Ciasto Styropian jak u cioci na imieninach. Nie ma opcji, że nie wyjdzie

Na pierwszy rzut oka pomylić go można z sernikiem, ale w składnikach próżno szukać twarogu. Jest za to lekki krem z budyniu, kruche ciasto i porzeczkowy dżem, który przyjemnie przełamuje smak, wprowadzając nieco świeżości. To ciasto idealne na rodzinne spotkania.

Ciasto StyropianCiasto Styropian
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Ciasto Styropian to przepis idealny dla początkujących. Wychodzi za każdym razem, zaskakując smakiem, jaki daje proste połączenie składników. Na dodatek nie opada i nigdy nie powstaje z niego zakalec. Ciasto Styropian to deser niezwykle delikatny i lekki, a efekt końcowy zawsze zachwyca. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości przepysznym deserem, ciasto styropian to strzał w dziesiątkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Styropian - sernik bez sera

Ciasto Styropian z budyniem

Ciasto styropian to popularny deser, który zawdzięcza swoją nazwę niezwykle lekkiej i puszystej konsystencji przypominającej... no właśnie, styropian. Jest jednak nie tylko w pełni jadalne, ale również tak smaczne, że nikogo nie trzeba zachęcać do sięgania po dokładkę.

Zamiast masy serowej jest tutaj śmietana połączana z waniliowym budyniem. Krem ląduje na kruchym cieście, a całość przełamuje rześki smak konfitury z czarnej porzeczki.

Składniki:

Ciasto: 

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 3/4 szklanki cukru, 
  • 200 g margaryny lub masła,
  • 4 żółtka. 

Masa śmietankowa: 

  • 800 ml śmietany 18 proc., 
  • 14 g budyniu waniliowego, 
  • 4 białka, 
  • 3/4 szklanki cukru, 
  • 7 g cukru wanilinowego, 

Dodatkowo:

  • 1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier, proszek do pieczenia, żółtka oraz margarynę i zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części. Jedną z nich owiń folią spożywczą i wstaw do zamrażarki na 30 minut - wykorzystasz je na sam koniec.

Kruche ciasto należy schłodzić
Kruche ciasto należy schłodzić © Pyszności

Krok 2. Dno blaszki o wymiarach ok. 28 × 18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Z połowy ciasta wyklej spód.

Spód do ciasta styropian
Spód do ciasta styropian © Pyszności

Krok 3. Białka ubij na sztywną pianę. Śmietanę wymieszaj dobrze z cukrem, cukrem waniliowym oraz proszkiem budyniowym i dodaj do niej białka. Wymieszaj delikatnie łyżką, by nie stracić puszystości masy.

Puszysta masa ze śmietany i białek
Puszysta masa ze śmietany i białek © Pyszności

Krok 4. Na spód ciasta wyłóż dżem porzeczkowy i wylej masę z białek i śmietany. Na wierzch zetrzyj schłodzone w zamrażarce ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 60 minut.

Ciasto przygotowane do pieczenia
Ciasto przygotowane do pieczenia © Pyszności

Krok 5. Gotowe ciasto przestudź i podziel na kawałki. Smacznego!

Proste Ciasto Styropian
Proste Ciasto Styropian © Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pij od razu po przebudzeniu. Jelita ci za to podziękują
Pij od razu po przebudzeniu. Jelita ci za to podziękują
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?