Największe błędy podczas gotowania bobu. Przez nie wychodzi rozgotowany i niesmaczny

Przygotowanie bobu jest wyjątkowo proste. Wystarczy ugotować go w lekko osolonej wodzie. Niestety niekiedy popełniamy kilka błędów. W konsekwencji nasze warzywo jest rozgotowane i niesmaczne. Dzisiaj napiszemy jak tego uniknąć.

ObrazekNajwiększe błędy podczas gotowania bobu - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Pyszna przekąska

Obrazek
Bób - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Bób to warzywo, które stanowi świetne źródło witamin i soli mineralnych. Latem zaczyna się na niego sezon. Niestety trwa on dosyć krótko. W związku z tym warto sięgać po to warzywo, kiedy jest dostępne na bazarku.

Bób najczęściej spożywamy w ugotowanej formie. Niestety często nie zwracamy uwagi na to, jak długo gotujemy warzywo, czy ile soli do niego dodajemy. To sprawia, że nasz bób nie jest tak smaczny, jakbyśmy tego chcieli. W konsekwencji tracimy czas i pieniądze.

Gotowanie bobu - najczęściej popełniane błędy

Obrazek
Bób - Pyszności; Foto: Canva.com
  • Za długi czas gotowania bobu

Często zdarza się, że nie zwracamy uwagi na to jak długo gotujemy bób. W konsekwencji warzywo się rozgotowuje. Okazuje się, że bób powinniśmy gotować w miarę krótko. Dzięki temu nie tylko będzie o wiele smaczniejszy, ale również zachowa więcej wartości odżywczych. W związku z tym młody bób zaleca się gotować około 10 minut. Natomiast starsze warzywo maksymalnie 15 - 20 minut.

  • Za duża lub za mała ilość soli

Wielu z nas sypie sól "na oko". W konsekwencji często jest jej za dużo bądź za mało. Złota zasada brzmi, aby na jeden kilogram bobu dać jedną łyżeczkę soli. Niektórzy dodają również niewielką ilość cukru. Składnik ten wzbogaci smak warzywa.

  • Za mała ilość wody

Okazuje się, że ilość wody powinna być zawsze dwukrotnie większa od ilości bobu. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że nasze warzywo prawidłowo się ugotuje. Oprócz tego, pamiętaj aby gotować bób na średnim ogniu, pod przykryciem.

Jeśli chcemy uniknąć wzdęć po spożyciu warzywa, przed gotowaniem bobu, warto zalać go gorącą wodą i odstawić na 2 godziny. Następnie zalewamy go zimną wodą i gotujemy. Sól polecamy dodać pod koniec gotowania. Podczas gotowania warzywa warto dodać gałązkę kopru. W ten sposób również unikniemy nieprzyjemnych wzdęć.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować zupę krem z pomidorków koktajlowych krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze