Cukiniowe słupki w zalewie. Zanim zakręcicie słoik dodajcie 1 gałązkę na górę

Cukinia marynowana to pyszny i łatwy sposób na zachowanie smaku lata przez cały rok. Dodanie gałązki popularnego zioła przed zamknięciem słoika nadaje cukinii wyjątkowy smak i zapach. Spróbuj naszego przepisu i ciesz się wyjątkowym smakiem marynowanej cukinii w każdej chwili.

Cukiniowe słupki w zalewie - idealne przetwory na zimęCukiniowe słupki w zalewie - idealne przetwory na zimę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Guzowski

Cukinia marynowana jest idealna jako dodatek do kanapek, sałatek czy grillowanych potraw. Marynata nadaje cukinii wyrazisty smak, a rozmaryn wprowadza aromatyczny akcent, który zachwyci każde podniebienie. Wisienką na torcie w tej recepturze jest gałązka rozmarynu. Dobrze umyta, dodana na koniec przygotowania przetworów, podkręci smak warzywa.

Jakie cukinie wybrać do marynowania?

Ważny jest wybór cukinii - najlepiej używać młodych, niedużych cukinii, które mają delikatniejszą skórkę i mniej pestek. Możesz eksperymentować z dodatkami do zalewy, takimi jak ziarnka gorczycy, koper czy chilli, aby uzyskać różne warianty smakowe. Marynowana cukinia najlepiej smakuje po kilku tygodniach, kiedy smaki się "przegryzą". Przechowuj słoiki w chłodnym i ciemnym miejscu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Keto gniazdka z cukinii to pyszny przepis na śniadanie. Pyszna odmiana od zwykłych kanapek

Przepis na marynowaną cukinię

  • 1 kg cukinii,
  • 500 ml wody,
  • 250 ml octu spirytusowego,
  • 100 g cukru,
  • 1 łyżka soli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 10 ziaren pieprzu czarnego,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka gałązek rozmarynu.
  1. Przygotowanie cukinii: umyj cukinię, odetnij końce i pokrój na słupki. Obierz czosnek i pokrój na plasterki.
  2. Przygotowanie zalewy: w dużym garnku wymieszaj wodę, ocet, cukier i sól. Dodaj liście laurowe i pieprz. Doprowadź zalewę do wrzenia, a następnie gotuj przez kilka minut, aż cukier i sól się rozpuszczą. Odstaw do ostygnięcia.
  3. Układanie w słoikach: na dnie wyparzonych słoików umieść plasterki czosnku. Ułóż słupki cukinii w słoikach, dodając między warstwy kilka ziaren pieprzu i liście laurowe. Na górę każdego słoika połóż gałązkę rozmarynu.
  4. Zalewanie i zamykanie: zalej cukinię przygotowaną zalewą, zostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni od górnej krawędzi słoika. Szczelnie zakręć słoiki.
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥