Babcia tak robiła małosolne. Złota proporcja zalewy to klucz

Ogórki małosolne to smak wiosny i lata. Aby były jeszcze lepsze, warto zadbać o odpowiednią zalewę. Wystarczy zapamiętać odpowiednie proporcje, by zachwycać się smakiem.

Ogórki małosolne szybciej. Poznaj łatwy trik Ogórki małosolne szybciej. Poznaj łatwy trik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Przez cały rok z utęsknieniem czekam na czas, gdy można będzie nastawić słoiki z ogórkami małosolnymi. Moja rodzina zajada się nimi na kilogramy, a ja tylko uzupełniam i przygotowuję kolejne partie. Mistrzynią przetworów zawsze była moja babcia. Ogórki spod jej ręki wychodziły za każdym razem idealne. Od kiedy zdradziła mi swój przepis, nie robię ogórków inaczej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką

Jaka woda do małosolnych?

Po pierwsze, zadbaj o odpowiednią temperaturę. Wbrew pozorom i różnym poradom w internecie, nie zalewaj ogórków gorącą wodą. Przez to szybciej się ukiszą i trudniej będzie wyłapać moment, w którym będą idealnie chrupiące i po prostu małosolne. Zalewa powinna być ostudzona, a najlepiej nawet zimna. Jeśli używasz kranówki, przegotuj ją przed użyciem. Wystarczy ok. 10-15 minut gotowania, by pozbyć się chloru.

Proporcje zalewy

Tutaj sprawa jest prosta. Na każdy kilogram świeżych ogórków przypada litr wody i 1 łyżka soli. Najlepiej wybrać tę kamienną, niejodowaną. Do tego obowiązkowo w słoiku ląduje klasyczny zestaw: czosnek, koperek, chrzan, liście laurowe, ziele angielskie oraz gorczyca. Nic więcej nie potrzeba do ogórkowej pełni szczęścia.

Ogórki małosolne w garnku
Ogórki małosolne w garnku © Pyszności

Przygotowując zalewę, warto zwrócić też uwagę na to, jak ciasno ułożone są ogórki w słoiku. Jeśli ich zagęszczenie jest duże, to naturalnie mniej solanki będzie potrzebne, by wlać do słoika. Warto wtedy przygotować roztwór o wyższym stężeniu, czyli po prostu dosypać trochę więcej soli.

Przepis na ogórki małosolne

Nie pozostaje nic innego, jak kupić dobre ogórki gruntowe, wyparzyć słoiki i zabrać się za przygotowanie ogórków małosolnych.

Składniki:

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych,
  • 1 litr wody,
  • 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej,
  • koper w gałązkach,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • kawałek chrzanu,
  • 3-5 liści dębu lub wiśni (mogą też być laurowe),
  • kilka ziarenek pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotuj wodę wraz z solą i odstaw do wystudzenia.
  2. Ogórki dokładnie wyszoruj i odetnij końce.
  3. Czosnek obierz i przekrój na pół, chrzan pokrój w plastry.
  4. W kamiennym garnku lub słoiku ułóż część kopru, czosnku, liści oraz chrzanu.
  5. Dodaj ogórki, układając pomiędzy nimi pozostałe składniki.
  6. Zalej całość wystudzoną zalewą tak, aby całkowicie przykryła ogórki.
  7. Przykryj lekko pokrywką lub gazą.
  8. Odstaw w chłodne miejsce, które nie jest bezpośrednio nasłonecznione na 2-5 dni.

Czas kiszenia zależy od tego, jaki smak lubisz. Żeby spowolnić proces, przełóż słoik do lodówki. Miłego chrupania!

Wybrane dla Ciebie

Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie