Cukiernicy trzymają ten trik w tajemnicy. Biszkopt urośnie wysoki jak wieżowiec i nie opadnie

Puszysty, lekki, wysoki i równy jak stół – taki właśnie powinien być idealny biszkopt. Ale każdy, kto choć raz go piekł wie, że nie zawsze wszystko idzie zgodnie z planem. Bywa, że ciasto pięknie rośnie w piekarniku, a potem… opada z hukiem, tracąc cały swój urok.

Pyszna babka z dodatkiem serkaDo ciasta biszkoptowego warto dodać odrobię octu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Co zrobić, by biszkopt był nie tylko wysoki, ale też stabilny i elastyczny? Cukiernicy od lat znają prosty trik, który pomaga utrzymać strukturę i lekkość ciasta – wystarczy dodać odrobinę octu.

Upiec idealny biszkopt to marzenie każdego, kto choć raz zabierał się za domowy tort. W teorii – tylko jajka, cukier i mąka. W praktyce – często ciasto pięknie rośnie w piekarniku, by zaraz po wyjęciu... spektakularnie opaść. A jednak cukiernicy znają sposób, który może zmienić wszystko. Wystarczy odrobina zwykłego octu, by biszkopt wyrósł równy, puszysty i wysoki – bez proszku do pieczenia i bez ryzyka zakalca. Ten prosty trik może nie brzmi zbyt apetycznie, ale efekt zaskakuje – i sprawia, że biszkopt udaje się za każdym razem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Dakłas - idealne połączenie kakaowego biszkoptu z kremem i bakaliami

Trik z odrobiną octu – dlaczego działa?

Choć może brzmieć nietypowo, kilka kropel octu (najlepiej spirytusowego lub jabłkowego) dodanych do ubitych białek może zdziałać cuda. Ocet stabilizuje pianę z białek, dzięki czemu lepiej utrzymuje strukturę i nie zapada się podczas pieczenia.

To działa podobnie jak dodatek soku z cytryny czy winianu potasu (cream of tartar), które stosuje się w profesjonalnej cukierni. Ocet w takiej ilości jest zupełnie niewyczuwalny w smaku, a biszkopt dzięki niemu zachowuje sprężystość i imponującą wysokość.

Przepis na biszkopt z odrobiną octu

Biszkopt to ciasto, które wymaga precyzji, ale nie musi być trudne. Mały trik – jak odrobina octu – potrafi zupełnie odmienić efekt końcowy. Zamiast opadniętego placka otrzymujesz wysokie, puszyste ciasto, które aż prosi się o przełożenie kremem i owocami.

Składniki:

  • 5 jajek (w temperaturze pokojowej),
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 łyżeczki octu (jabłkowego lub spirytusowego),
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Oddzielam białka od żółtek, białka ubijam ze szczyptą soli, gdy zaczną się pienić, dodaję ocet i dalej ubijam, aż piana będzie sztywna.
  2. Stopniowo dodaję cukier, cały czas miksując, aż piana będzie gładka i błyszcząca, dodaję po jednym żółtku, miksuję krótko po każdym, przesiewam obie mąki i delikatnie mieszam z masą jajeczną za pomocą szpatułki.
  3. Ciasto przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), piekę w piekarniku nagrzanym do 170°C (góra–dół) przez 35–40 minut.
  4. Po upieczeniu upuszczam formę na blat z wysokości ok. 30 cm i zostawiam do całkowitego ostudzenia.

Dlaczego biszkopt opada – i jak temu zapobiec?

Biszkopt często opada, gdy:

  • zbyt szybko otwieramy piekarnik,
  • za długo lub za krótko ubijamy białka,
  • mieszamy składniki zbyt intensywnie,
  • pieczemy w za wysokiej temperaturze.

Dodatek octu pomaga ustabilizować pianę i ogranicza ryzyko utraty objętości. To prosty sposób, by ułatwić sobie życie – i upiec biszkopt, który będzie podstawą idealnego tortu, rolady czy ciasta z kremem.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat