Błąd, który popełniasz gotując rosół. Ten składnik może być niebezpieczny dla twojego zdrowia

Rosół od pokoleń gości na naszych stołach. Jego aromat i smak przywołują wspomnienia dzieciństwa, a ciepły napar rozgrzewa w chłodne dni. Jednak, by w pełni cieszyć się jego dobroczynnym działaniem, warto unikać pewnych błędów podczas gotowania.

Błąd podczas gotowania rosołu.Błąd podczas gotowania rosołu.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Rosół, uznawany za króla polskich zup, gości regularnie na stołach w wielu domach, zwłaszcza w niedzielne popołudnia. Aromatyczny bulion z mięsa i warzyw zachwyca nie tylko smakiem, ale również bogactwem witamin i minerałów. Jednak, aby w pełni cieszyć się jego prozdrowotnymi właściwościami, warto unikać jednego, powszechnego błędu, który może zniweczyć nasze starania o zdrowy posiłek. Czy wiesz, co może zaszkodzić w twoim rosole?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowa zupa tajska z kurczakiem rozbudzi zmysły. Sam zapach sprawi, że zaburczy ci w brzuchu

Rosół – skarbnica zdrowia

Przygotowany na bazie świeżego mięsa, warzyw takich jak marchewka, seler, pietruszka i cebula, rosół jest prawdziwą bombą witaminową i mineralną. Zawiera żelazo, potas, wapń, witaminę E, a dodatek natki pietruszki dostarcza dodatkowej porcji witaminy C. Regularne spożywanie rosołu wspiera odporność, łagodzi objawy przeziębienia i grypy oraz poprawia ogólne samopoczucie.

Kostki rosołowe – niezdrowy dodatek do rosołu

Choć kostki rosołowe są wygodnym rozwiązaniem, ich skład często budzi wątpliwości. Zawierają one dużą ilość soli, wzmacniaczy smaku, konserwantów i innych sztucznych dodatków, które mogą negatywnie wpływać na zdrowie. Nadmierne spożycie soli prowadzi do zatrzymywania wody w organizmie, podwyższenia ciśnienia tętniczego i zwiększenia ryzyka chorób serca. Z kolei wzmacniacze smaku mogą powodować bóle głowy, zaburzenia snu i problemy z koncentracją.

Jak zrobić zdrowy rosół?

Aby przygotować zdrowy i smaczny rosół, wystarczy kilka prostych składników:

  • Mięso: Kurczak, wołowina lub indyk – wybierz mięso dobrej jakości, najlepiej ekologiczne.
  • Warzywa: Marchewka, seler, pietruszka, cebula, por – warzywa powinny być świeże i sezonowe.
  • Zioła i przyprawy: Liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, lubczyk, majeranek – dodadzą rosołowi aromatu i głębi smaku.

Przygotowanie:

  1. Mięso dokładnie umyj i umieść w garnku. Zalej zimną wodą i zagotuj. Zbierz szumowiny.
  2. Dodaj obrane i pokrojone warzywa oraz przyprawy.
  3. Gotuj na małym ogniu przez co najmniej kilka godzin.
  4. Przed podaniem przecedź rosół.

Alternatywy dla kostek rosołowych

Jeśli nie masz czasu na przygotowanie domowego rosołu, możesz sięgnąć po gotowe wywary warzywne lub mięsne. Wybieraj produkty o krótkim składzie, bez sztucznych dodatków. Możesz również przygotować własny koncentrat warzywny, który będzie doskonałą bazą do wielu zup i sosów.

Wybrane dla Ciebie
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy