Ania Starmach radzi, jak długo gotować białą kiełbasę. Inaczej popęka i będzie do wywalenia

Wielkanoc tuż za rogiem. To najwyższy czas na przypomnienie kluczowych kwestii kulinarnych, które mogą zaważyć na sukcesie rodzinnego spotkania. Ania Starmach podaje praktyczne wskazówki, jak parzyć białą kiełbasę. Do jej metody nie potrzebujesz termometru kuchennego.

Ania Starmach wie, jak dobrze sparzyć kiełbasę bez termometruAnia Starmach wie, jak dobrze sparzyć kiełbasę bez termometru
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva, Instagram
Anna Galuhn

Ania Starmach podkreśla, że białej kiełbasy się nie gotuje, tylko należy ją sparzyć. Różnica polega na temperaturze wody. Do parzenia białej kiełbasy nie potrzebujesz 100 stopni Celsjusza. Najłatwiej jest kontrolować cały proces przy pomocy termometru ze szpikulcem, o czym pisałam w osobnym artykule. Co jednak w sytuacji, gdy nie posiadasz takiego sprzętu?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wielkanocny pasztet jajeczny. Pysznie zapieczony z zewnątrz i soczysty w środku

Gotowanie białej kiełbasy – tipy od Ani Starmach

Kucharka i autorka książek kulinarnych podaje prosty przepis na swojej stronie. W skrócie wygląda następująco:

  1. Do garnka z wodą możesz wrzucić przyprawy –  kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe, ząbek czosnku, suszony majeranek i łyżeczkę soli. Wszystko razem wymieszaj.
  2. Kiełbasę ponakłuwaj w kilku miejscach i również włóż do garnka. Włącz palnik i doprowadź do lekkiego wrzenia.
  3. Kiedy zobaczysz pierwsze małe bąbelki, wyłącz palnik i przykryj garnek pokrywką. Pozostaw na 15-20 minut.

Taką kiełbasę możesz od razu przełożyć na talerz, dodać do żurku lub wstawić do pieczenia. Chociaż nie jest to konieczne, przed pieczeniem również warto ją sparzyć, żeby mieć pewność, że nie popęka pod wpływem wysokiej temperatury.

Czy białą kiełbasę można mrozić?

Zarówno świeżą, jak i parzoną, białą kiełbasę możesz zamrozić. Jednak specjaliści radzą, aby była to surowa kiełbasa, która po rozmrożeniu nadal pozostanie soczysta. Kluczowa jest świeżość mięsa – nie ma co zwlekać i warto to zrobić od razu po kupieniu jest w dobrym sklepie.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej