Ciocia z Warszawy podała schab. Na początku się krzywiliśmy, ale okazał się pyszny

Kruchy, aromatyczny, jednak podany w niespotykanej dotąd formie. Oto schab "po warszawsku". Choć początkowo nie byłam do niego przekonania, po spróbowaniu poprosiłam ciocię o przepis.

Taca z wędlinami i mięsamoTaca z wędlinami i mięsamo
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | A.Kaup

Warszawa to miasto pełne kontrastów. Ogromne, przeszklone wieżowce, w których mieszczą się filie firm znanych na całym świecie, kontrastują z licznymi, zadbanymi kamieniczkami, które ostały się po tragicznej wojnie. Stolica kryje za sobą bogatą historię — jak się okazuje, również tę kulinarną.

Pyzy, śledź po warszawsku, nóżki w galarecie, lorneta i galareta, wuzetka czy zygmuntówka to typowo warszawskie potrawy, których z pewnością większość z nas próbowała przynajmniej raz w życiu. Z niewiadomych przyczyn, mało mówi się o schabie po warszawsku, a szkoda, bowiem to jedna z najsmaczniejszych wersji schabu, jakie kiedykolwiek jadłam. Mieszkańcy stolicy mogą być z niego dumni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najszybszy makaron z piekarnika. Zrobisz go w mgnieniu oka

Schab po warszawsku - przepis

Składniki:

  • 1 kg schabu,
  • 0,5 l bulionu lub rosołu warzywnego,
  • opakowanie żelatyny,
  • chrzan,
  • majonez,
  • olej,
  • natka pietruszki,
  • zioła prowansalskie,
  • słodka papryka,
  • majeranek,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od zamarynowania mięsa. Schab umyj i osusz. Następnie, do miski wsyp opakowanie ziół prowansalskich, suszonego majeranku, słodkiej papryki, płaską łyżeczkę soli oraz pół łyżeczki pieprzu. Przyprawy wymieszaj z trzema łyżkami oleju. Tak przygotowaną marynatą natrzyj mięso z każdej strony. Na końcu, zawiń je w folię spożywczą i włóż na całą noc do lodówki.
  2. Następnego dnia, przełóż mięso w rękaw do pieczenia, do środka wlej 0,5 l bulionu i szczelnie go zamknij. Schab włóż go piekarnika rozgrzanego do 180 stp.C. (grzanie góra-dół) i piecz je przez 60 minut.
  3. W międzyczasie ugotuj jajka na twardo. Po ugotowaniu obierz je ze skórki, pokrój w drobną kostkę i przełóż do niewielkiej miseczki. Pokrojone jajka wymieszaj z trzema łyżeczkami chrzanu i pięcioma łyżeczkami majonezu. Tak przygotowaną pastę dosól i dopieprz do smaku.
  4. Upieczone mięso wyjmij z piekarnika. Pozwól mu nieco ostygnąć, przecinając rękaw. Po kilkunastu minutach potnij schab w centymetrowe plastry i przełóż je do naczynia żaroodpornego. W środku każdego plastra zrób "kieszonkę".
  5. "Kieszonki" nadziej przygotowaną wcześniej pastą jajeczną.
  6. Gorący wywar, który pozostał w rękawie po upieczeniu mięsa, wymieszaj z czterema łyżeczkami żelatyny. Tak przygotowanym sosem zalej pokrojone mięso.
  7. Podawaj z pieczonymi ziemniakami, purée ziemniaczanym lub sosem żurawinowym.

Za pierwszym razem, gdy moja ciocia z Warszawy poczęstowała nas tym daniem, byliśmy zaskoczeni. Jednak po skosztowaniu, ja i moi rodzice jednogłośnie stwierdziliśmy, że jest pyszny.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej