PrzepisDeseryTo ciasto wygląda tak, jakby było niemożliwe do wykonania. Okazuje się, że jest dziecinnie proste!

To ciasto wygląda tak, jakby było niemożliwe do wykonania. Okazuje się, że jest dziecinnie proste!

To ciasto wygląda tak, jakby było niemożliwe do wykonania.  Okazuje się, że jest dziecinnie proste!
Frania
15.06.2015 13:06, aktualizacja: 18.09.2023 12:50

Ciasto najczęściej pieczemy, gdy przychodzą do nas goście. Chcemy ich czymś zaskoczyć i utwierdzić ich w przekonaniu, że nasze umiejętności kulinarne są naprawdę na wysokim poziomie. Jeśli skończyły Ci się pomysły, to mamy dla Ciebie wskazówkę, jak zrobić ciasto, o którym Twoi goście będą jeszcze długo mówić. Najważniejszym elementem są kolorowe, małe galaretki, które wyglądają jak witraże. Do dzieła!

Potrzebujesz:

Na spód:

- 250 g maślanych herbatników

- 100 g cukru

- 50 g roztopionego masła

Na górę:

- 1 silikonowa forma do ciast

- 375 ml śmietany kremówki

- 250 ml soku ananasowego

- 5 x 65 ml wody

- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

- 1 łyżeczka żelatyny

- galaretki z cytryny, truskawki, winogron, brzoskwini i pomarańczy.

Obraz

Najpierw przygotuj w oddzielnych miseczkach wodę (tylko 65 ml) na galaretkę. Potrzebujesz bardziej stałej konsystencji niż normalnie.

Obraz

W innym naczyniu wymieszaj rozdrobnione herbatniki i masło na jedną masę. Następnie rozłóż to na formę (spód) i włóż do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni na 15 minut.

Obraz

Później wymieszaj żelatynę z sokiem ananasowym i podgrzej. Całość wlej do schłodzonej śmietany.

Obraz

Weź zimne galaretki z lodówki (wcześniej pokrojone w kostki) i włóż je do śmietanki. UWAGA: nie mieszaj masy, ponieważ możesz uszkodzić galaretkę. Następnie włóż wszystko do tortownicy, w której znajduje się spód z herbatników.

Obraz

Teraz wystarczy włożyć ciasto na około 4 godziny do lodówki (lepiej byłoby trzymać je całą noc). Po określonym czasie, wszystko będzie wyglądać tak:

Obraz

Ciasto z kolorowymi galaretkami wygląda naprawdę rewelacyjnie!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także