Ciasto Styropian jak u cioci na imieninach. Nie ma opcji, że nie wyjdzie
Na pierwszy rzut oka pomylić go można z sernikiem, ale w składnikach próżno szukać twarogu. Jest za to lekki krem z budyniu, kruche ciasto i porzeczkowy dżem, który przyjemnie przełamuje smak, wprowadzając nieco świeżości. To ciasto idealne na rodzinne spotkania.
Ciasto Styropian to przepis idealny dla początkujących. Wychodzi za każdym razem, zaskakując smakiem, jaki daje proste połączenie składników. Na dodatek nie opada i nigdy nie powstaje z niego zakalec. Ciasto Styropian to deser niezwykle delikatny i lekki, a efekt końcowy zawsze zachwyca. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości przepysznym deserem, ciasto styropian to strzał w dziesiątkę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Styropian - sernik bez sera
Ciasto Styropian z budyniem
Ciasto styropian to popularny deser, który zawdzięcza swoją nazwę niezwykle lekkiej i puszystej konsystencji przypominającej... no właśnie, styropian. Jest jednak nie tylko w pełni jadalne, ale również tak smaczne, że nikogo nie trzeba zachęcać do sięgania po dokładkę.
Zamiast masy serowej jest tutaj śmietana połączana z waniliowym budyniem. Krem ląduje na kruchym cieście, a całość przełamuje rześki smak konfitury z czarnej porzeczki.
Składniki:
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3/4 szklanki cukru,
- 200 g margaryny lub masła,
- 4 żółtka.
Masa śmietankowa:
- 800 ml śmietany 18 proc.,
- 14 g budyniu waniliowego,
- 4 białka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 7 g cukru wanilinowego,
Dodatkowo:
- 1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier, proszek do pieczenia, żółtka oraz margarynę i zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części. Jedną z nich owiń folią spożywczą i wstaw do zamrażarki na 30 minut - wykorzystasz je na sam koniec.
Krok 2. Dno blaszki o wymiarach ok. 28 × 18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Z połowy ciasta wyklej spód.
Krok 3. Białka ubij na sztywną pianę. Śmietanę wymieszaj dobrze z cukrem, cukrem waniliowym oraz proszkiem budyniowym i dodaj do niej białka. Wymieszaj delikatnie łyżką, by nie stracić puszystości masy.
Krok 4. Na spód ciasta wyłóż dżem porzeczkowy i wylej masę z białek i śmietany. Na wierzch zetrzyj schłodzone w zamrażarce ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 60 minut.
Krok 5. Gotowe ciasto przestudź i podziel na kawałki. Smacznego!