Wirtualna Polska

Jeśli widzisz tego typu pęknięcia w arbuzie, lepiej go nie jedz. Dowiedz się od czego to zależy!

Jeśli widzisz tego typu pęknięcia w arbuzie, lepiej go nie jedz. Dowiedz się od czego to zależy!

Arbuzy we wschodnich Chinach zaczęły masowo pękać po tym, jak rolnicy przedawkowali pestycydy, których używali więcej w czasie deszczu. W nadziei, że ich arbuzy będą większe i drożej się je sprzeda, wykorzystywali akcelerator wzrostu, znany jako forchlorfenuron. Około 20 rolników z miasta Danyang w prowincji Jiangsu właśnie w ten sposób straciło do 115 akrów arbuzów.

Wirtualna Polska

Forchlorfenuron wpływa na wzrost i wielkość owoców. Niestety, jak widać, czasem można zdecydowanie przesadzić…

Wang Liangju, profesor z Kolegium Ogrodnictwa Uniwersytetu Rolniczego w Nanjing, uważa, że chemikalia są bezpieczne, gdy są stosowane prawidłowo.

Zdecydowanie za późno wykorzystano go w tym przypadku i ciężka deszczowa aktywność pobudziła owoce do wzrostu. Gdyby chemikalia zostały użyte na młode jeszcze owoce, nie byłoby problemu. Dodatkowo powłoka arbuza jest taka, że wchłania szybko substancje i dlatego mają tendencję do rozdzielania się. Chińskie przepisy nie zabraniają używania pestycydów, ale niestety w wielu przypadkach dochodzi do nadużyć i niektórzy przesadzają do tego stopnia, że dochodzi do przedawkowania – wszystko po to, aby owoce były jak największe.

Czy to jest bezpieczne? Według Agencji Ochrony Środowiska forchlorfenuron może być szkodliwy:

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
  • Umiarkowana toksyczność dla ryb słodkowodnych
  • Nieznacznie wyższe poziomy toksyczności w populacji ptaków
  • Zwiększona umieralność świń i zmniejszona wielkość miotu

Jeśli arbuz faktycznie będzie potraktowany dużą dawką pestycydów, będzie pękać od środka. To znak, że rósł szybciej niż powinien.

Gdzie jeszcze może być duża zawartość chemikaliów?

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
  • Jabłka
  • Brzoskwinie
  • Nektarynki
  • Ziemniaki
  • Winogrona
  • Pomidory koktajlowe
  • Truskawki
  • Zielony groszek
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

W czym jest najmniej pestycydów?

  • Awokado
  • Słodka kukurydza
  • Ananasy
  • Kapusta
  • Cebule
  • Szparagi
  • Mango
  • Papaja
  • Grejpfrut
  • Kiwi
  • Słodkie ziemniaki
  • Bakłażan
  • Kalafior

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Florchlorfenuron nie jest jedynym hormonem wzrostu stosowanym w produkcji. Popularna jest także oksytocyna, które wiedzie prym w Indiach. Jest zabroniona w detalicznej sprzedaży, ale jest dostępna u sprzedawców nawozów i pestycydów. Inne czynniki pobudzające wzrost to etylen, który może zawierać ślady arsenu i węglika wapnia, co uważa się za przyczynę wielu problemów zdrowotnych.

Aby nie ryzykować zdrowia, najlepiej kupować u lokalnych sprzedawców. Oczywiście niezależnie od tego, czy kupujesz na bazarku, pamiętać należy o tym, aby dokładnie umyć warzywa i owoce, aby zmyć potencjalne pestycydy.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×