Domowa sałatka z papryką do słoików to idealny sposób, by zachować smak lata na dłużej. Przygotujesz ją z młodej kapusty, kolorowej papryki i marchwi, z dodatkiem aromatycznej zalewy octowej.
Wystarczy, że poszatkujesz warzywa, wymieszasz, zalejesz pyszną marynatą i zapasteryzujesz. Przepis pozwoli ci przygotować 5 słoików po 700 ml, które będą doskonałym dodatkiem do obiadów przez całą jesień i zimę.
Potrzebujesz 1,8 kg młodej kapusty, 1 czerwoną i 1 zieloną paprykę, 600 g marchwi oraz 1 łyżkę soli kamiennej. Na zalewę przygotuj 1 litr wody, 1 szklankę cukru, 1 szklankę octu 10 proc., ⅕ szklanki oleju, ½ łyżki soli, liście laurowe i ziele angielskie. To klasyczna, sprawdzona receptura, która zawsze się udaje.