Ciasto Styropian jak u cioci na imieninach. Nie ma opcji, że nie wyjdzie

Na pierwszy rzut oka pomylić go można z sernikiem, ale w składnikach próżno szukać twarogu. Jest za to lekki krem z budyniu, kruche ciasto i porzeczkowy dżem, który przyjemnie przełamuje smak, wprowadzając nieco świeżości. To ciasto idealne na rodzinne spotkania.

Ciasto StyropianCiasto Styropian
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Ciasto Styropian to przepis idealny dla początkujących. Wychodzi za każdym razem, zaskakując smakiem, jaki daje proste połączenie składników. Na dodatek nie opada i nigdy nie powstaje z niego zakalec. Ciasto Styropian to deser niezwykle delikatny i lekki, a efekt końcowy zawsze zachwyca. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości przepysznym deserem, ciasto styropian to strzał w dziesiątkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Styropian - sernik bez sera

Ciasto Styropian z budyniem

Ciasto styropian to popularny deser, który zawdzięcza swoją nazwę niezwykle lekkiej i puszystej konsystencji przypominającej... no właśnie, styropian. Jest jednak nie tylko w pełni jadalne, ale również tak smaczne, że nikogo nie trzeba zachęcać do sięgania po dokładkę.

Zamiast masy serowej jest tutaj śmietana połączana z waniliowym budyniem. Krem ląduje na kruchym cieście, a całość przełamuje rześki smak konfitury z czarnej porzeczki.

Składniki:

Ciasto: 

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 3/4 szklanki cukru, 
  • 200 g margaryny lub masła,
  • 4 żółtka. 

Masa śmietankowa: 

  • 800 ml śmietany 18 proc., 
  • 14 g budyniu waniliowego, 
  • 4 białka, 
  • 3/4 szklanki cukru, 
  • 7 g cukru wanilinowego, 

Dodatkowo:

  • 1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier, proszek do pieczenia, żółtka oraz margarynę i zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części. Jedną z nich owiń folią spożywczą i wstaw do zamrażarki na 30 minut - wykorzystasz je na sam koniec.

Kruche ciasto należy schłodzić
Kruche ciasto należy schłodzić © Pyszności

Krok 2. Dno blaszki o wymiarach ok. 28 × 18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Z połowy ciasta wyklej spód.

Spód do ciasta styropian
Spód do ciasta styropian © Pyszności

Krok 3. Białka ubij na sztywną pianę. Śmietanę wymieszaj dobrze z cukrem, cukrem waniliowym oraz proszkiem budyniowym i dodaj do niej białka. Wymieszaj delikatnie łyżką, by nie stracić puszystości masy.

Puszysta masa ze śmietany i białek
Puszysta masa ze śmietany i białek © Pyszności

Krok 4. Na spód ciasta wyłóż dżem porzeczkowy i wylej masę z białek i śmietany. Na wierzch zetrzyj schłodzone w zamrażarce ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 60 minut.

Ciasto przygotowane do pieczenia
Ciasto przygotowane do pieczenia © Pyszności

Krok 5. Gotowe ciasto przestudź i podziel na kawałki. Smacznego!

Proste Ciasto Styropian
Proste Ciasto Styropian © Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia