Co się stanie, jeśli codziennie będziesz jeść jajka? Szybko poczujesz zmianę
21.07.2023 11:46
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jajka — bez nich nie wyobrażamy sobie ciast i wielu innych dań. Chętnie jemy je na twardo, po wiedeńsku lub w postaci jajecznicy. Co powiecie na to, żeby sięgać po nie codziennie? W końcu to jedne z najzdrowszych szeroko dostępnych produktów. Są źródłem witamin, minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Najlepsze dla naszego organizmu, zdaniem ekspertów, są jajka na miękko lub na twardo. Dlaczego? Podczas obróbki termicznej nie tracimy najważniejszych witamin i minerałów. Inaczej jest w przypadku smażenia, gdzie bardzo wysoka temperatura niszczy większość związków.
Jajka na twardo. Dlaczego są takie dobre?
Wystarczy sam rzut oka na składniki odżywcze. W produkcie znajdziemy dobrze przyswajalne białko, węglowodany złożone oraz tłuszcze nienasycone. Te składniki są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto jajka są źródłem:
- witamin (A, D, E, K, B2, B12, B4),
- wapnia,
- sodu,
- fosforu,
- żelaza,
- potasu,
- magnezu,
- selenu,
- cynku.
Produkt ten jest całkowicie bezpieczny dla kobiet w ciąży.
Mają mnóstwo pozytywnych właściwości
Jest kilka powodów, przez które warto regularnie jeść jajka. Produkt:
- poprawia przemianę materii — jest to możliwe dzięki temu, że zawiera łatwo przyswajalne białka,
- dostarcza dobrego cholesterolu — kiedyś krążyła informacja, jakoby jajko zwiększało poziom złego cholesterolu i było na cenzurowanym,
- ma niewiele kalorii — w 100 gramach jest tylko 78 kcal,
- wspomaga wzrok — zawierają luteinę,
- wspiera rozwój płodu — jajka na twardo powinny jeść kobiety w ciąży, składnik ten wspomaga rozwój mózgu u nienarodzonego dziecka,
- poprawia pracę mózgu — witaminy i minerały wspierają komórki mózgowe w ich pracy, pozytywnie wpływają na metabolizm mózgu oraz pamięć,
- sprzyja odchudzaniu — zwiększa stabilizację cukrów we krwi, dzięki czemu jesteśmy dłużej syci.
Jak najlepiej przygotować jajka?
Idealnym sposobem jest ugotowanie jajek na miękko lub na twardo. Wtedy nie tracimy właściwości odżywczych. Podobnie jest przy lekko ściętej jajecznicy. Jajka sadzone nie są zbyt dobrym pomysłem, jeśli chcesz dostarczyć sobie minerałów i witamin.
Produkt świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek i pożywnych kanapek, gdyż wzbogaci ich smak.