Nie używaj tego oleju do smażenia. Na patelni zamienia się w truciznę

Olej olejowi nierówny. A już na pewno w przypadku smażenia. Dlaczego? Te tłuszcze, które uchodzą za bardzo zdrowe, podczas obróbki termicznej okazują się niezwykle zdradzieckie. Z tego artykułu dowiesz się, jaki olej kompletnie nie nadaje się do smażenia. 

ObrazekNajgorszy olej do smażenia - Pyszności; foto: Canva

W idealnym świecie wyrażenie "olej do smażenia" w ogóle by nie istniało. W takiej alternatywnej rzeczywistości wszystkie potrawy byłyby przyrządzane w sposób zdrowy, poprzez gotowanie na parze albo pieczenie. Cóż, niech ta utopijna wersja świata zakłada również to, żeby te potrawy smakowały tak samo dobrze, co zdjęte z patelni. Chociaż przepadamy za zdrową kuchnią, smażony schaboszczak dalej pozostaje naszym faworytem.

Obrazek
Jaki olej do smażenia jest najgorszy? - Pyszności; foto: Canva

Skoro więc jasno ustaliliśmy, że procesu smażenia w kuchni uniknąć się po prostu nie da, warto zadać sobie pytanie, jaki jest do tego najlepszy, a jaki najgorszy olej. Nieopierzony znawca żywieniowy mógłby stwierdzić, że jest to przecież sprawa oczywista, bo oleje roślinne od dawna wiodą w tej kwestii prym — ze względu na ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, jakie posiadają. Nic bardziej mylnego. Czemu? Tłuszcz, który doskonale sprawdzi się jako dressing sałatki, na patelni może okazać się zwykłą toksyną.

Najgorszy olej do smażenia

Wybierając tłuszcz, na którym chcemy przyrządzić obiad z patelni, powinniśmy od razu odrzucić pomysł użycia nierafinowanego oleju kokosowego. Ma niską temperaturę dymienia i ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, których nie powstydziłby się nawet łój wołowy. Olej kokosowy jako składnik sałatki nada jej ciekawego, orzeźwiającego smaku i aromatu. Taki efekt nie jest mile widziany na patelni, a twoje mięso będzie dosłownie... pachniało kokosem.

Obrazek

Równie złym wyborem okazuje się olej słonecznikowy. Rekordowo niska temperatura dymienia sprawi, że olej już po chwili zacznie się palić, co skutkuje wytwarzaniem substancji rakotwórczych. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe, których olej słonecznikowy jest pełny po brzegi, utleniają się bardzo szybko, szkodząc ludzkiemu organizmowi nawet bardziej, niż tłuste czerwone mięso, które usmażyliśmy.

Wybierając olej do smażenia, powinniśmy kierować się trzema kwestiami: punktem dymienia, obecnością przeciwutleniaczy i składem kwasów tłuszczowych. Więcej na ten temat przeczytasz w innym artykule — wystarczy kliknąć tutaj. 

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej