Ania Starmach radzi, jak długo gotować białą kiełbasę. Inaczej popęka i będzie do wywalenia
Wielkanoc tuż za rogiem. To najwyższy czas na przypomnienie kluczowych kwestii kulinarnych, które mogą zaważyć na sukcesie rodzinnego spotkania. Ania Starmach podaje praktyczne wskazówki, jak parzyć białą kiełbasę. Do jej metody nie potrzebujesz termometru kuchennego.
Ania Starmach podkreśla, że białej kiełbasy się nie gotuje, tylko należy ją sparzyć. Różnica polega na temperaturze wody. Do parzenia białej kiełbasy nie potrzebujesz 100 stopni Celsjusza. Najłatwiej jest kontrolować cały proces przy pomocy termometru ze szpikulcem, o czym pisałam w osobnym artykule. Co jednak w sytuacji, gdy nie posiadasz takiego sprzętu?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Babka z powidłami śliwkowymi. Idealna na Wielkanoc
Gotowanie białej kiełbasy – tipy od Ani Starmach
Kucharka i autorka książek kulinarnych podaje prosty przepis na swojej stronie. W skrócie wygląda następująco:
- Do garnka z wodą możesz wrzucić przyprawy – kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe, ząbek czosnku, suszony majeranek i łyżeczkę soli. Wszystko razem wymieszaj.
- Kiełbasę ponakłuwaj w kilku miejscach i również włóż do garnka. Włącz palnik i doprowadź do lekkiego wrzenia.
- Kiedy zobaczysz pierwsze małe bąbelki, wyłącz palnik i przykryj garnek pokrywką. Pozostaw na 15-20 minut.
Taką kiełbasę możesz od razu przełożyć na talerz, dodać do żurku lub wstawić do pieczenia. Chociaż nie jest to konieczne, przed pieczeniem również warto ją sparzyć, żeby mieć pewność, że nie popęka pod wpływem wysokiej temperatury.
Czy białą kiełbasę można mrozić?
Zarówno świeżą, jak i parzoną, białą kiełbasę możesz zamrozić. Jednak specjaliści radzą, aby była to surowa kiełbasa, która po rozmrożeniu nadal pozostanie soczysta. Kluczowa jest świeżość mięsa – nie ma co zwlekać i warto to zrobić od razu po kupieniu jest w dobrym sklepie.