Sebastian Lubera

Chrupiąca sałatka z kapusty i papryki – przepis na 5 słoików do spiżarni

Domowa sałatka z papryką do słoików to idealny sposób, by zachować smak lata na dłużej. Przygotujesz ją z młodej kapusty, kolorowej papryki i marchwi, z dodatkiem aromatycznej zalewy octowej.

Wystarczy, że poszatkujesz warzywa, wymieszasz, zalejesz pyszną marynatą i zapasteryzujesz. Przepis pozwoli ci przygotować 5 słoików po 700 ml, które będą doskonałym dodatkiem do obiadów przez całą jesień i zimę.

Potrzebujesz 1,8 kg młodej kapusty, 1 czerwoną i 1 zieloną paprykę, 600 g marchwi oraz 1 łyżkę soli kamiennej. Na zalewę przygotuj 1 litr wody, 1 szklankę cukru, 1 szklankę octu 10 proc., ⅕ szklanki oleju, ½ łyżki soli, liście laurowe i ziele angielskie. To klasyczna, sprawdzona receptura, która zawsze się udaje.

Więcej wideo
Takie kotleciki robię niemal co piątek. Mają chrupiącą skórkę i kremowe wnętrzeTakie kotleciki robię niemal co piątek. Mają chrupiącą skórkę i kremowe wnętrze
Moja teściowa co roku robi Pijaną Śliwkę. To jej popisowe świąteczne ciastoMoja teściowa co roku robi Pijaną Śliwkę. To jej popisowe świąteczne ciasto
Surowy boczek gotuję w łupinach cebuli. Domową wędliną zajada się cała rodzinaSurowy boczek gotuję w łupinach cebuli. Domową wędliną zajada się cała rodzina
Karp smażony z sosem szarym. Przysmak kuchni wielkopolskiej w wigilijnym wydaniuKarp smażony z sosem szarym. Przysmak kuchni wielkopolskiej w wigilijnym wydaniu
Mama na każde imieniny robi Usta Adama. Ja zrobię na święta, bo to ciasto zawsze jest hitemMama na każde imieniny robi Usta Adama. Ja zrobię na święta, bo to ciasto zawsze jest hitem
Podaję go na świąteczny obiad i wszyscy się zachwycają. Soczysty, delikatny i rozpada się pod widelcemPodaję go na świąteczny obiad i wszyscy się zachwycają. Soczysty, delikatny i rozpada się pod widelcem
Świąteczna kostka bez pieczenia. Co roku wszyscy goście skupiają się tylko na niejŚwiąteczna kostka bez pieczenia. Co roku wszyscy goście skupiają się tylko na niej
Wybrane dla Ciebie
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Dodaję do ciasta na naleśniki do świątecznych krokietów. Nigdy nie pękają i są wyjątkowo elastyczne
Dodaję do ciasta na naleśniki do świątecznych krokietów. Nigdy nie pękają i są wyjątkowo elastyczne
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów