Często używamy w kuchni. Nie mamy pojęcia, że trujemy siebie i rodzinę

Na ekspozycję aluminium jesteśmy wystawieni na co dzień, również w naszych kuchniach. Metal ten znajduje się w foliach, tackach do jedzenia czy kuchennych przyborach. Naukowcy jednak nadal spierają się na temat zagrożeń stwarzanych przez ten pierwiastek. W świetle nowych badań wykazano, że może powodować problemy z uczeniem się. Czy w związku z tym powinniśmy obawiać się używania aluminiowych tacek czy kuchennej folii?

Czy aluminium w tackach czy folii jest szkodliwe?Czy aluminiowe tacki są szkodliwe?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Naukowcy z Shenyang Medical College [chińska szkoła medyczna - przyp. red.] postanowili zbadać, czy zdolność szczurów do uczenia się ulegnie zmianie po dodaniu im do wody aluminium. Pomysł na badania zrodził się w wyniku podejrzeń, jakoby aluminium miało odpowiadać za spadek zdolności poznawczych. Wyniki badań krótko podsumował znany specjalista prof. Hans Drexler: "Efekty neurotoksyczne są bezdyskusyjne".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wrzuć pomidory na patelnię i dodaj śmietankę. Lepszego sosu do gnocchi nie jadłeś

Aluminium a zdolności poznawcze

Naukowcy dodali metal do wody pitnej szczurów w różnych stężeniach - od 0,2 do 10 gramów na litr, a następnie umieścili zwierzęta w tzw. pudełku wahadłowym. Pudełko wahadłowe ma dwie przestrzenie. W jednej szczury poddawane są nieprzyjemnym bodźcom, mogą jednak uciec do drugiej, gdzie nie czyhało na nie nic złego. I właśnie tej sztuczki miały nauczyć się gryzonie.

W wyniku badań okazało się jednak, że im więcej aluminium znajdowało się w wodzie pitnej, tym dłużej gryzonie wykonywały zbawienny krok. Ta skuteczność uczenia się spadała u szczurów w wymierny sposób. W części mózgu, która odpowiada m.in. za uczenie się (hipokampie), zmniejszyła się ilość tzw. czynników neurotroficznych niezbędnych do utrzymania i tworzenia nowych komórek nerwowych. Badanie wyjaśnia więc, jak wskazują naukowcy, że wysoka ekspozycja na aluminium prowadzi do spadku zdolności poznawczych.

"Aluminium jest neurotoksyną. Efekty neurotoksyczne są bezdyskusyjne" - podsumował wyniki badań prof. Hans Drexler z Technische Universität Braunschweig w rozmowie z dziennikiem "Die Welt".
Z aluminium mamy styczność na co dzień
Z aluminium mamy styczność na co dzień © Canva

Aluminiowe tacki na cenzurowanym?

Co to oznacza dla nas? Pocieszeniem jest to, że wydalamy 99,9 proc. aluminium przyjmowanego z pożywieniem i 99,7 proc. w przypadku wody pitnej. Wynika z tego, że organizm powinien sam utrzymać aluminium pod kontrolą. Jest jedno "ale".

Na przestrzeni lat nasza ekspozycja na aluminium staje się coraz większa i większa. Metal ten znajduje się w dezodorantach, bateriach, foliach spożywczych, lekach, naczyniach kuchennych i tackach do grillowania. To zaś stwarza ryzyko przekroczenia tygodniowej tolerowanej dawki aluminium. Według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności to jeden miligram na kilogram masy ciała.

Wobec tego eksperci zalecają, by ograniczyć styczność z tym metalem. Szczególnie jednak przestrzegają przed pakowaniem żywności w folię aluminiową oraz używaniem aluminiowych tacek, zwłaszcza w przypadku kwaśnych produktów, ponieważ kwasy dodatkowo ułatwiają przenikanie aluminium.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej