Mikrobiolożka mówi wprost, jakiego jedzenia nawet nie weźmie do ust

Doskonale wiemy, że nie każde jedzenie nadaje się do spożycia. Niektórych produktów powinniśmy unikać mniej, innych bardziej. Mikrobiolożka mówi, jakich dań i w jakich okolicznościach nigdy by nie zjadła. Dosadnie tłumaczy problem infekcji przenoszonej przez żywność.

Mikrobiolożka dokładnie sprawdza jedzenieMikrobiolożka dokładnie sprawdza jedzenie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann
SKOMENTUJ

Mikrobiolożka tłumaczy, na co zwraca największą uwagę. Co ciekawe, jej wskazówki nie tylko dotyczą rodzaju jedzenia, ale też i miejsc, w których są serwowane. Ekspertka stara się nie jeść na świeżym powietrzu, unika też na przykład ostryg. Ma ku temu swoje powody. Może nas też przekonają do zmiany nawyków żywieniowych?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Takie jedzenie według mikrobiolożki nie nadaje się do spożycia

Zacznijmy od samej żywności. Na pierwszy ogień idą ostrygi. Surowe skorupiaki (nie tylko ostrygi, ale i małże, omułki, sercówki) mogą w swoich tkankach gromadzić najróżniejsze zarazki, na przykład nowawirusy lub Vibrio. Skażone ostrygi niczym się nie wyróżniają, dlatego są tak niebezpieczne. Wibroza może nawet doprowadzić do śmierci.

Mikrobiolożka zwraca również uwagę na sałatę w torebkach. Taki produkt może zawierać bakterie E.Coli, Listeria lub Salmonella, które powodują niebezpieczne zatrucia pokarmowe. W takiej sałacie patogeny mają dobre środowisko do rozwoju, nawet jeśli przechowujemy ją w lodówce. Ryzykujemy też szybkie zarażenie się, bo patogeny wykorzystują soki sałatkowe do rozwoju. Szczególnie jeśli produkt nie był przechowywany w lodówce w sklepie.

Jeśli chodzi o jedzenie i związane z nim praktyki, mikrobiolożka zwraca uwagę na przydatność do spożycia. Jeśli produkt jest napompowany i źle pachnie przed tą datą, wyrzuca taką żywność do kosza. Używa też innych desek do krojenia żywności surowej i gotowanej.

Jedzenie na zewnątrz
Jedzenie na zewnątrz © Pexels

W tych miejscach nie powinno się jeść

Świeże powietrze

Wzrasta wtedy ryzyko zatrucia pokarmowego. Nie mamy wtedy możliwości mycia i czyszczenia rąk. W parku nie znajdziemy źródła bieżącej wody i mydła lub płynu. Możemy używać żelu do rąk z alkoholem, ale on nie zabije wszystkich zarazków. Oprócz tego jedzenie na świeżym powietrzu przyciąga do nas najróżniejsze robaki. Insekty te mogą przenosić zarazki. Do tego latem są upały i żywność szybciej się popsuje. Tutaj ważne jest też odpowiednie grillowanie: mięso wewnątrz nie może mieć mniej niż 70 stopni Celsjusza.

Bufety

To może wydać się nam dziwne, gdyż często zaglądamy do takich miejsc. Okazuje się jednak, że nie jest to zbyt dobry pomysł. Żywność znajduje się w pomieszczeniu zamkniętym, więc jest narażona na zanieczyszczenia. Najbardziej ze strony ludzi, którzy dotykają jedzenia lub nad nim kaszlą. Do tego mamy owady i zarazki unoszące się w powietrzu. Trudno też stwierdzić, czy żywność była przechowywana w odpowiednich warunkach. Żywność, jak owoce, warzywa czy mięsa, nie powinny przebywać poza lodówką dłużej niż 2 godziny. Podobną ostrożność trzeba zachować jedząc poza domem.

Wybrane dla Ciebie

Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna