Ręczna maszynka do mięsa – sekretna funkcja. Mało osób wie, że można w niej przygotować deser
Ręczna maszynka do mięsa była dawniej obowiązkowym wyposażeniem w każdej kuchni. Dziś wiele osób o niej zapomniało, a jeszcze mniej pamięta, że miała ukrytą funkcję.
17.04.2022 | aktual.: 17.06.2022 10:54
Skąd się wzięły ręczne maszynki do mięsa?
Kiedy pojawiła się pierwsza ręczna maszynka do mięsa? Pierwsze maszynki pojawiły się już w XIX wieku. Pomysłodawcą był Niemiec Karl Drais, uznawany również za jednego z twórców maszyny do pisania czy drezyny. Przez lata pomysł był wielokrotnie modyfikowany i usprawniany. W rezultacie możemy cieszyć się teraz elektrycznymi maszynkami, które zdejmują z nas ciężar "mielenia".
Zastosowanie ręcznej maszynki do mielenia
Chociaż technologia poszła bardzo do przodu, to w wielu domach w szafkach wciąż można znaleźć niezawodne, metalowe maszynki. Poza mięsem można było mielić w nich wysuszone bułki czy warzywa.
Okazuje się, że przy pomocy maszynki do mielenia można stworzyć pyszne ciastka! Jakich składników potrzebujesz i jak to zrobić?
Kruche ciasteczka z maszynki do mięsa przepis z PRL
Składniki na ciastka z maszynki do mięsa. Przygotuj:
- 500 g pszennej mąki
- 150 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 łyżeczkę sody oczyszczonej (lub proszku do pieczenia)
- 250 g masła lub margaryny
- 2 łyżki kwaśnej śmietany ew. jogurtu naturalnego
- opcjonalnie: kakao/skórka z cytryny/cynamon/ekstrakt waniliowy
Jak zrobić ciastka z maszynki do mięsa?
Krok 1
Przesyp mąkę na stolnicę. Na tarce do sera zetrzyj masło.
Krok 2
Dodaj 3 żółtka, cukier puder, proszek do pieczenia. Posiekaj ciasto nożem, by wymieszać składniki i zagnieć na jednolitą masę.
Krok 3
Ciasto porcjami przeciskaj przez maszynkę do mięsa. By wykonać ciastka, niezbędna będzie specjalna nakładka.
Krok 4
Wyłóż ukształtowane ciastka na blachę. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez 15 minut.
Jadłeś kiedyś takie ciasteczka?
A może do tej pory przygotowujesz je w swojej kuchni? Daj nam znać w komentarzu