Nie wyrzucaj ogryzków po jabłkach, są cenniejsze niż myślisz. Lepiej nie zmarnować ich właściwości

Sezon na jabłka trwa w najlepsze. W sklepach i na targu znajdziemy ich przeróżne rodzaje i to za mniej niż 2 zł za kilogram. Czy kiedykolwiek przyszło Wam do głowy, że ogryzki po jabłkach mogą być jadalne? Ta odpowiedź prawdopodobnie Was zaskoczy.

ObrazekOgryzki po jabłkach - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Dlaczego warto jeść ogryzki po jabłkach?

Po zjedzeniu jabłka, większość z nas postanawia wyrzucić ogryzek do kosza. Zniechęca nas gorzki smak, jak i twardy środek, ale przede wszystkim pestki. Ich rozgryzanie nie jest niczym przyjemnym. Okazuje się jednak, że znacznie zdrowszym nawykiem byłoby jego zjedzenie, niż wyrzucenie do śmieci. W samym ogryzku, jak i w pestkach jabłka znajdziemy wiele cennych składników, korzystnie wpływających na nasz organizm. Nieco zaskakujące może być tu stwierdzenie, że ogryzki po jabłkach zawierają więcej witamin i minerałów niż samo jabłko.

Obrazek
Jabłka - Pyszności; Foto: Canva.com

Co znajdziemy w ogryzkach po jabłkach?

Okazuje się, że ogryzek jabłka stanowi niezwykle cenne źródło witamin, minerałów i pożytecznych bakterii, korzystnie wpływających na nasz organizm.

Do najważniejszych składników, należy tu zaliczyć:

  • jod - znajdziemy go w pestkach jabłek; niezbędny element podczas produkcji hormonów tarczycy;
  • witamina B17 - również obecna w pestkach; zabija komórki nowotworowe;
  • jeden ogryzek obniża poziom cholesterolu i zwiększa naszą odporność;
  • około 100 milionów pożytecznych bakterii.
Obrazek
Ogryzek jabłka - Pyszności; Foto Canva.com

Jakim chorobom zapobiegają ogryzki po jabłkach?

Wspomniane wyżej witaminy, bakterie i minerały przyczyniają się do poprawy stanu naszego zdrowia, jak i zapobiegają wielu groźnym chorobom. Szczególnie ważne jest tu działanie jodu, który wpływa na produkcję hormonów tarczycy, ale nie tylko. Wpływa na prawidłową pracę mózgu, serca, jak i prawidłowy rozwój płodu u kobiet ciężarnych. Witamina B17 zapobiega chorobom nowotworowym i niszczy komórki rakowe. Niezwykle ważne są tu również żywe kultury bakterii w jabłkach, które wpływają na naszą mikroflorę bakteryjną i pracę układu trawiennego.

Pamiętajcie jednak, że nie należy przesadzać ze spożywaniem ogryzków po jabłkach. W dużych dawkach mogą przyczynić się do niestrawności. Powiedzenie "co za dużo, to niezdrowo", ma tu swoje uzasadnienie! Nie tylko jabłka, ale również inne owoce mają pestki, które można spożywać bez obaw.

Masz ochotę na pyszny deser z jabłkami w roli głównej? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na pieczone jabłka z granolą:

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów