4 sposoby na zmiękczenie kapusty. Na ciepło, zimno, w wodzie i bez niej!

Nie ma tradycyjnych gołąbków bez kapusty- co do tego nie mamy żadnych wątpliwości. Co zrobić jednak, gdy nie mamy wystarczająco dużego garnka do sparzenia jej? Albo po prostu zależy nam na czasie i na wygodzie? Sprawdziliśmy dla Ciebie sposoby na zmiękczenie kapusty i wybraliśmy cztery najlepsze.

Obrazek
Ewa

Gołąbki jako potrawa zawitały u nas w XIX wieku. Legenda głosi, że dawniej na dworach jadano faszerowane gołębie, zawinięte w liście kapusty. Dla większości społeczeństwa było to danie, na które absolutnie nie mogli sobie pozwolić, więc postanowili przygotować nieco uboższą, ale bardziej dostępną wersję. W liście kapusty zawinęli kaszę i ziemniaki. Takie właśnie były początki gołąbków, które znamy dzisiaj w wersji bogatszej, bo najczęściej z mięsem.

Jaka kapusta do gołąbków?

Najpopularniejsza jest zwykła biała kapusta, ale możesz sięgnąć również po włoską. Jest ona delikatniejsza i nieco łatwiejsza w przygotowaniu. Jednak w obu odsłonach gołąbki smakują równie pysznie.

#1 Mikrofalówka

Wytnij głąb. Włóż kapustę do mikrofalówkina 6,5 minut. Gotowe!

Obrazek

#2 Folia do pieczenia

Włóż kapustę z usuniętym głąbek w rękaw do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 30 minut. Następnie wyjmij kapustę i rozetnij folię. Uważaj, żeby nie poparzyć się parą!

Obrazek

#3 Klasyczne gotowanie w wodzie

W środek wyciętego głąbu wbij widelec i włóż kapustę do gotującej się w garnku wody. Przy pomocy drugiego widelca ściągają odchodzące pod wpływem temperatury liście i odkładaj na talerzyk. To zdecydowanie najpopularniejszy sposób na przygotowanie kapusty do gołąbków.

Obrazek

#4 Mrożenie

Włóż kapustę do zamrażalnika na 24 godziny. Po rozmrożeniu liście kapusty staną się elastyczne i ich odrywanie od głąbu będzie bardzo proste.

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste