Babcia tak robiła małosolne. Złota proporcja zalewy to klucz

Ogórki małosolne to smak wiosny i lata. Aby były jeszcze lepsze, warto zadbać o odpowiednią zalewę. Wystarczy zapamiętać odpowiednie proporcje, by zachwycać się smakiem.

Ogórki małosolne szybciej. Poznaj łatwy trik Ogórki małosolne szybciej. Poznaj łatwy trik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Przez cały rok z utęsknieniem czekam na czas, gdy można będzie nastawić słoiki z ogórkami małosolnymi. Moja rodzina zajada się nimi na kilogramy, a ja tylko uzupełniam i przygotowuję kolejne partie. Mistrzynią przetworów zawsze była moja babcia. Ogórki spod jej ręki wychodziły za każdym razem idealne. Od kiedy zdradziła mi swój przepis, nie robię ogórków inaczej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie wyrzucaj oleju po suszonych pomidorach. Zamień go w najlepszy domowy majonez

Jaka woda do małosolnych?

Po pierwsze, zadbaj o odpowiednią temperaturę. Wbrew pozorom i różnym poradom w internecie, nie zalewaj ogórków gorącą wodą. Przez to szybciej się ukiszą i trudniej będzie wyłapać moment, w którym będą idealnie chrupiące i po prostu małosolne. Zalewa powinna być ostudzona, a najlepiej nawet zimna. Jeśli używasz kranówki, przegotuj ją przed użyciem. Wystarczy ok. 10-15 minut gotowania, by pozbyć się chloru.

Proporcje zalewy

Tutaj sprawa jest prosta. Na każdy kilogram świeżych ogórków przypada litr wody i 1 łyżka soli. Najlepiej wybrać tę kamienną, niejodowaną. Do tego obowiązkowo w słoiku ląduje klasyczny zestaw: czosnek, koperek, chrzan, liście laurowe, ziele angielskie oraz gorczyca. Nic więcej nie potrzeba do ogórkowej pełni szczęścia.

Ogórki małosolne w garnku
Ogórki małosolne w garnku © Pyszności

Przygotowując zalewę, warto zwrócić też uwagę na to, jak ciasno ułożone są ogórki w słoiku. Jeśli ich zagęszczenie jest duże, to naturalnie mniej solanki będzie potrzebne, by wlać do słoika. Warto wtedy przygotować roztwór o wyższym stężeniu, czyli po prostu dosypać trochę więcej soli.

Przepis na ogórki małosolne

Nie pozostaje nic innego, jak kupić dobre ogórki gruntowe, wyparzyć słoiki i zabrać się za przygotowanie ogórków małosolnych.

Składniki:

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych,
  • 1 litr wody,
  • 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej,
  • koper w gałązkach,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • kawałek chrzanu,
  • 3-5 liści dębu lub wiśni (mogą też być laurowe),
  • kilka ziarenek pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotuj wodę wraz z solą i odstaw do wystudzenia.
  2. Ogórki dokładnie wyszoruj i odetnij końce.
  3. Czosnek obierz i przekrój na pół, chrzan pokrój w plastry.
  4. W kamiennym garnku lub słoiku ułóż część kopru, czosnku, liści oraz chrzanu.
  5. Dodaj ogórki, układając pomiędzy nimi pozostałe składniki.
  6. Zalej całość wystudzoną zalewą tak, aby całkowicie przykryła ogórki.
  7. Przykryj lekko pokrywką lub gazą.
  8. Odstaw w chłodne miejsce, które nie jest bezpośrednio nasłonecznione na 2-5 dni.

Czas kiszenia zależy od tego, jaki smak lubisz. Żeby spowolnić proces, przełóż słoik do lodówki. Miłego chrupania!

Wybrane dla Ciebie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥