PrzepisDoskonałe ciasto bez pieczenia Montenegro. Z kremu, polewy i herbatników zrobisz doskonały przysmak

Doskonałe ciasto bez pieczenia Montenegro. Z kremu, polewy i herbatników zrobisz doskonały przysmak

Ciasto bez pieczenia - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Prosty przepis na
Ciasto bez pieczenia - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Prosty przepis na
30.11.2022 12:10

Co mają wspólnego Usain Bolt i ciasto bez pieczenia Montenegro? Otóż to, że wykazują się podobną, niesamowitą szybkością. Tę pyszność przygotujesz w niebywale krótki czas i nie napracujesz się za bardzo, bo jest tak samo szybkie, co łatwe w przyrządzeniu. 

W tym przepisie, którego autorem jest zdolna kucharka prowadząca kanał na YouTube o nazwie Prosty przepis na, znajdziesz wszystko, co może kojarzyć ci się z rozkosznymi łakociami. Jest tu i kajmak, (czyli słodka masa z gotowanego mleka lub śmietanki), i maślane herbatniki, i oczywiście czekolada. Brzmi doskonale, a smakuje jeszcze lepiej.

Co więcej, do przygotowania ciasta Montenegro nie musisz nawet włączać piekarnika. Rozwiązanie rozsądne nie tylko ze względu na oszczędność czasu, co i rosnące rachunki. Jeśli więc jesteś gotowa na poznanie doskonałej receptury na ciasto bez pieczenia, którym zaskoczysz całą rodzinę, przejdźmy do rzeczy. Oto przepis!

Ciasto bez pieczenia - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Prosty przepis na
Ciasto bez pieczenia - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Prosty przepis na

Ciasto bez pieczenia Montenegro

Składniki:

  • 2 opakowania herbatników maślanych lub tradycyjnych
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
  • 100 g pokruszonych orzechów włoskich
  • 1 szklanka mleka
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2,5 szklanki mleka w proszku
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%
  • 100 g czekolady mlecznej

Sposób przygotowania:

Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, a ścianki - folią rantową. Herbatniki rozpakuj i ułóż z nich warstwę na dnie formy.

Teraz na herbatnikach rozsmaruj masę kajmakową. Na niej ponownie ułóż herbatniki. Wysmaruj je dżemem i ułóż kolejną warstwę ciasteczek.

Czas na przygotowanie kremu. Mleko wlej do garnuszka. Dosyp cukier i zagotuj. Zostaw do wystygnięcia.

Miękkie masło utrzyj za pomocą miksera. Teraz stopniowo łącz je z przygotowanym mlekiem, ciągle miksując.  Kolejnym składnikiem jest dodawane po trochu mleko w proszku. Z całości powinna powstać gładka masa. Rozsmaruj ją na ostatniej warstwie herbatników.

Ciasto bez pieczenia - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Prosty przepis na
Ciasto bez pieczenia - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Prosty przepis na

W drugim garnuszku podgrzej zmieszaną śmietankę i czekoladę. Po połączeniu się pozostaw do krótkiego ostygnięcia.

Na rozsmarowanym wcześniej kremie ułóż kolejną warstwę ciasteczek. Wylej na nią przygotowany czekoladowy krem i rozprowadź równomiernie. Wierzch posyp orzechami. Teraz ciasto powinno trafić do lodówki na całą noc. Po wyjęciu będzie już gotowe. Smacznego!

Rzuć też okiem na ten przepis z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także