Tak przygotowanej owsianki jeszcze nie jadłeś. Zdrowa, pożywna i pyszna owsianka z piekarnika

Owsianka na szybko. Jak zrobić błyskawiczną owsiankę w domu? Przepis na zdrową, pożywną przekąskę na śniadanie. Jeśli jesteś fanem śniadań na ciepło, to nasza pieczona owsianka zdecydowanie przypadnie Ci do gustu. Jej przygotowanie jest banalnie proste i zajmie Ci tylko kilka minut.

Pieczona owsianka to coś, co często przygotowuję dla mojej rodziny. Jest pożywna i sycąca, a w tak pysznej, słodkiej odsłonie po porcję sięgają nawet najmłodsi. Któregoś ranka zamiast klasycznej, gotowanej wersji postawiłam na mały eksperyment. Rezultat? Błyskawiczna owsianka z truskawkami!
Owsianka części z nas kojarzy się z niezbyt zachęcającą papką z przedszkola. Pora ją odczarować!

Czy owsianka jest zdrowa?

Owsianka jest niezwykle bogata w składniki odżywcze. Węglowodany zawarte w ziarnie zawierają również szeroką gamę witamin i minerałów, w tym żelazo, magnez, cynk, selen, witaminy z grupy B oraz trochę mniejsze ilości wapnia i potasu. Całkiem niezły wynik jak na tanią i prostą potrawę!
Owies zawiera duże ilości beta-glukanu, rodzaju rozpuszczalnego błonnika. Badania dowodzą, że beta-glukan obniża zawartość cholesterolu i cukru we krwi, a nawet wzmacnia odporność. Działa jak naturalny prebiotyk, który wpływa na właściwą florę bakteryjną jelit.

A co w tym najfajniejsze- przygotowanie owsianki pozwala na uwolnienie kreatywności. Możesz zrobić ją na słodko, słono, próbować różnych napojów roślinnych i mleka, mieszać dodatki... Każdy znajdzie coś dla siebie!

Pieczona owsianka – przepis na szybką owsiankę

Błyskawiczna pieczona owsianka to patent, który warto znać. W kilka minut przygotujesz porcje pożywnej owsianki.

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego lub jogurtu naturalnego (+ trochę do serwowania)
  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 2 szklanki pokrojonych truskawek
  • 1/4 szklanki pokrojonej białej czekolady (opcjonalnie)
  • olej kokosowy

Przygotowanie:

Przygotowanie pysznej pieczonej owsianki jest banalnie proste. Potrzebujesz naczynia żaroodpornego lub formy do pieczenia. Wysmaruj jej wnętrze olejem kokosowym- dzięki temu owsianka nie będzie przywierała. Olej kokosowy często ma postać stałą- żeby to zmienić wystarczy umieścić opakowanie z olejem w naczyniu z ciepłą wodą albo postawić w ciepłym miejscu, np. obok kaloryfer
Następnie do formy włóż dwa dojrzałe banany i rozgnieć je przy pomocy widelca lub tłuczka do ziemniaków. Następnie wsyp do środka płatki owsiane. Sprawdzą się tutaj zarówno błyskawiczne, jak i górskie.

Kiedy płatki będą już w naczyniu posyp całość nasionami chia i zalej mlekiem. Nasiona chia mają w sobie dużo błonnika, kwasów omega-3 i minerałów. Możesz je również zastąpić polskim chia- siemieniem lnianym.

Następnie na wierzchu wyłóż łyżkami jogurt naturalny, masło orzechowe i całość dokładnie wymieszaj, żeby smaki się połączyły. Wybierając w sklepie masło orzechowe, zwróć uwagę na jego skład- najlepiej jeśli byłoby w 100% z orzeszków. Dodatek oleju jest kompletnie zbędny. Jeśli masz w swoim domu blender o wystarczającej mocy, to możesz spróbować przygotować takie masło samemu- szklankę orzechów zblenduj ze szczyptą soli i gotowe!

Kiedy owsianka będzie już wymieszana, wyłóż na górę pokrojone w plasterki truskawki i posyp całość białą czekoladą. My użyliśmy czekoladowych dropsów, ale równie dobrze sprawdzi się posiekana drobno czekolada.
Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 175-180 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 25 minut.
Przed podaniem udekoruj owsiankę jogurtem naturalnym i polej miodem. Najlepiej smakuje na ciepło!


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×