Czy kiełkująca cebula zaczyna być toksyczna? Wielu odpowiada źle

Wyrzucasz kiełkującą cebulę, bo uważasz, że może ci zaszkodzić? Tak robi wiele osób. Przeczytaj ten artykuł i dowiedz się, czy postępujesz słusznie. Okazuje się, że ta sprawa nie jest wcale zero-jedynkowa.

Cebula z kiełkami. Czy można ją jeść?Cebula z kiełkami. Czy można ją jeść?
Źródło zdjęć: © Canva | ogichobanov

Cebula to warzywo, bez którego większość z nas nie wyobraża sobie istnienia kuchni polskiej. I bardzo słusznie. Nawet okupienie dodania jej do potrawy kilkoma łzami (chociaż warto wiedzieć, że wcale nie jesteśmy na to skazani) nie powinno nas skłonić do porzucania tego zdrowego produktu. Witaminy, minerały i prozdrowotne związki siarki to w końcu coś, czego nie powinniśmy sobie odmawiać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini pankejki truskawkowo-szpinakowe. Lepszych nie jadłeś

Problem pojawia się w momencie, w którym przechowywana przez nas cebula zaczyna kiełkować. Ten widok jasno kojarzy nam się z nieapetycznymi kiełkami ziemniaków, które to — przypomnijmy to raz jeszcze z pełną stanowczością — kiedy stają się zielone, przekreślają możliwość zjedzenia warzywa. Czy również w przypadku cebuli powinniśmy zachować ostrożność?

Kiełkująca cebula — czy można ją jeść?

Jeśli do tej pory obawiałeś się kiełkującej cebuli, to teraz możesz odetchnąć z ulgą. Takie warzywo nie jest toksyczne. Właściwie, to jest wręcz przeciwnie. Kiełki cebuli (a także czosnku) to w praktyce samo zdrowie. Wyhodowany — nawet niezamierzenie — szczypior można wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów. Istnieje jednak pewne "ale".

Cebula z kiełkami - czy to dalej samo zdrowie?
Cebula z kiełkami - czy to dalej samo zdrowie? © Canva | berezkophotos

Jeśli kiełkująca cebula nie jest przetrzymywana w wodzie, pędy dość szybko zaczną szkodzić warzywu. Dlaczego? To bardzo proste. Szczypior potrzebuje do wzrostu wody, a jeśli nie jest ona "dodatkowo" dostarczana, będzie ją pobierał prosto z cebuli. Tym sposobem warzywo szybko stanie się wyschnięte, a z tego etapu już tylko krok do miękkości, a następnie — zepsucia.

Biorąc to pod uwagę, warto powąchać kiełkującą cebulę przed jej spożyciem. Wszelkie zapachy i inne oznaki zgnilizny czy pleśni powinny być dla nas jasnym sygnałem, że to warzywo nadaje się już tylko do wyrzucenia. Nie przetrzymuj więc cebuli z pędami w nieskończoność, tylko zużyj ją czym prędzej!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇