Największe błędy podczas gotowania bobu. Przez nie wychodzi rozgotowany i niesmaczny

Przygotowanie bobu jest wyjątkowo proste. Wystarczy ugotować go w lekko osolonej wodzie. Niestety niekiedy popełniamy kilka błędów. W konsekwencji nasze warzywo jest rozgotowane i niesmaczne. Dzisiaj napiszemy jak tego uniknąć.

ObrazekNajwiększe błędy podczas gotowania bobu - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Pyszna przekąska

Obrazek
Bób - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Bób to warzywo, które stanowi świetne źródło witamin i soli mineralnych. Latem zaczyna się na niego sezon. Niestety trwa on dosyć krótko. W związku z tym warto sięgać po to warzywo, kiedy jest dostępne na bazarku.

Bób najczęściej spożywamy w ugotowanej formie. Niestety często nie zwracamy uwagi na to, jak długo gotujemy warzywo, czy ile soli do niego dodajemy. To sprawia, że nasz bób nie jest tak smaczny, jakbyśmy tego chcieli. W konsekwencji tracimy czas i pieniądze.

Gotowanie bobu - najczęściej popełniane błędy

Obrazek
Bób - Pyszności; Foto: Canva.com
  • Za długi czas gotowania bobu

Często zdarza się, że nie zwracamy uwagi na to jak długo gotujemy bób. W konsekwencji warzywo się rozgotowuje. Okazuje się, że bób powinniśmy gotować w miarę krótko. Dzięki temu nie tylko będzie o wiele smaczniejszy, ale również zachowa więcej wartości odżywczych. W związku z tym młody bób zaleca się gotować około 10 minut. Natomiast starsze warzywo maksymalnie 15 - 20 minut.

  • Za duża lub za mała ilość soli

Wielu z nas sypie sól "na oko". W konsekwencji często jest jej za dużo bądź za mało. Złota zasada brzmi, aby na jeden kilogram bobu dać jedną łyżeczkę soli. Niektórzy dodają również niewielką ilość cukru. Składnik ten wzbogaci smak warzywa.

  • Za mała ilość wody

Okazuje się, że ilość wody powinna być zawsze dwukrotnie większa od ilości bobu. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że nasze warzywo prawidłowo się ugotuje. Oprócz tego, pamiętaj aby gotować bób na średnim ogniu, pod przykryciem.

Jeśli chcemy uniknąć wzdęć po spożyciu warzywa, przed gotowaniem bobu, warto zalać go gorącą wodą i odstawić na 2 godziny. Następnie zalewamy go zimną wodą i gotujemy. Sól polecamy dodać pod koniec gotowania. Podczas gotowania warzywa warto dodać gałązkę kopru. W ten sposób również unikniemy nieprzyjemnych wzdęć.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować zupę krem z pomidorków koktajlowych krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby