NewsyJeśli widzisz tego typu pęknięcia w arbuzie, lepiej go nie jedz. Dowiedz się od czego to zależy!

Jeśli widzisz tego typu pęknięcia w arbuzie, lepiej go nie jedz. Dowiedz się od czego to zależy!

Jeśli widzisz tego typu pęknięcia w arbuzie, lepiej go nie jedz. Dowiedz się od czego to zależy!
Frania
09.05.2017 15:09, aktualizacja: 10.05.2017 15:20

Arbuzy we wschodnich Chinach zaczęły masowo pękać po tym, jak rolnicy przedawkowali pestycydy, których używali więcej w czasie deszczu. W nadziei, że ich arbuzy będą większe i drożej się je sprzeda, wykorzystywali akcelerator wzrostu, znany jako forchlorfenuron. Około 20 rolników z miasta Danyang w prowincji Jiangsu właśnie w ten sposób straciło do 115 akrów arbuzów.

Forchlorfenuron wpływa na wzrost i wielkość owoców. Niestety, jak widać, czasem można zdecydowanie przesadzić...

Obraz

Wang Liangju, profesor z Kolegium Ogrodnictwa Uniwersytetu Rolniczego w Nanjing, uważa, że chemikalia są bezpieczne, gdy są stosowane prawidłowo.

Zdecydowanie za późno wykorzystano go w tym przypadku i ciężka deszczowa aktywność pobudziła owoce do wzrostu. Gdyby chemikalia zostały użyte na młode jeszcze owoce, nie byłoby problemu. Dodatkowo powłoka arbuza jest taka, że wchłania szybko substancje i dlatego mają tendencję do rozdzielania się. Chińskie przepisy nie zabraniają używania pestycydów, ale niestety w wielu przypadkach dochodzi do nadużyć i niektórzy przesadzają do tego stopnia, że dochodzi do przedawkowania - wszystko po to, aby owoce były jak największe.

Czy to jest bezpieczne? Według Agencji Ochrony Środowiska forchlorfenuron może być szkodliwy:

  • Umiarkowana toksyczność dla ryb słodkowodnych
  • Nieznacznie wyższe poziomy toksyczności w populacji ptaków
  • Zwiększona umieralność świń i zmniejszona wielkość miotu
Obraz

Jeśli arbuz faktycznie będzie potraktowany dużą dawką pestycydów, będzie pękać od środka. To znak, że rósł szybciej niż powinien.

Gdzie jeszcze może być duża zawartość chemikaliów?

  • Jabłka
  • Brzoskwinie
  • Nektarynki
  • Ziemniaki
  • Winogrona
  • Pomidory koktajlowe
  • Truskawki
  • Zielony groszek

W czym jest najmniej pestycydów?

  • Awokado
  • Słodka kukurydza
  • Ananasy
  • Kapusta
  • Cebule
  • Szparagi
  • Mango
  • Papaja
  • Grejpfrut
  • Kiwi
  • Słodkie ziemniaki
  • Bakłażan
  • Kalafior

Florchlorfenuron nie jest jedynym hormonem wzrostu stosowanym w produkcji. Popularna jest także oksytocyna, które wiedzie prym w Indiach. Jest zabroniona w detalicznej sprzedaży, ale jest dostępna u sprzedawców nawozów i pestycydów. Inne czynniki pobudzające wzrost to etylen, który może zawierać ślady arsenu i węglika wapnia, co uważa się za przyczynę wielu problemów zdrowotnych.

Aby nie ryzykować zdrowia, najlepiej kupować u lokalnych sprzedawców. Oczywiście niezależnie od tego, czy kupujesz na bazarku, pamiętać należy o tym, aby dokładnie umyć warzywa i owoce, aby zmyć potencjalne pestycydy.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także