Ręczna maszynka do mięsa – sekretna funkcja. Mało osób wie, że można w niej przygotować deser

Ręczna maszynka do mięsa była dawniej obowiązkowym wyposażeniem w każdej kuchni. Dziś wiele osób o niej zapomniało, a jeszcze mniej pamięta, że miała ukrytą funkcję.

Obrazek
Ewa

Skąd się wzięły ręczne maszynki do mięsa?

Kiedy pojawiła się pierwsza ręczna maszynka do mięsa? Pierwsze maszynki pojawiły się już w XIX wieku. Pomysłodawcą był Niemiec Karl Drais, uznawany również za jednego z twórców maszyny do pisania czy drezyny. Przez lata pomysł był wielokrotnie modyfikowany i usprawniany. W rezultacie możemy cieszyć się teraz elektrycznymi maszynkami, które zdejmują z nas ciężar "mielenia".

Zastosowanie ręcznej maszynki do mielenia

Chociaż technologia poszła bardzo do przodu, to w wielu domach w szafkach wciąż można znaleźć niezawodne, metalowe maszynki. Poza mięsem można było mielić w nich wysuszone bułki czy warzywa.

Okazuje się, że przy pomocy maszynki do mielenia można stworzyć pyszne ciastka! Jakich składników potrzebujesz i jak to zrobić?

Kruche ciasteczka z maszynki do mięsa przepis z PRL

Obrazek

Składniki na ciastka z maszynki do mięsa. Przygotuj:

  • 500 g pszennej mąki
  • 150 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczkę sody oczyszczonej (lub proszku do pieczenia)
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany ew. jogurtu naturalnego
  • opcjonalnie: kakao/skórka z cytryny/cynamon/ekstrakt waniliowy

Jak zrobić ciastka z maszynki do mięsa? 

Krok 1

Przesyp mąkę na stolnicę. Na tarce do sera zetrzyj masło.

Obrazek

Krok 2

Dodaj 3 żółtka, cukier puder, proszek do pieczenia. Posiekaj ciasto nożem, by wymieszać składniki i zagnieć na jednolitą masę.

Obrazek

Krok 3

Ciasto porcjami przeciskaj przez maszynkę do mięsa. By wykonać ciastka, niezbędna będzie specjalna nakładka.

Obrazek

Krok 4

Wyłóż ukształtowane ciastka na blachę. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez 15 minut.

Obrazek

Jadłeś kiedyś takie ciasteczka?

A może do tej pory przygotowujesz je w swojej kuchni? Daj nam znać w komentarzu

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze