Ręczna maszynka do mięsa – sekretna funkcja. Mało osób wie, że można w niej przygotować deser

Ręczna maszynka do mięsa była dawniej obowiązkowym wyposażeniem w każdej kuchni. Dziś wiele osób o niej zapomniało, a jeszcze mniej pamięta, że miała ukrytą funkcję.

Obrazek
Ewa

Skąd się wzięły ręczne maszynki do mięsa?

Kiedy pojawiła się pierwsza ręczna maszynka do mięsa? Pierwsze maszynki pojawiły się już w XIX wieku. Pomysłodawcą był Niemiec Karl Drais, uznawany również za jednego z twórców maszyny do pisania czy drezyny. Przez lata pomysł był wielokrotnie modyfikowany i usprawniany. W rezultacie możemy cieszyć się teraz elektrycznymi maszynkami, które zdejmują z nas ciężar "mielenia".

Zastosowanie ręcznej maszynki do mielenia

Chociaż technologia poszła bardzo do przodu, to w wielu domach w szafkach wciąż można znaleźć niezawodne, metalowe maszynki. Poza mięsem można było mielić w nich wysuszone bułki czy warzywa.

Okazuje się, że przy pomocy maszynki do mielenia można stworzyć pyszne ciastka! Jakich składników potrzebujesz i jak to zrobić?

Kruche ciasteczka z maszynki do mięsa przepis z PRL

Obrazek

Składniki na ciastka z maszynki do mięsa. Przygotuj:

  • 500 g pszennej mąki
  • 150 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczkę sody oczyszczonej (lub proszku do pieczenia)
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany ew. jogurtu naturalnego
  • opcjonalnie: kakao/skórka z cytryny/cynamon/ekstrakt waniliowy

Jak zrobić ciastka z maszynki do mięsa? 

Krok 1

Przesyp mąkę na stolnicę. Na tarce do sera zetrzyj masło.

Obrazek

Krok 2

Dodaj 3 żółtka, cukier puder, proszek do pieczenia. Posiekaj ciasto nożem, by wymieszać składniki i zagnieć na jednolitą masę.

Obrazek

Krok 3

Ciasto porcjami przeciskaj przez maszynkę do mięsa. By wykonać ciastka, niezbędna będzie specjalna nakładka.

Obrazek

Krok 4

Wyłóż ukształtowane ciastka na blachę. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez 15 minut.

Obrazek

Jadłeś kiedyś takie ciasteczka?

A może do tej pory przygotowujesz je w swojej kuchni? Daj nam znać w komentarzu

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników