa

Gołąbki jako potrawa zawitały u nas w XIX wieku. Legenda głosi, że dawniej na dworach jadano faszerowane gołębie, zawinięte w liście kapusty. Dla większości społeczeństwa było to danie, na które absolutnie nie mogli sobie pozwolić, więc postanowili przygotować nieco uboższą, ale bardziej dostępną wersję. W liście kapusty zawinęli kaszę i ziemniaki. Takie właśnie były początki gołąbków, które znamy dzisiaj w wersji bogatszej, bo najczęściej z mięsem.

Jaka kapusta do gołąbków?

Najpopularniejsza jest zwykła biała kapusta, ale możesz sięgnąć również po włoską. Jest ona delikatniejsza i nieco łatwiejsza w przygotowaniu. Jednak w obu odsłonach gołąbki smakują równie pysznie.

#1 Mikrofalówka

Wytnij głąb. Włóż kapustę do mikrofalówkina 6,5 minut. Gotowe!

Obrazek

#2 Folia do pieczenia

Włóż kapustę z usuniętym głąbek w rękaw do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 30 minut. Następnie wyjmij kapustę i rozetnij folię. Uważaj, żeby nie poparzyć się parą!

Obrazek

#3 Klasyczne gotowanie w wodzie

W środek wyciętego głąbu wbij widelec i włóż kapustę do gotującej się w garnku wody. Przy pomocy drugiego widelca ściągają odchodzące pod wpływem temperatury liście i odkładaj na talerzyk. To zdecydowanie najpopularniejszy sposób na przygotowanie kapusty do gołąbków.

Obrazek

#4 Mrożenie

Włóż kapustę do zamrażalnika na 24 godziny. Po rozmrożeniu liście kapusty staną się elastyczne i ich odrywanie od głąbu będzie bardzo proste.

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser