Największe błędy podczas gotowania bobu. Przez nie wychodzi rozgotowany i niesmaczny

Przygotowanie bobu jest wyjątkowo proste. Wystarczy ugotować go w lekko osolonej wodzie. Niestety niekiedy popełniamy kilka błędów. W konsekwencji nasze warzywo jest rozgotowane i niesmaczne. Dzisiaj napiszemy jak tego uniknąć.

ObrazekNajwiększe błędy podczas gotowania bobu - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Pyszna przekąska

Obrazek
Bób - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Bób to warzywo, które stanowi świetne źródło witamin i soli mineralnych. Latem zaczyna się na niego sezon. Niestety trwa on dosyć krótko. W związku z tym warto sięgać po to warzywo, kiedy jest dostępne na bazarku.

Bób najczęściej spożywamy w ugotowanej formie. Niestety często nie zwracamy uwagi na to, jak długo gotujemy warzywo, czy ile soli do niego dodajemy. To sprawia, że nasz bób nie jest tak smaczny, jakbyśmy tego chcieli. W konsekwencji tracimy czas i pieniądze.

Gotowanie bobu - najczęściej popełniane błędy

Obrazek
Bób - Pyszności; Foto: Canva.com
  • Za długi czas gotowania bobu

Często zdarza się, że nie zwracamy uwagi na to jak długo gotujemy bób. W konsekwencji warzywo się rozgotowuje. Okazuje się, że bób powinniśmy gotować w miarę krótko. Dzięki temu nie tylko będzie o wiele smaczniejszy, ale również zachowa więcej wartości odżywczych. W związku z tym młody bób zaleca się gotować około 10 minut. Natomiast starsze warzywo maksymalnie 15 - 20 minut.

  • Za duża lub za mała ilość soli

Wielu z nas sypie sól "na oko". W konsekwencji często jest jej za dużo bądź za mało. Złota zasada brzmi, aby na jeden kilogram bobu dać jedną łyżeczkę soli. Niektórzy dodają również niewielką ilość cukru. Składnik ten wzbogaci smak warzywa.

  • Za mała ilość wody

Okazuje się, że ilość wody powinna być zawsze dwukrotnie większa od ilości bobu. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że nasze warzywo prawidłowo się ugotuje. Oprócz tego, pamiętaj aby gotować bób na średnim ogniu, pod przykryciem.

Jeśli chcemy uniknąć wzdęć po spożyciu warzywa, przed gotowaniem bobu, warto zalać go gorącą wodą i odstawić na 2 godziny. Następnie zalewamy go zimną wodą i gotujemy. Sól polecamy dodać pod koniec gotowania. Podczas gotowania warzywa warto dodać gałązkę kopru. W ten sposób również unikniemy nieprzyjemnych wzdęć.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować zupę krem z pomidorków koktajlowych krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty