Dietetycy polecają to połączenie. Idealnie sprawdzi się na wieczór filmowy czy domówce

Jeden z ikonicznych duetów kuchni śródziemnomorskiej, która nieprzypadkowo uchodzi za najzdrowszą na świecie. Korzyści z jedzenia chleba z oliwą podkreślają też dietetycy i lekarze. Może zatem warto sięgnąć po tę prostą przekąskę?

Chleb i oliwaChleb i oliwa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ruslan Mitin

Chleb i oliwa to produkty o długiej i bogatej historii, towarzyszące człowiekowi od niepamiętnych czasów. Już w starożytnym Egipcie stanowiły podstawę codziennej diety, zarówno zwykłych mieszkańców, jak i ich władców – na stołach faraonów niemal zawsze gościły wypieki z mąki pszennej oraz dobrej jakości oliwa tłoczona z oliwek. Także Grecy i Rzymianie często łączyli te dwa produkty, uznając je za prosty i smaczny posiłek, ale również nadając symboliczne znaczenie – oliwę kojarzono ze zdrowiem i dobrobytem, zaś chleb gościnnością i urodzajem.

Z czasem przekąska stała się jednym ze znaków rozpoznawczych kuchni śródziemnomorskiej, cenionej ze względu na różnorodność smaków i aromatów, ale również korzystny wpływ na zdrowie, choćby układ krążenia. Nieprzypadkowo mieszkańcy Włoch, Grecji czy Hiszpanii zmagają się z zawałami czy miażdżycą znacznie rzadziej niż ich rówieśnicy w centralnej czy północnej Europie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Koreańskie placuszki warzywne. Sprawdzą się na obiad lub kolację

Poza tym chleb z oliwą po prostu świetnie smakuje. Dobrej jakości oliwa z pierwszego tłoczenia ma bogaty, owocowy smak z lekką nutą goryczy i pikantności, który doskonale uzupełnia neutralność świeżo upieczonego pieczywa. Niezależnie od tego, czy maczamy kawałki chrupiącej bagietki, czy też miękkiej focacci, oliwa nadaje głębokości i charakteru każdemu kęsom.

W wielu krajach, szczególnie we Włoszech i Grecji, podanie chleba i oliwy to gest gościnności. W restauracjach i domach często serwuje się oliwę jako dodatek do chleba, jeszcze przed podaniem dania głównego. To symbol prostoty, otwartości oraz chęci dzielenia się posiłkiem z innymi.

Chleb i oliwa – wartości odżywcze

Chleb z oliwą to nie tylko walory smakowe, ale także wartości odżywcze. Oliwa z oliwek (zwłaszcza uzyskiwana z pierwszego tłoczenia na zimno, określana jako "extra vergine") nie podlegają dyskusji. To prawdziwa skarbnica nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E, dzięki czemu produkt m.in. wykazuje właściwości antyoksydacyjne, pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn, obniża poziom "złego" cholesterolu LDL, a nawet wspomaga odchudzanie.

Problem w tym, że jest to jednocześnie najczęściej fałszowany produkt spożywczy w Unii Europejskiej. Na rynku nie brakuje oliwy sprzedawanej jako "extra virgin", która w rzeczywistości stanowi mieszankę rozmaitych olejów roślinnych, np. słonecznikowego. Dlatego kupując ten produkt warto czytać etykietę. Zgodnie z przepisami unijnymi musi zawierać formułkę "najwyższa kategoria oliwy z oliwek, uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych". Należy też szukać informacji o kraju producenta i kraju pochodzenia oliwy.

Także chleb, oczywiście z właściwym składem (powinien zawierać tylko mąkę, wodę, zakwas lub drożdże, sól oraz ewentualnie ziarna zbóż), zapewnia urozmaicenie posiłków ważnymi dla organizmu składnikami: węglowodanami, białkami, nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, substancjami mineralnymi (potasem, sodem, wapniem, fosforem, żelazem, magnezem, manganem czy selenem) oraz witaminami – zwłaszcza E i przedstawicielami grupy B.

Chleb poprawia pamięć i koncentrację, chroni przed nowotworami (szczególnie wypiekany na zakwasie, zawierającym kwas mlekowy) i wzmacnia organizm kobiet w ciąży (dostarcza m.in. solidnej dawki kwasu foliowego).

Jak to jeść

Oliwa najlepiej smakuje na chlebie, który wcześniej zgrillowaliśmy lub opiekliśmy w piekarniku. Później wystarczy go tylko lekko natrzeć ząbkiem czosnku, polać oliwą, ewentualnie lekko posolić.

W Hiszpanii popularnym zwyczajem jest podawanie chleba z oliwą i startym pomidorem (pan con tomate). To klasyczne tapas, które często serwuje się na śniadanie lub jako przekąskę w ciągu dnia.

Włosi uwielbiają natomiast focaccię, którą często podają z oliwą wzbogaconą świeżymi ziołami, takimi jak rozmaryn czy bazylia. W Grecji popularnym połączeniem jest chleb z oliwą i świeżymi oliwkami. Mieszkańcy Hellady lubią też maczać pieczywo w oliwie z dodatkiem oregano i soli.

Do naszego rodzimego, chrupiącego chleba świetnie będzie pasował dip oliwny: w małej miseczce wystarczy wymieszać oliwę (pół szklanki), drobno posiekany czosnek (ząbek), suszone oregano (łyżeczka), szczyptę soli i pieprzu, po czym odstawić na 10-15 minut.

Wybrane dla Ciebie
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad