NewsyAtak migreny masz jak w banku. Neurolodzy odradzają jedzenie tych produktów

Atak migreny masz jak w banku. Neurolodzy odradzają jedzenie tych produktów

Jakie jedzenie może powodować migrenę?
Jakie jedzenie może powodować migrenę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
08.01.2024 18:47

Chociaż neurolodzy wciąż debatują nad dokładnymi przyczynami migreny, wiadomo, że niektóre produkty spożywcze u wielu osób mogą wywołać atak. Co warto podkreślić, w przeciwieństwie do większości list produktów, których należy unikać, wyzwalacze migreny niekoniecznie są niezdrowe.

Ze względu na to, że migrena jest chorobą złożoną, samo unikanie niektórych produktów spożywczych nie zapobiegnie atakom. Niemniej wiedza o tym, które pokarmy i napoje są częstymi wyzwalaczami, jest niezwykle istota i może wpłynąć na poprawę stanu zdrowia. Mając to na uwadze, specjaliści przygotowali dla portalu huffpost.com listę pięciu najpopularniejszych pokarmów i napojów wywołujących migrenę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Alkohol

Dr Danielle Wilhour, neurolog i specjalistka ds. migreny w UCHealth Neurosciences Center w Aurora w Kolorado tłumaczy, że w przypadku osób cierpiących na migrenę już pojedynczy kieliszek wina może wywołać atak. Dlaczego? Według specjalistki przyczyna nie jest jasna.

"Chociaż sam alkohol, jak również jego metabolity, są w niektórych przypadkach potencjalnymi czynnikami, prawdopodobne jest również, że pewne składniki różnych napojów alkoholowych mogą działać jako czynniki wyzwalające" - wyjaśniła dr Wilhour w rozmowie z huffpost.com.

Szczególnie często wymienianym wyzwalaczem migren jest czerwone wino. Okazuje się, że napój ten w wielu przypadkach powoduje natychmiastowy atak ze względu na naturalnie występującą w nim tyraminę. Tyramina występuje również w kilku innych produktach wywołujących migrenę, w tym w ciemnej czekoladzie i dojrzewającym serze .

Czekolada i za mało lub za dużo kofeiny

Czekoladę uważa się za najpopularniejszy wyzwalacz migren (w kategorii żywności). Ziarna kakaowca zawierają różnego rodzaju aminy, które mają zdolność przechodzenia przez barierę krew-mózg i powodują ból głowy.

Natomiast kofeinę stosuje się w leczeniu migreny. Niemniej jej nadmiar może stanowić wyzwalacz ataku. W przypadku zdrowych osób dorosłych zaleca się nie spożywać więcej niż 400 mg kofeiny dziennie lub czterech do pięciu filiżanek kawy. Natomiast osoby z migreną, jak wskazuje dr Thomas Berk, neurolog, specjalista od bólu głowy i dyrektor medyczny w klinice Neura Health w Nowym Jorku, powinny ograniczyć to spożycie do jednej filiżanki dziennie.

"Regulacja poziomu kofeiny może być pomocna, ponieważ substancja ta wykazuje działanie zwężające naczynia krwionośne i może być stosowana w ostrym leczeniu ataku migreny" - wyjaśnia specjalista. "Zazwyczaj zalecamy, aby pacjenci cierpiący na migrenę ograniczali kofeinę do filiżanki kawy lub herbaty zawierającej kofeinę, każdego dnia o tej samej porze, najlepiej przed południem, aby zapewnić sobie dobry sen" - dodaje.

Specjalista podkreśla jednocześnie, że pominięcie codziennej dawki kofeiny również może wywołać ból głowy. Jak tłumaczy, jeżeli regularnie pijemy kawę z kofeiną o poranku i jednego dnia tego nie zrobimy, to możemy spodziewać się bólu głowy z tego powodu.

Jakich produktów powinny unikać osoby cierpiące na migrenę?
Jakich produktów powinny unikać osoby cierpiące na migrenę?© Pixabay

Sery dojrzewające i przetworzone produkty mięsne

Jak już wcześniej zaznaczono, niektóre sery dojrzewające zawierają tyraminę (substancja ta powstaje m.in. w wyniku fermentacji). Oznacza to, że im starszy (i śmierdzący) ser, tym więcej tyraminy zawiera. Na czarnej liście znajdują się np. dojrzewający cheddar, manchego i sery pleśniowe, m.in. Gorgonzola i Stilton.

"Uważa się, że podwyższony poziom tyraminy może wywoływać migreny" - wyjaśnia dr Danielle Wilhour. "Wiadomo, że tyramina podnosi ciśnienie krwi i może wpływać na uwalnianie neuroprzekaźników, takich jak noradrenalina, które mogą powodować migreny".

Natomiast w przypadku przetworzonych produktów mięsnych najbardziej problematyczne są obecne w nich konserwanty. Jak wykazali naukowcy pod kierunkiem prof. Vincenta Martin z University of Cincinnati College of Medicine w Cincinnati (Ohio, USA), ciężkie bóle głowy mogą być wywoływane przez różne dodatki do żywności, takie jak azotany czy glutaminian sodu (glutaminian monosodowy). Azotany są stosowane jako konserwanty zachowujące zapach, smak i kolor wędlin oraz innych wysoce przetworzonych produktów mięsnych.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także