Doskonałe ciasto bez pieczenia Montenegro. Z kremu, polewy i herbatników zrobisz doskonały przysmak
Co mają wspólnego Usain Bolt i ciasto bez pieczenia Montenegro? Otóż to, że wykazują się podobną, niesamowitą szybkością. Tę pyszność przygotujesz w niebywale krótki czas i nie napracujesz się za bardzo, bo jest tak samo szybkie, co łatwe w przyrządzeniu.
W tym przepisie, którego autorem jest zdolna kucharka prowadząca kanał na YouTube o nazwie Prosty przepis na, znajdziesz wszystko, co może kojarzyć ci się z rozkosznymi łakociami. Jest tu i kajmak, (czyli słodka masa z gotowanego mleka lub śmietanki), i maślane herbatniki, i oczywiście czekolada. Brzmi doskonale, a smakuje jeszcze lepiej.
Co więcej, do przygotowania ciasta Montenegro nie musisz nawet włączać piekarnika. Rozwiązanie rozsądne nie tylko ze względu na oszczędność czasu, co i rosnące rachunki. Jeśli więc jesteś gotowa na poznanie doskonałej receptury na ciasto bez pieczenia, którym zaskoczysz całą rodzinę, przejdźmy do rzeczy. Oto przepis!
Ciasto bez pieczenia Montenegro
Składniki:
- 2 opakowania herbatników maślanych lub tradycyjnych
- 1 puszka masy kajmakowej
- 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
- 100 g pokruszonych orzechów włoskich
- 1 szklanka mleka
- 200 g miękkiego masła
- 2 łyżki cukru
- 2,5 szklanki mleka w proszku
- 1/4 szklanki śmietanki 30%
- 100 g czekolady mlecznej
Sposób przygotowania:
Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, a ścianki - folią rantową. Herbatniki rozpakuj i ułóż z nich warstwę na dnie formy.
Teraz na herbatnikach rozsmaruj masę kajmakową. Na niej ponownie ułóż herbatniki. Wysmaruj je dżemem i ułóż kolejną warstwę ciasteczek.
Czas na przygotowanie kremu. Mleko wlej do garnuszka. Dosyp cukier i zagotuj. Zostaw do wystygnięcia.
Miękkie masło utrzyj za pomocą miksera. Teraz stopniowo łącz je z przygotowanym mlekiem, ciągle miksując. Kolejnym składnikiem jest dodawane po trochu mleko w proszku. Z całości powinna powstać gładka masa. Rozsmaruj ją na ostatniej warstwie herbatników.
W drugim garnuszku podgrzej zmieszaną śmietankę i czekoladę. Po połączeniu się pozostaw do krótkiego ostygnięcia.
Na rozsmarowanym wcześniej kremie ułóż kolejną warstwę ciasteczek. Wylej na nią przygotowany czekoladowy krem i rozprowadź równomiernie. Wierzch posyp orzechami. Teraz ciasto powinno trafić do lodówki na całą noc. Po wyjęciu będzie już gotowe. Smacznego!
Rzuć też okiem na ten przepis z naszego kanału na YouTube.